2020. május 25. // Orbán névnap

Több száz gyerek a magasban

2019. május 11. 12:04
Több mint 500 gyereket emeltek magasba szombat délelőtt két helyszínen Veszprémben. Az országos akció keretében a gyermekvállalás fontosságára akarták felhívni a figyelmet.

Budapesten és 22 vidéki városban szombat délelőtt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az önkormányzatokkal együttműködve rendezett családi napokat, melynek keretében országszerte egyszerre emelték magasba a gyerekeket. Hogy hivatalosan összesen mennyit, még nem tudjuk, a pontos számok később derülnek ki.

Az biztos, hogy Veszprémben a Hangvilla előtt több mint 400-an, a Bóbita óvodában pedig 150-en regisztráltak. A megyében Tapolcán csatlakoztak az eseményhez.

Miért fontos a szám? Az akció nem hivatalos Guiness-rekordkísérlet is volt egyben, az ötlet 2018-ban, a Családok évében merült fel először – Veszprém akkor még nem vett részt benne, idén azonban a város is csatlakozott a mozgalomhoz. Tavaly tízezer gyermeket emeltek magasba, idén a becslések szerint ennél is többet. Valaki úgy tippelt, a 100 ezres szám sem elképzelhetetlen.

Így nézett ki a magasból:

Az emelgetéssel a gyermekvállalás fontosságát hangsúlyozták.

Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke korábban azt mondta, Magyarországon még mindig több gyereket szeretnének az emberek, mint ahány végül megszületik, ezért a gyerekemelés a családalapítás, a gyereknevelés örömeire szeretné ráirányítani a figyelmet.

A Gizella Napok utolsó előtti napján lezajló rekordkísérlet is közös összefogás eredménye volt: a több száz szülő és a gyerekek mellett a Családika, a Veszprémi Családsegítő Szolgálat, a Kukkantó Baráti Kör Egyesület, a FICSAK, a Családpasztorációs iroda ott volt a Hangvilla előtti téren.

A gyermekemelők közt helyi közéleti személyiségek, politikusok és sportolók is részt vettek gyermekeikkel.

A kísérlet után rögvest a Kiskalász zenekar adott koncertet, játéktérrel és kézműves foglalkozásokkal készült a Kabóca Bábszínház, és a lurkók aszfaltrajzokkal színezték ki a teret, találkozhattak a lufibohóccal és a veszprémi családszervezetekkel is.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Gyereket a magasba!
Gyereket a magasba!
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom idén is megrendezte nagy sikerű, tavaly több ezer családot megmozgató országos akcióját. A Gyereket a magasba! Elnevezésű kezdeményezéshez a járványhelyzet miatt ezúttal otthon lehetett csatlakozni. Veszprémben is több kisgyermekes család emelte a magasba gyermekét szerdán.
A kisgyermekes édesanyák is ingyen tehetik le a nyelvvizsgát, valamint a KRESZ-tanfolyamot és - vizsgát
A kisgyermekes édesanyák is ingyen tehetik le a nyelvvizsgát, valamint a KRESZ-tanfolyamot és - vizsgát
Július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádióban.
Mit mondjunk a gyereknek a koronavírusról?
Mit mondjunk a gyereknek a koronavírusról?
A koronavírus járvány teljesen új és váratlan helyzet elé állította a világot, amelyben rengeteg kérdés merül fel mindenkiben. Szülőként például az is, hogyan beszélgessünk a gyerekünkkel a betegségről anélkül, hogy szorongást váltanánk ki benne. Kerkápoly Csabáné pszichológust kérdeztük.
Jobbá tenni az egyszülős családok életét, ha csak picit is
Jobbá tenni az egyszülős családok életét, ha csak picit is
Egyedülálló szülőnek lenni gyakran embert próbáló feladat, de a sorstársak történetének megismerése erőt is adhat. Valahogy így működött ez Nagy Annánál is, amikor létrehozta az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt, majd az Egyszülős Központot. A munka szépségeiről és nehézségeiről, az egyszülős családok helyzetéről beszélgettünk vele.
Segítsünk az egyszülős családoknak!
Segítsünk az egyszülős családoknak!
Sajtótájékoztatón mutatkozott be az Egyszülős Központ csütörtökön a Hangvillában.
2020. május 25. // Orbán névnap