2020. december 2.
//
Melinda névnap

Kardok a keleti harcművészetekben

2019. április 21. 10:57
A keleti harcművészetekben használt fegyverek acélból készülnek. Azonban tanulásra és gyakorlásra minden egyes fém kardnak akad fa változata is, melynek neve eltérhet az acél változattól. A fém kardok fa változattal való helyettesítésének köszönhetően a tanulás és a gyakorlás komolyabb sérülések nélkül valósulhat meg. Nézzük, mik az egyes kard típusok nevei és miben különböznek egymástól.

Acél kardok

A fém kardoknak léteznek dísz és gyakorló változatai. Az alábbiakban a hagyományos japán és kínai kardok különböző típusait vesszük sorba a teljesség igénye nélkül.

Japánból

Katana

A világ legjobban vágó fegyverét eredetileg a szamurájok használták. A katana egy hosszú kard egyélű pengével, hosszú markolattal a kétkezes használat miatt. Speciális japán acélból, a tamahagane-ból készítik.

Wakizashi

Eredetileg a katanával együtt hordott, közepes méretű kisegítő kard, amely széles körben elterjedt a japán feudális társadalomban. A két kard együttes viselése a szamurájokat jellemezte. Ennek a párosításnak külön neve is van: daisho. A wakizashi a katanánál vékonyabb pengével rendelkezik.

Tanto

Jelentése: rövid penge. A tanto egy kis méretű egy- vagy kétélű tőr, alakjában a katanára és a wakizashira hasonlít. Alapvetően szúrófegyvernek használták, vastag keresztmetszetű típusait páncélok áttörésére. Női változata a kisebb, önvédelmi célokat szolgáló kaiken. Igen népszerű fegyver volt, melyet a tachival együtt hordtak, amíg a katana és a wakizashi páros gyakoribbá nem vált a szamurájok körében.

Kínából

Tai-chi kard

Kétélű, egyenes kard a Tai-chi gyakorláshoz. Másik neve: taijijian. Bojttal, ritkábban bojt nélkül is készítették. A Tai-chi kard, azaz a jian, a négy fő fegyver egyike a szablya, vagy dao, a bot és a lándzsa mellett.

Kung-fu szablya

A négy fő fegyver egyike a dao, azaz a kínai szablya. A kardoktól a szélesebb és a vékonyabb penge különbözteti meg, valamint a penge ívelt formája és egyetlen éle. Vágásra és darabolásra használták, ezért a markolata a pengével ellentétes irányban hajlik, hogy a vágás és szúrás mozdulata könnyebb legyen. Népszerűsége a történelem folyamán töretlenül emelkedett, míg elterjedtebb lett az egyenes kardnál.

Fa kardok

Ezeket a kardokat tanulás és gyakorlás közben használják a fémből készült változataik helyett, biztonsági okokból.

A japán kardok fa változatai

  • Bokken: Az acél katana fából készült megfelelője.
  • Kotachi: A wakizashi fa változata.
  • Tanto: Érdekessége, hogy az acél és a fa változatnak ugyanaz a neve.
  • Shinai: A shinait eredetileg a veszélyesebb bokken helyett használták gyakorlásra. Napjainkban elsősorban a kendo harcművészei tanulnak vele. Néhány stílus egyszerre két karddal gyakorol. Férfi és női változatban is létezik, amik könnyen megkülönböztethetőek eltérő méretükből adódóan.

A kínai kardok fából készült változatai

A kínai kardok fából készült gyakorló változatainak neve megegyezik acélból készült társaival. Azaz:

  • Tai-chi kard
  • Kung-fu szablya

Aki úgy érzi, hogy még többet szeretne tudni a kardokról, a hozzájuk kapcsolódó tradíciókról és a különböző harcművészetekről, a samansport.hu oldalon számtalan érdekességet olvashat, illetve a bemutatásra kerülő eszközök jelentős része is elérhető náluk.

vehir.hu

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.