2022. május 25.
//
Orbán névnap

Az évtized legbiztonságosabb éve volt 2018 Veszprémben

2019. május 29. 3:00
A Veszprémi Rendőrkapitányság 2018. évi munkájáról számolt be csütörtökön az önkormányzat Közgyűlése előtt Pálmann László ezredes, kapitányságvezető-helyettes.

Az összes bűncselekmény nyomozás eredményességét tekintve jó eredményt ért el a kapitányság, a nyomozáseredményességi mutatójuk javult, míg 2017-ben 68,3 % volt, addig a 2018. évben 80,2 %-ra nőtt. Ezzel a pozitív számmal kezdődött a Pálmann ezredes által jegyzett beszámoló.

A Veszprém város területén elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma a 2018. évben 26,3 %-kal esett vissza a 2017. esztendőhöz viszonyítva.

A tavaly nyilvántartásba vett 886 bűncselekmény az elmúlt kilenc év legalacsonyabb száma.

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma (256) 5,2%-kal csökkent.

Fellegi Norbert és Pálmann LászlóFellegi Norbert és Pálmann László

A kiemelten kezelt bűncselekmények számában jelentős változás mutatkozott 2018. évben az előző évhez viszonyítva, 600-ról 378-ra csökkent. Szándékos emberölés (vagy annak kísérlete) az előző évben nem történt Veszprémben. A testi sértés bűncselekmények száma 2018-ban az előző évi 103-ról 41-re csökkent. Halált okozó testi sértés nem történt Veszprémben.

A garázdaság bűncselekmények száma (77) jelentős mértékben, 34-gyel, 30,6%-kal csökkent. A jelentős csökkenést eredményezte a közterületi jelenlét fokozása és a rendőri intézkedések aktívabbá válása. Említést érdemel, hogy a lopás bűncselekmények száma 282-ről 180-ra csökkent, ami szitén az elmúlt kilenc év legjobb eredménye. A lakásbetörés bűncselekmények száma szintén csökkent 2018-ban, 30-ról 20-ra.

Mindössze egy autót törtek fel tavalyMindössze egy autót törtek fel tavaly

Személygépkocsit mindössze egyet loptak el a városban. A zárt gépjármű feltörések száma 4-ről 1-re csökkent a tavalyi évben, a kocsifeltörések terén látványos a csökkenés az évtized elejéhez képest: 2010-ben ez a szám még 58 volt. A vagyon elleni bűncselekmények köréből említést érdemel még a rongálás bűncselekmények száma: 2018-ban 58-ról 37-re csökkent a korábbi évhez képest.

Az erőszakos vagyon elleni bűncselekmények köréből rablás bűncselekményt 5 esetben regisztráltak, amely 1-gyel kevesebb, mint a 2017. évi. Ez szintén kilencéves rekord. Kifosztásból hat, zsarolásból öt történt tavaly.

2018. évben a Veszprémi Rendőrkapitányság számos sorozat, illetve sorozat jellegű ügyben állapította meg az elkövetők kilétét. Közös jellemzőjük, hogy az elkövetés helye több megyét érintett, valamint ezen ügyekben országos koordináció keretében folyt a nyomozás. Az ügyek között internetes csalás sorozat, áruházlánc sérelmére elkövetett lopás sorozat, valamint nemzetközi cégek sérelmére elkövetett csalás sorozat is szerepel.

Az elsőbbségadás elmulasztása okozza a legtöbb balesetetAz elsőbbségadás elmulasztása okozza a legtöbb balesetet

Veszprém város területén a közlekedéssel kapcsolatba hozható jogsértő cselekményeket elemezve megállapítható, hogy a terület közlekedésbiztonsága megfelelő, szélsőségektől mentes, baleseti gócpontokról nem beszélhetünk.
A sérüléses balesetek jellemzően a fő közlekedési útvonalakat érintik. Alsóbbrendű útszakaszokon ritkán történik sérüléses baleset, a balesetek előfordulási helyei viszonylag messze esnek egymástól.

A megyeszékhelyen az ismertté vált személyi sérüléses balesetek száma megegyezik a 2017. évi adattal, azonban a sérültek számát tekintve a növekedés 14%-os (60-ról 70-re). 2018. évben a város területén 1 halálos közúti közlekedési baleset, illetve 13 súlyos sérüléssel és 43 könnyű sérüléssel járó baleset történt. A balesetek során 1 személy elhunyt, 15 személy súlyos, míg 54 személy könnyű sérülést szenvedett. A legtöbb balesethez vezető szabályszegést az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása és a kanyarodási szabályok megszegése okozta.

A Közgyűlés előtt bemutatkozott Veszprém megye új rendőr-főkapitánya, Fellegi Norbert is.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Interpelláció, kérdések és felszólalás is elhangzott napirend előtt az önkormányzat közgyűlésének áprilisi ülésén.
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Beszámolót nyújtott be a Veszprémi Rendőrkapitányság tavalyi évéről Rausz István rendőr ezredes, a kapitányság vezetője a veszprémi képviselő-testület áprilisi ülésére.
Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén
Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén
Tarnów segítséget kért, Mosttal most fűznénk szorosabbra a viszonyt. Összefoglalónk a képviselő-testület márciusi üléséről.
Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket
Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket
Adománygyűjtéssel, jótékonysági koncerttel segít az önkormányzat az ukrán menekülteken, pénteken pedig arról is döntött a képviselő-testület, hogy szállásokat is biztosítanak a bajba jutott családoknak.