2019. november 14. // Aliz névnap

Még színesebb programkínálat – jön a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál

2019. május 28. 4:00
Június 20-23. között rendezik meg a második Rátonyi Róbert Operettfesztivált, a veszprémi Petőfi Színház szervezésében. Hétfőn délelőtt tartották a négynapos rendezvénysorozat sajtótájékoztatóját.

Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója elmondta, Rátonyi Róbertnek – a hazai operett egyik atyjának – igényességét és profizmusát szeretnék továbbvinni, ezzel pedig magasra tették a lécet. Amellett, hogy szlogenjüknek igyekeznek eleget tenni – „közösségben a közönséggel” –, nemcsak a helyi, de a határon túli kínálatból is keresztmetszetet kapnak majd a műfaj kedvelői.

Porga Gyula polgármester, a fesztivál fővédnöke is üdvözölte a fesztivált, a tavalyi év sikerére utalva elmondta,

már az első fesztivállal is fölzárkózott az esemény a helyi nagyfesztiválokhoz.

Keller János, az operettfesztivál művészeti vezetője már a tavaly nagyszerűen debütált programsorozat után rögtön a másodikat kezdte szervezni. Idén is célként fogalmazta meg, hogy a négynapos rendezvény igazi családi esemény legyen, így törekedtek arra, hogy minden korosztály megtalálja majd a számára kedvező programot. Nem titkolt cél az sem, hogy a jövőben nemzetközi fesztivállá kerekedjen a még fiatal rendezvénysorozat.

A fesztivál idei díszvendége Oszvald Marika, Kossuth- és Jászai-díjas művész, aki Rátonyi Róbert sikerét és profizmusát a szeretet fogalmával magyarázta. Az egykori legendáról elmondta, nemcsak a színpadon volt tudósa a műfajnak, hanem felkészültségét könyvekkel is bebiztosította. A Budapesti Operettszínház művésze a nyitóceremónián is ott lesz június 20-án öt órától.

Ifj. Rátonyi Róbert zongoraművész is jelen volt a sajtótájékoztatón, aki családja nevében is megköszönte a szervezőknek az édesapjáról elnevezett fesztivált, továbbá elmondta: szebb környezetben nem is tudná elképzelni az eseményt. A művész beszéde után megnyitotta a színház előcsarnokában látható kiállítást, amely az operett műfaj egykori csillagait idézi meg. Többek között Honthy Hanna, Feleki Kamill, de például Latabár Kálmán személyes tárgyai, jelmezei is megtekinthetők.

Az idei vendégelőadások nemcsak a Budapesti Operettszínháznak lesznek köszönhetők, de a kecskeméti Katona József Színház is elhozza az Állami áruház című operettet, továbbá a budapesti József Attila Színház mutatja be a Csókos asszonyt, illetve a csíkszeredai Csíki Játékszín is vendégszerepel a Mágnás Miskával.

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese elmondta, bár még van egy szűk hónap a fesztiválig, a nagyszínházi előadásokra már alig-alig lehet jegyet kapni, így nem árt, ha résen vannak az operettkedvelők. Ezenkívül rávilágított arra, hogy számos ingyenes esemény is lesz, amelyre szintén mindenkit szeretettel várnak.

A teljes program itt olvasható.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
2019. november 14. // Aliz névnap