2020. május 25. // Orbán névnap

Fiatalok nemzetközi projektje a kulturális örökségről

2019. május 10. 4:00
Nemzetközi találkozót szerveztek május 10-én és 11-én Veszprémben, ahol a résztvevők Porga Gyula polgármesterrel és dr. Navracsics Tibor európai biztossal vitathatták meg kulturális örökségük és identitásuk kapcsolatát, a kulturális örökség megőrzésének fontosságát és az európai integrációban betöltött szerepét, valamint gyarapíthatták uniós ismereteiket.

Európa kulturális öröksége – legyen szó épített vagy szellemi örökségről, hagyományokról vagy éppen életutakról – sokszínűségéből és gazdagságából fakadóan példátlan erőforrást jelenthet napjainkban, ha megtanuljuk becsülni és használni. Az Európai Unió Európa a polgárokért program társfinanszírozásában megvalósuló, „Tárd fel európai kulturális örökségedet!” című projekt vállalása, hogy kontinensünk kulturális örökségét közelebb hozza a fiatalokhoz. A résztvevők körüljárják, mi mindent kapott ezen a téren városuk Európától és mi az, ami településük kulturájában európai szinten is jelentős.

Az időzítés nem véletlen, hiszen a Gizella-napok remek alkalmat nyújtanak a helyi kulturális örökség bemutatására a hazai és külföldi vendégek számára. Péntek délután dr. Raffay-Danyi Ágnes, a Pannon Egyetem docense tartott nyilvános előadást angolul „Kultúra és kulturális örökség, helyi kulturális értékeink” címmel, majd a projektben résztvevő veszprémi fiatalok vezetésével az érdeklődők városi sétán vehettek részt, amely a „Think Freedom” szabadtéri művészeti installáció megnyitóját is magában foglalta.

A nagyközönség szombat délelőtt a Városháza előtt is megismerkedhet a projekttel játékos kvíz és érdekes beszélgetések segítségével, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a Lélektér Alapítvány önkéntesei, valamint a külföldi résztvevők közreműködésével.

A projekt első nemzetközi találkozóján, Lendván a multikulturalizmus témáját dolgozták fel, majd Eisenstadtban a szellemi kulturális örökség, ezen belül Haydn zenei öröksége kapott főszerepet. A résztvevő helyi fiatalok sétákon mutatják be városukat a partnervárosokból érkező fiataloknak és döntéshozóknak, betekintést nyújtva a kevésbé ismert helyi kulturális örökségi elemekbe, majd a séták tanulságai alapján térképek is készülnek az egyes városok látnivalóiról. A találkozókról és a projekt eredményeiről a közösségi média csatornáin keresztül lehet tájékozódni, valamint egy összegző kiadvány is készül a veszprémi záró eseményre 2020 februárjában.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

A nap, amikor egy számítógép novellát írt
A nap, amikor egy számítógép novellát írt
Bár a Skynet még nem ébredt a tudatára, gyakorlatilag külön-külön már léteznek azok a robotok, amelyek könnyedén felveszik a versenyt az emberekkel egy-egy területen, akár még a kultúrán belül is. Nemrég novellát írt egy mesterséges intelligencia.
A rendszerváltás utáni első belügyminiszterre emlékeztek
A rendszerváltás utáni első belügyminiszterre emlékeztek
Az Antall-kormány első belügyminiszterére, egyben veszprémi országgyűlési képviselőre, Horváth Balázsra emlékeztek péntek délután a politikus emlékművénél.
Nyárra majdnem normálisak lehetnek a hétköznapjaink
Nyárra majdnem normálisak lehetnek a hétköznapjaink
Veszprémben is lesznek nyári táborok, júniustól helyreáll a helyi járatos közlekedés. A polgármester közleménye a nyitás következő lépéseiről.
Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Befejeződtek a május-júniusi érettségi időszak írásbeli vizsgái csütörtökön. A koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények között szervezett érettségik lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott - tájékoztatott az Oktatási Hivatal (OH) pénteken.
Meghalt 3 beteg, 3678-ra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 3 beteg, 3678-ra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Veszprém megyében továbbra is változatlanul 63 az ismert fertőzöttek száma.
2020. május 25. // Orbán névnap