2020. május 25. // Orbán névnap

Még színesebb programkínálat – jön a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál

2019. május 28. 4:00
Június 20-23. között rendezik meg a második Rátonyi Róbert Operettfesztivált, a veszprémi Petőfi Színház szervezésében. Hétfőn délelőtt tartották a négynapos rendezvénysorozat sajtótájékoztatóját.

Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója elmondta, Rátonyi Róbertnek – a hazai operett egyik atyjának – igényességét és profizmusát szeretnék továbbvinni, ezzel pedig magasra tették a lécet. Amellett, hogy szlogenjüknek igyekeznek eleget tenni – „közösségben a közönséggel” –, nemcsak a helyi, de a határon túli kínálatból is keresztmetszetet kapnak majd a műfaj kedvelői.

Porga Gyula polgármester, a fesztivál fővédnöke is üdvözölte a fesztivált, a tavalyi év sikerére utalva elmondta,

már az első fesztivállal is fölzárkózott az esemény a helyi nagyfesztiválokhoz.

Keller János, az operettfesztivál művészeti vezetője már a tavaly nagyszerűen debütált programsorozat után rögtön a másodikat kezdte szervezni. Idén is célként fogalmazta meg, hogy a négynapos rendezvény igazi családi esemény legyen, így törekedtek arra, hogy minden korosztály megtalálja majd a számára kedvező programot. Nem titkolt cél az sem, hogy a jövőben nemzetközi fesztivállá kerekedjen a még fiatal rendezvénysorozat.

A fesztivál idei díszvendége Oszvald Marika, Kossuth- és Jászai-díjas művész, aki Rátonyi Róbert sikerét és profizmusát a szeretet fogalmával magyarázta. Az egykori legendáról elmondta, nemcsak a színpadon volt tudósa a műfajnak, hanem felkészültségét könyvekkel is bebiztosította. A Budapesti Operettszínház művésze a nyitóceremónián is ott lesz június 20-án öt órától.

Ifj. Rátonyi Róbert zongoraművész is jelen volt a sajtótájékoztatón, aki családja nevében is megköszönte a szervezőknek az édesapjáról elnevezett fesztivált, továbbá elmondta: szebb környezetben nem is tudná elképzelni az eseményt. A művész beszéde után megnyitotta a színház előcsarnokában látható kiállítást, amely az operett műfaj egykori csillagait idézi meg. Többek között Honthy Hanna, Feleki Kamill, de például Latabár Kálmán személyes tárgyai, jelmezei is megtekinthetők.

Az idei vendégelőadások nemcsak a Budapesti Operettszínháznak lesznek köszönhetők, de a kecskeméti Katona József Színház is elhozza az Állami áruház című operettet, továbbá a budapesti József Attila Színház mutatja be a Csókos asszonyt, illetve a csíkszeredai Csíki Játékszín is vendégszerepel a Mágnás Miskával.

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese elmondta, bár még van egy szűk hónap a fesztiválig, a nagyszínházi előadásokra már alig-alig lehet jegyet kapni, így nem árt, ha résen vannak az operettkedvelők. Ezenkívül rávilágított arra, hogy számos ingyenes esemény is lesz, amelyre szintén mindenkit szeretettel várnak.

A teljes program itt olvasható.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Muszáj menni előre - évadot hirdetett a Petőfi Színház
Muszáj menni előre - évadot hirdetett a Petőfi Színház
Bár a közönség előtt még zárva tart a Petőfi Színház kapuja, a falakon belül már javában zajlik a művészeti munka, mostanra pedig véglegessé vált a következő évad repertoárja. Operett, komédia, musical, valamint gyermek és ifjúsági darabok is terítékre kerülnek, ráadásul egy különös szerepben egy jól ismert arcot is köszönthetünk majd Veszprémben.
Megkezdődtek a Pannon Várszínház élő próbái
Megkezdődtek a Pannon Várszínház élő próbái
A hosszú kényszerszünet után végre személyesen is találkozhattak a Pannon Várszínház színészei szerdán, az új gyermekdarab énekpróbáján.
Nézzen online Shakespeare előadásokat!
Nézzen online Shakespeare előadásokat!
456 éve ezen a napon született Shakespeare, az angol bárd születésnapját pedig hagyományosan mindig nagy érdeklődés övezi: rendszeresek ilyenkor a különleges színházi bejelentkezések, felolvasások, fesztiválok. Idén utóbbira nincs lehetőség, online viszont még mindig megemlékezhetünk.
Meghirdette új évadát a Pannon Várszínház
Meghirdette új évadát a Pannon Várszínház
Bejelentette a következő évadra vonatkozó terveit Vándorfi László társulata.
Már az új évadra készül a Petőfi Színház
Már az új évadra készül a Petőfi Színház
A több hetes kényszerleállást követően folytatódott a művészeti munka a Veszprémi Petőfi Színházban.
2020. május 25. // Orbán névnap