2022. augusztus 11.
//
Zsuzsanna névnap

LMP: Európa vagy zöldebb lesz, vagy nem lesz!

2019. május 13. 11:59
Az LMP szerint az EP választás legnagyobb tétje, környezetünk fenntartása a jelen és a jövő nemzedékeinek. Schmuck Erzsébet az LMP frakcióvezető-helyettese és Gerstmár Ferenc az LMP veszprémi önkormányzati képviselője tartott tájékoztatót a témában hétfőn délelőtt.

A Föld erőforrásai elfogytak, az éghajlatváltozás mindennapi tapasztalat lett. Biztosítanunk kell, hogy az európai országokban az egészséges természeti környezet megmaradjon a következő generációk számára is: több zöld képviselő kell az Európai Parlamentbe - mondta Schmuck Erzsébet.

Kiemelte, hogy fontos lenne áttérni a végtelen erőforrásokat feltételező pazarló fogyasztói társadalomról, a “körkörös” gazdaságra, amelyben minden újrafelhasználásra kerül, nem eldobásra.

2018 augusztus 1-jén, az úgynevezett “túllövés” napját követően, az év hátralevő részében úgy használtuk az ökoszisztémák szolgáltatásait, hogy azok már nem képesek egy éven belül regenerálni magukat, így maradandó károkat szenvednek. Schmuck Erzsébet szerint nincs más út: Európa vagy zöldebb lesz, vagy nem lesz.

Gerstmár Ferenc két kulcsfogalomra hívta fel a figyelmet: szülőföld és otthon. A képviselő úgy fogalmazott, hogy otthon kell lennünk a világban és megőrizni otthonunk egészségét, épségét, illetve felelősséggel használni az erőforrásokat, amiket ad. Mivel Veszprém az otthonunk, nekünk itt van feladatunk, amivel hozzájárulhatunk, hogy Európa zöld legyen - fűzte hozzá.

Gerstmár Ferenc négy pontban foglalta össze a feladatokat:

  • Támogatnunk kell az energiahatékonyság előmozdítását, a megújuló energiahordozók használatának terjedését.
  • Csökkenteni kell a hulladékok mennyiségét, növelni az újrahasználatot és az újrahasznosítást.
  • Tovább kell fejlesztenünk a közösségi és kerékpáros közlekedést.
  • Vigyáznunk kell a levegőnk tisztaságának megőrzésére, javítására.

Ezeknek, az energiastratégiában is megfogalmazott céloknak a megvalósítását nem szabad halogatni, gyors cselekvésre van szükség - zárta a tájékoztatót a képviselő.

vehir.hu

További cikkek

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
A lakosság visszatérhet otthonába, az üzemeltetők és a szolgáltatók folytathatják tevékenységüket.
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket!