Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Napirend előtt: ingyen európai vonatbérlet helyi fiataloknak, új kosárpálya épül a Vetésinél

2019. április 25. 9:58
Tíz veszprémi fiatal kap idén FreeInterRail-bérletet, a Vetési gimnáziumnál pedig új kosárlabda pálya épül - hangzott el az áprilisi közgyűlésen csütörtök reggel a Városházán.

Új kosárlabda pálya épül Veszprémben

Új kosárlabda pálya megépítésével kapcsolatban nyújtott be előterjesztést Porga Gyula polgármester napirend előtt. Ezt a közgyűlés megtárgyalta és elfogadta.

A dokumentumok szerint a veszprémi kosárlabda utánpótlás-nevelést működtető Veszprémi Utánpótlás Kosárlabda Egyesület (VUKE), megkereste az önkormányzatot a csapatai edzéseinek és mérkőzéseinek helyet adó Vetési Albert Gimnázium területét érintő beruházással kapcsolatban.

elfogadták a javaslatotelfogadták a javaslatot

A beruházás során Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanon (Vetési Albert Gimnázium) egy új (nyeregtetős alumínium vázszerkezetes hőszigetelt szendvicspanel homlokzati burkolatú, PVC tetőborítású) kosárlabdapálya és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítmények építése valósul meg. A beruházás megvalósítása 2019-ben megkezdődik, befejezése a jövő év első negyedévére várható, és mintegy 102 millió forintba kerül.

A beruházás 70%-át TAO-támogatásból a VUKE állja.

Ingyen európai vonatbérlet veszprémi fiataloknak

2019-ben 10 veszprémi bejelentett lakóhellyel rendelkező, ebben az évben érettségiző fiatalnak biztosítja az Önkormányzat, hogy 10 napon át ingyenesen utazhasson InterRail-bérlettel Európában. Erről döntött a napirend előtt Porga Gyula polgármester és Hartmann Ferenc (MSZP-DK-P) által közösen benyújtott előterjesztés után közgyűlés.

Az előterjesztés háttere, hogy 2019. május 1-én lesz 15 éve annak, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Veszprém pedig sok önkormányzat példáját követve szerette volna lehetővé tenni, hogy 10 helyi fiatal legalább 10 napra érvényes FreeInterRail-bérletet kaphasson.

A FreeInterRail-program kezdeményezője két német fiatal, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer 2014-ben arra tettek javaslatot, hogy minden európai fiatal kapjon egy kéthetes ingyenes InterRail-bérletet a 18. születésnapjára, amellyel beutazhatja Európát.

2018. május 3-án Navracsics Tibor, Manfred Weber és Ujhelyi István az Európai Bizottság épületében együtt jelentették be a 2018-as program megvalósítását, amelynek keretében több száz magyar fiatal is ingyen utazáshoz jutott.

Az Európa Bizottság a 2020-tól kezdődő pénzügyi keretben összesen 700 millió eurós összeget kíván biztosítani a program kiszélesítéséhez és teljes körű megvalósításához.

Az döntés értelmében a bérlet „elnyerésére” a Veszprémi Ifjúsági Közalapítvány hirdet pályázatot.

Mozgáskorlátozottak bevonása

Hartmann Ferenc (MSZP-DK-P) napirend előtt interpellációt nyújtott be a polgármesterhez azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat vonja be a mozgáskorlátozottakat a fejlesztések előkészítésébe.

Elmondása szerint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége egyik veszprémi elnökségi tagja kereste meg azzal, hogy a Veszprém Aréna átépítésekor vegyék figyelembe a mozgáskorlátozottak igényeit is, hisz jelenleg nem teljesen belátható a küzdőtér vagy a színpad teljes területe. Hartmann szerint a város minden fejlesztésekor szükséges lenne a mozgáskorlátozottak bevonása és szeretné, ha ez bekerülne a hivatalos eljárási rendbe.

Porga Gyula szerint nem csak hogy támogatják ezt, de eddig is bevonták a különböző fogyatékkal élők egyesületeinek képviselőit a fejlesztésekbe. Mint ahogy korábban is, továbbra is várják őket, ha a tervek megismeréséről van szó- mondta.

Porga Gyula polgármester 2019. április 25-én a városházánPorga Gyula polgármester 2019. április 25-én a városházán

Forgóné Kelemen Judit (független) kérdéssel fordult a polgármesterhez azzal kapcsolatban, hogy kész-e tárgyalásokat folytatni a veszprémi multinacionális cégek vezetőivel annak érdekében, hogy a veszprémi munkavállalók - akik ebben a városban élnek-megtarthassák munkahelyüket, és ne legyenek érintettjei ennek a veszprémi multinacionális cégeknél lévő létszámstopnak és létszámleépítésnek.

Porga Gyula válaszában elmondta, heti kapcsolatban van a multik vezetőivel, és a helyi autóiparban érzékelhető ugyan egy visszaesés, de ez inkább az építőipart érinti. A létszámstop és leépítés pedig jellemzően a munkaerő-kölcsönzők által a cégekhez delegált embereket érinti.

Halmay György (Fidesz-KDNP) az április 13-i megyeim Éneklő Magyarország keretében lebonyolított kórustalálkozóval kapcsolatban szólalt fel. Mint mondta, az eseményen több kórus, köztük Veszprém Város Vegyeskara is szakmai minősítésre jelentkezett.

Városunk kiemelt együttese remek teljesítménnyel, az elérhető maximális pontszámmal a legmagasabb, hangvesenykórus minősítést érte el.(…) A kórus tagjai hetente többször, szabad idejükben, az esti órákban próbálnak, a szó legnemesebb értelmében vett igényes, zeneszerető amatőrök. Ezúton szeretnék gratulálni a kórus minden tagjának a szép eredményhez, Erdélyi Ágnes karnagynak a szakmai és szervező munkájához, de elismerésemet szeretném kifejezni azon személyek iránt is, akik a láthatatlan, ámde nélkülözhetetlen háttérmunkát végzik.”

Globális éghajlatváltozás

Gerstmár Ferenc (LMP) a Föld Napjával kapcsolatban szólalt fel.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy korunk legjelentősebb társadalmi-gazdasági kihívásai közé tartozik az emberi tevékenység által okozott globális éghajlatváltozás. A klimatikus viszonyok változása mára mindennapi tapasztalat- mondta.

Hozzátette, támogatni kell Veszprémben az energiahatékonyság előmozdítását:

- Csökkenteni kell a hulladékok mennyiségét, növelni az újrahasználatot és az újrahasznosítást.

- Tovább kell fejleszteni a közösségi közlekedést.

- Vigyázni kell levegőnk tisztaságának megőrzésére, javítására.

- Erősíteni kell a helyi gazdaságot, mert a multik elfogódott kiszolgálása nem a fenntarthatóságra épülő perspektíva.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen.  2024. január 23. 17:17 A diákok mellett a kismamák is egy vonaljegy áráért vehetnek bérletet februártól A diákok mellett a kismamák is egy vonaljegy áráért vehetnek bérletet februártól Utazási kedvezményekről döntött a közgyűlés csütörtökön, és megpecsételődött a hulladékszállítást végző VHK Nonprofit Kft. sorsa is. Összefoglalónk az év utolsó képviselő-testületi üléséről. 2023. december 14. 15:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.