Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 25. Katalin
Veszprém
9°C
2024. november 25. Katalin
Veszprém
9°C

A Balaton közepén zárult le a 2018/2019-es év gasztropiknik sorozata

2019. május 14. 10:34
Sikeres három évszakot tudhat maga mögött a Balatoni KÖR egyesület: a rendhagyóan nem a nyári szezonra koncentráló Gasztropiknik rendezvénysorozat 6 állomáson mutatta be, hogy nemcsak a legmelegebb hónapokban érdemes ellátogatni a magyar tengerhez. A záró esemény helyszíne rendhagyó módon a Balaton közepe volt, ahol a kedves vendégek nem csak a termelőkkel, hanem Luszival, a Balaton első egész évben működő hajójáratával is megismerkedhettek.

A gasztropiknikről:

A télen-nyáron nyitva tartó Balatont promótáló Balatoni KÖR Egyesület 2018 őszén hívta életre az öt állomást bejáró Gasztropiknik elnevezésű rendezvénysorozatát. Az eddigi helyszínek: Sümeg, Balatonlelle, Badacsony, Balatonfüred és Köveskál után május 10-én a szántódi révből induló kompon fejezték be be az eseménysorozatot.

A Balatoni KÖR tagjai olyan minőségi szolgáltatást kínáló vendéglátósok – éttermesek, borászatok, cukrászdák, pálinkafőzők, szállásadók – akik a szezonalitás helyett az egész éves nyitvatartás mellett tették le voksukat. A gasztropiknik rendezvénysorozat időpontjait az eddig leginkább fókuszban lévő nyár helyett a szervezők szándékosan az őszi-téli-tavaszi napokra időzítették. Az esemény keretén belül a közönségnek lehetősége volt megismerkedni a tagok által kínált ételekkel-italokkal, kiegészülve kézművesekkel, gyerekeknek szóló játékokkal, mindezt élőzene kíséretében.

A gasztropiknikkel kapcsolatosan Tóth Balázs (BL Yachtklub) ötletgazda, a Balatoni KÖR alelnöke elmondta:

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikeres a GasztroPiknik sorozat. A sok éves munka végre meghozta gyümölcsét: egyre hosszabbodik a balatoni szezon, és egyre több vendéglátóhely dönt úgy, hogy leszámol a szezonalitással és egész évben nyitott kapukkal várja a vendégeket, amelynek gazdaságélénkítő hatását a vállalkozókon kívül az önkormányzatok is egyre inkább megérzik.”

A rendezvénysorozat sikerességét bizonyítja, hogy a 2019-2020-as őszi-tavaszi időszakra meghirdetett dátumok már most elérhetők:

  • szeptember 28. - Sümeg
  • november 30. - Badacsony
  • december 7. – Balatonlelle
  • január 25. – Zamárdi
  • február 29. - Balatonfüred
  • március 21. – Köveskál
  • május 15. – Komp

Gasztropiknik a kompon

A rendezvénysorozat utolsó állomása a szántódi révből induló és oda ismét megérkező komp volt, a szeszélyes tavaszi időjárásnak köszönhetően pedig a 2 és fél óra hajókázás közben mind a négy évszak megmutatta magát. A tavaszias, enyhe időjárást egy 10 perces jégesővel tarkított viharos eső váltotta fel, majd ezt követően az utolsó órában a naptejre is nagy szükség volt.

A kompon a Balatoni KÖR Egyesület tagjai jóvoltából lehetett borozni, pezsgőzni és pálinkázni; a jóleső kortyok mellé pedig a tó körüli neves vendéglátóhelyek, úgymint Borbarátok Étterem, Sparhelt, FrissTerasz, BL YachtClub, Kalóz Strandbisztró, Neked Főztem, Hotel Bonvino, Hotel Aura ételei közül lehetett választani. A már így is magas minőségű kulináris élvezeteket tökéletesen egészítették ki a Villa Gréta és a Móni süti pompás desszertkölteményei, illetve a Budapest Bárból ismerős Ökrös Károly csodálatos zongorajátéka.

A főszervező Tóth Balázs még egy meglepetéssel készült a vendégek számára: a kompot egy Luszi névre hallgató motoros hajó követte, amely a Balaton első egész évben üzemelő hajójaként került bemutatásra a rendezvény keretein belül. A hajó a balatonlellei BL YachtClub kikötőjében állomásozik.

Kóstold körbe kiadvány

A Balatoni KÖR megalapulásának egyik fő gondolatisága szerint a tagok egymást is előszeretettel ajánlják vendégeiknek, mint olyan minőségi szolgáltatókat, ahol csalódásmentesen lehet élvezni a magyar turizmusban rejlő lehetőségeket. A tagokról való tájékozódást a kezdetek óta segíti a Kóstold körbe elnevezésű kiadvány, amely 2018 nyár elején térkép formájában került a vendéglátóhelyekre, illetve jelent meg az újságárusoknál a Magyar Konyha gondozásában.

Az idén már 51 helyet tartalmazó kiadvány legfrissebb kiadását a Gasztropiknik utolsó állomásán, a kompon mutatták be a Balatoni KÖR tagjai. A kiadvány elérhető a tagoknál, valamint hamarosan országszerte is megtalálható lesz a fontosabb vendéglátó egységeknél.

A kiállítók teljes listája:

Éttermek

  • Aura Hotel
  • Bistro Sparhelt
  • BL YachtClub & Apartments
  • Borbarátok Panzió és Étterem
  • FrissTerasz
  • Fürjes Villa és Udvarház
  • Hotel Bonvino
  • Kalóz Strandbisztró
  • Neked Főztem

Cukrászdák

  • Móni süti
  • Villa Gréta

Borászatok

  • Bujdosó Pincészet
  • Dobosi Pincészet és Vendégház
  • Egly Kézműves Borászat
  • Fata Pince
  • Garamvári Szőlőbirtok
  • Gilvesy Pincészet
  • Gyukli Pince
  • Istvándy Pincészet
  • Pócz Pince
  • Söptei Pincészet és Étterem

Pálinkafőzde

  • Fenegyerek

Támogató partnerek:

  • Mercedes Benz X osztály
  • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - NAK
  • Balatoni Hajózási Zrt.
  • TORK
  • Magyar Vitorlás Szövetség
  • Magyar Konyha

Fotók: Gastro Turismo

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.