A gasztropiknikről:
A télen-nyáron nyitva tartó Balatont promótáló Balatoni KÖR Egyesület 2018 őszén hívta életre az öt állomást bejáró Gasztropiknik elnevezésű rendezvénysorozatát. Az eddigi helyszínek: Sümeg, Balatonlelle, Badacsony, Balatonfüred és Köveskál után május 10-én a szántódi révből induló kompon fejezték be be az eseménysorozatot.
A Balatoni KÖR tagjai olyan minőségi szolgáltatást kínáló vendéglátósok – éttermesek, borászatok, cukrászdák, pálinkafőzők, szállásadók – akik a szezonalitás helyett az egész éves nyitvatartás mellett tették le voksukat. A gasztropiknik rendezvénysorozat időpontjait az eddig leginkább fókuszban lévő nyár helyett a szervezők szándékosan az őszi-téli-tavaszi napokra időzítették. Az esemény keretén belül a közönségnek lehetősége volt megismerkedni a tagok által kínált ételekkel-italokkal, kiegészülve kézművesekkel, gyerekeknek szóló játékokkal, mindezt élőzene kíséretében.
A gasztropiknikkel kapcsolatosan Tóth Balázs (BL Yachtklub) ötletgazda, a Balatoni KÖR alelnöke elmondta:
„Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikeres a GasztroPiknik sorozat. A sok éves munka végre meghozta gyümölcsét: egyre hosszabbodik a balatoni szezon, és egyre több vendéglátóhely dönt úgy, hogy leszámol a szezonalitással és egész évben nyitott kapukkal várja a vendégeket, amelynek gazdaságélénkítő hatását a vállalkozókon kívül az önkormányzatok is egyre inkább megérzik.”
A rendezvénysorozat sikerességét bizonyítja, hogy a 2019-2020-as őszi-tavaszi időszakra meghirdetett dátumok már most elérhetők:
- szeptember 28. - Sümeg
- november 30. - Badacsony
- december 7. – Balatonlelle
- január 25. – Zamárdi
- február 29. - Balatonfüred
- március 21. – Köveskál
- május 15. – Komp
Gasztropiknik a kompon
A rendezvénysorozat utolsó állomása a szántódi révből induló és oda ismét megérkező komp volt, a szeszélyes tavaszi időjárásnak köszönhetően pedig a 2 és fél óra hajókázás közben mind a négy évszak megmutatta magát. A tavaszias, enyhe időjárást egy 10 perces jégesővel tarkított viharos eső váltotta fel, majd ezt követően az utolsó órában a naptejre is nagy szükség volt.
A kompon a Balatoni KÖR Egyesület tagjai jóvoltából lehetett borozni, pezsgőzni és pálinkázni; a jóleső kortyok mellé pedig a tó körüli neves vendéglátóhelyek, úgymint Borbarátok Étterem, Sparhelt, FrissTerasz, BL YachtClub, Kalóz Strandbisztró, Neked Főztem, Hotel Bonvino, Hotel Aura ételei közül lehetett választani. A már így is magas minőségű kulináris élvezeteket tökéletesen egészítették ki a Villa Gréta és a Móni süti pompás desszertkölteményei, illetve a Budapest Bárból ismerős Ökrös Károly csodálatos zongorajátéka.
A főszervező Tóth Balázs még egy meglepetéssel készült a vendégek számára: a kompot egy Luszi névre hallgató motoros hajó követte, amely a Balaton első egész évben üzemelő hajójaként került bemutatásra a rendezvény keretein belül. A hajó a balatonlellei BL YachtClub kikötőjében állomásozik.
Kóstold körbe kiadvány
A Balatoni KÖR megalapulásának egyik fő gondolatisága szerint a tagok egymást is előszeretettel ajánlják vendégeiknek, mint olyan minőségi szolgáltatókat, ahol csalódásmentesen lehet élvezni a magyar turizmusban rejlő lehetőségeket. A tagokról való tájékozódást a kezdetek óta segíti a Kóstold körbe elnevezésű kiadvány, amely 2018 nyár elején térkép formájában került a vendéglátóhelyekre, illetve jelent meg az újságárusoknál a Magyar Konyha gondozásában.
Az idén már 51 helyet tartalmazó kiadvány legfrissebb kiadását a Gasztropiknik utolsó állomásán, a kompon mutatták be a Balatoni KÖR tagjai. A kiadvány elérhető a tagoknál, valamint hamarosan országszerte is megtalálható lesz a fontosabb vendéglátó egységeknél.
A kiállítók teljes listája:
Éttermek
- Aura Hotel
- Bistro Sparhelt
- BL YachtClub & Apartments
- Borbarátok Panzió és Étterem
- FrissTerasz
- Fürjes Villa és Udvarház
- Hotel Bonvino
- Kalóz Strandbisztró
- Neked Főztem
Cukrászdák
- Móni süti
- Villa Gréta
Borászatok
- Bujdosó Pincészet
- Dobosi Pincészet és Vendégház
- Egly Kézműves Borászat
- Fata Pince
- Garamvári Szőlőbirtok
- Gilvesy Pincészet
- Gyukli Pince
- Istvándy Pincészet
- Pócz Pince
- Söptei Pincészet és Étterem
Pálinkafőzde
- Fenegyerek
Támogató partnerek:
- Mercedes Benz X osztály
- Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - NAK
- Balatoni Hajózási Zrt.
- TORK
- Magyar Vitorlás Szövetség
- Magyar Konyha
Fotók: Gastro Turismo