2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap

Fejlesztik a Királyszentistván-Litér szennyvíztisztító telepet

2019. május 13. 16:52
2020 decemberétől összesen négy település szennyvíztisztítása javul a 400 milliós beruházással.

Kiemelt kormányzati projekt keretében Litér és Királyszentistván a Nemzeti Fejlesztési Programiroda koordinációjával fejleszti a Litér tulajdonában levő, de Királyszentistván közigazgatási területéhez tartozó szennyvíztelepet.

A fejlesztésre azért van szükség, mert a jelenlegi telep hidraulikailag túlterhelt. A beruházás 407 millió forint KEHOP-os pénzből valósul meg, melynek során a két pályázó település mellett Vilonya és Sóly szennyvíztisztítása is javul.

A befejezést a 6 hónapos próbaüzem zárásával, műszaki átadással 2020 decemberére tervezik- mondta a sajtónyilvános projektindító eseményen hétfő délután Litéren Szabadics Zoltán, a kivitelezést elnyerő Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. igazgatósági elnöke.

-A telepre jelenleg érkező nyers szennyvíz minősége és mennyisége, illetve a rendelkezésre álló biológiai és technológiai kapacitások nem teszik lehetővé új rácsatlakozások, új fogyasztók befogadását, a technológia hosszú távú, a vonatkozó környezetvédelmi határértékeket kielégítő működését.

A tervezett fejlesztéssel a tisztítási technológia egyes gépészeti egységeinek cseréje mellett a szennyvíztisztító telep biológiai tisztítókapacitása is növekedni fog, amihez új reaktor térfogatokat is kialakítanak.

A projekt során csatornahálózatot érintő feladatok és munkálatok nem lesznek, a lakosság a fejlesztésből nem fog érzékelni semmit

- mondta Somodi Ferenc, az üzemeltetést végző Bakonykarszt Zrt. üzemmérnökség vezetője.

Litér polgármestere, Szedlák Attila szerint fontos fejlesztésről van szó, melyre már régóta várnak az agglomerációban élők- fejezte ki köszönetét a jelenlegi kormánynak, amely kiemelt projektként kezeli az ügyet.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a projektindítón kihangsúlyozta, kitűnő polgármesterek dolgoznak a térségben, olyanok, akik ismerik a helyi problémákat, és tudják milyen jövő képzelnek el településeiknek. A mostani fejlesztés ezt, és az összefogást példázza.

Szedlák Attila, Kontrát Károly, Ovádi Péter, Szabadics Zoltán és Somodi FerencSzedlák Attila, Kontrát Károly, Ovádi Péter, Szabadics Zoltán és Somodi Ferenc

Kontrát Károly parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és országgyűlési képviselő elmondása szerint égető problémára érkezett most megoldás, a fejlesztés végén pedig elsőosztályú feltételek lesznek adottak a korszerű szennyvíztisztításhoz. Litért dicséri, hogy számos projektre sikeresen pályázik, a telep mellett bölcsőde is épül. A helyieknek van jövőképe, fejlődik a település, melynek egyik bizonyítéka, hogy évek óta folyamatosan növekszik a lakosságszám- mondta.

Ge. Á.
Kovács Bálint
2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap