2021. január 24.
//
Timót névnap

LMP: Európa vagy zöldebb lesz, vagy nem lesz!

2019. május 13. 10:59
Az LMP szerint az EP választás legnagyobb tétje, környezetünk fenntartása a jelen és a jövő nemzedékeinek. Schmuck Erzsébet az LMP frakcióvezető-helyettese és Gerstmár Ferenc az LMP veszprémi önkormányzati képviselője tartott tájékoztatót a témában hétfőn délelőtt.

A Föld erőforrásai elfogytak, az éghajlatváltozás mindennapi tapasztalat lett. Biztosítanunk kell, hogy az európai országokban az egészséges természeti környezet megmaradjon a következő generációk számára is: több zöld képviselő kell az Európai Parlamentbe - mondta Schmuck Erzsébet.

Kiemelte, hogy fontos lenne áttérni a végtelen erőforrásokat feltételező pazarló fogyasztói társadalomról, a “körkörös” gazdaságra, amelyben minden újrafelhasználásra kerül, nem eldobásra.

2018 augusztus 1-jén, az úgynevezett “túllövés” napját követően, az év hátralevő részében úgy használtuk az ökoszisztémák szolgáltatásait, hogy azok már nem képesek egy éven belül regenerálni magukat, így maradandó károkat szenvednek. Schmuck Erzsébet szerint nincs más út: Európa vagy zöldebb lesz, vagy nem lesz.

Gerstmár Ferenc két kulcsfogalomra hívta fel a figyelmet: szülőföld és otthon. A képviselő úgy fogalmazott, hogy otthon kell lennünk a világban és megőrizni otthonunk egészségét, épségét, illetve felelősséggel használni az erőforrásokat, amiket ad. Mivel Veszprém az otthonunk, nekünk itt van feladatunk, amivel hozzájárulhatunk, hogy Európa zöld legyen - fűzte hozzá.

Gerstmár Ferenc négy pontban foglalta össze a feladatokat:

  • Támogatnunk kell az energiahatékonyság előmozdítását, a megújuló energiahordozók használatának terjedését.
  • Csökkenteni kell a hulladékok mennyiségét, növelni az újrahasználatot és az újrahasznosítást.
  • Tovább kell fejlesztenünk a közösségi és kerékpáros közlekedést.
  • Vigyáznunk kell a levegőnk tisztaságának megőrzésére, javítására.

Ezeknek, az energiastratégiában is megfogalmazott céloknak a megvalósítását nem szabad halogatni, gyors cselekvésre van szükség - zárta a tájékoztatót a képviselő.

vehir.hu

További cikkek

Zalaegerszegen üzemet zár be, Veszprémben fejleszt a Savencia tejipari vállalat
Zalaegerszegen üzemet zár be, Veszprémben fejleszt a Savencia tejipari vállalat
Átszervezi tevékenységét a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. - a korábbi Pannontej -, amely bezárja zalaegerszegi sajtüzemét, illetve tovább fejleszti veszprémi gyáregységét - közölte a társaság az MTI-vel.
A Pannon Egyetem is részt vesz az online EDUCATIO 2021-en
A Pannon Egyetem is részt vesz az online EDUCATIO 2021-en
Idén január 21. és 23. között tartják a 21. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amely a hazai felsőoktatási képzések legnagyobb fóruma. A korlátozások és óvintézkedések miatt idén rendhagyó módon online látogathatják az érdeklődők a kiállítói standokat.
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.
Általában megosztó a Nobel-békedíj, tavaly ismét egy szervezet kapta
Általában megosztó a Nobel-békedíj, tavaly ismét egy szervezet kapta
A Nobel-békedíjat nem adják át minden évben, olykor a felterjesztettek névsora is vitákat generál. A 2020-as Nobel-díjasokról Veszprémben tartottak online konferenciát a héten.