2020. február 17. // Donát névnap

Hippik a Pannon Várszínházban: érkezik a Hair

2019. április 24. 12:00
Elkezdődtek a Hair musical próbái a Pannon Várszínházban. Az olvasópróba előtt Vándorfi László színházigazgató beszélt a népszerű történet színpadra kerülő változatáról, illetve bemutatta a szereplőket.

1968. április 29-én szédületes siker vette kezdetét: ezen a napon mutatták be a Broadway-n a Hair című musicalt. A lázadás korszakát jelenítette meg: a tiltakozást a vietnami háború és a társadalmi kötöttségek ellen. A darab hűen tükrözte a második világháború utáni időkben született hippi fiatalok életérzését.

A musical azóta is rendkívül népszerű, a zseniális zenei betéteknek, mindenki által ismert dallamoknak köszönhetően igazi klasszikusnak számít. Több dala a vietnámi háború elleni békemozgalom himnuszává vált.

Tizenegy évvel később Milos Forman elkészítette méltán híres filmjét az ősváltozat alapján. Az amerikai musical elemeit történetiszálra fűzve a világ minden táján népszerű alkotás született, amely lényegesen szelídebb hangvételű, mint az eredeti darab.

Vándorfi László a Pannon Várszínház igazgatója elmondta: az a cél, hogy az eredeti musical motívumait úgy jelenítsék meg a színpadon, hogy a filmből is ismert történet ne vesszen el, hiszen történet nélkül nem működhet a darab.

Felhívta a színészek figyelmét is, hogy a szituációktól függetlenül a karaktererek szerethetőek: nincs agresszió és durvaság, viszont az ősváltozathoz hasonlóan szélsőséges beszólások, megnyilvánulások vannak, amiket a szövegbe igyekeztek beépíteni.

“A Hair nem lesz egy nagyszabású kosztümös Broadway musical: pofátlan, szemtelen és lelket felbolygató lesz, ha jól csináljuk.”

Negyven évvel ezelőtt egy “amerikai törzsi szertartás” jellegű rock-love musical került színpadra, amely most a Pannon Várszínházban megőrizve a híres darab ikonikus momentumait, új köntösbe öltözik.

- Színházunk egyik fontos törekvése, hogy társadalmi kérdésekben megjelenítsünk magyarsággal kapcsolatos motívumokat: legyenek magyar vonatkozások - mondta Vándorfi László.

Kiemelte, hogy a Hair esetében ez természetesen az amerikai történet határait figyelembe véve történik, így nem kell arra számítanunk, hogy “Bergerék majd a Hortobágyon táncolnak”.

A darabot először július 4-én Veszprémben láthatja a közönség, az előbemutatón. Ezt követően 5-én Kapuváron, 13-án Ajkán, 25-én Balatonlellén, majd július 26-án pénteken Veszprémben, a Várbörtön udvarán, illetve Augusztus 6-án Inotán az Erőmű Fesztiválon, a Retro Színház szabadtéri színpadán mutatják be.

Szereplők:

Berger: Kékesi Gábor és Horváth Dániel,
Claude: Szente Árpád Csaba
Woof: Gábor Márkó és Horváth Dániel
Hud: Ekanem Bálint Emota és Kovács Gábor
Hubert: Magyar János
Ronny: Kátai Norbert és Kádár Szabolcs
Paul: Kovács Gábor és Szabó Dániel
Walter: Németh Ádám és Punk Péter
Steve: Baranyi Csanád
Hiram: Ruff Roland
Jeannie: Kárpáti Barbara
Sheila: Becz Betty és Telegdi Kamilla
Dionne: Gergely Noémi
Crissy: Baranyi Emma és Kató Anita
Margaret: Kovács Ágnes Magdolna
Leata: Holczer Réka
Suzannah: Dézsényi Zsófia és Pintér Dorina
Mary: Simonyai Lujza
Emeretta: Fojtyik Alexandra és Nemcsók Nóra
Diane: Magashegyi Nóra
Marjorie: Kalányos Mária
Linda: Zsemberi Liliána
Natalie: Bogáti Fanni


rendező: Vándorfi László

díszlet:Khell Csörsz
jelmez: Justin Júlia
koreográfus:Krámer György

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Hamlet a Pannon Várszínházban
Hamlet a Pannon Várszínházban
Shakespeare egyik legismertebb drámáját, a dán királyfi történetét állította színpadra a Pannon Várszínház, Vándorfi László rendezésében.
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, költő vendégeskedett január végén a Veszprémi Egyetemi Színpad beszélgetősorozatának első állomásán. A rendezvény az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében zajlott, ahol egyfelől a szintén író Bozsik Péter, valamint Szabó B. Eszter, egyetemi hallgató kérdezte. A társalgást a szomszédos Író Deákban folytattuk…
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
A 72 évesen elhunyt színész egy időben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának is tagja volt.
Az élet tényleg csodaszép
Az élet tényleg csodaszép
George Bailey Az élet csodaszép című klasszikus végén megtanulja, hogy bármilyen csapás is ér minket, az életet meg kell becsülni. A Pannon Várszínházban rádiójátékként debütált előadás látássérült nézőjével beszélgetve pedig azt is eszünkbe véshetjük, hogy mindig legyünk nyitottak.
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
Kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek a magyar kultúra napjára Veszprémben. Balatonfüreddel kulturális együttműködési megállapodást ír alá Veszprém.
2020. február 17. // Donát névnap