2019. október 15. // Teréz névnap

A nemzeti összetartozás napja nem gyásznap

2019. június 4. 18:02
Bár a sebek, amelyeket Trianon ejtett nemzetünk testén, mindmáig sajognak, a trianoni döntés napja nemzetünk újjászületésének napjává vált - mondta Porga Gyula polgármester a Fidesz-KDNP nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezésén.

Kedd délután az Óváros téri Országzászló előtt, nyári záporesők közepette tartott megemlékezést és koszorúzást a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója alkalmából a Fidesz-KDNP veszprémi szervezete. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet.

- Az első világháborút lezáró békeszerződés aláírását követően az őshonos magyar népesség jelentős része öt, a mai állapot szerint nyolc másik állam fennhatósága alá került. Az elcsatolt területekkel és a magyar népességgel együtt történelmi és kulturális emlékhelyeinek jelentős része manapság határainkon túl, más államok területén található - emlékeztetett.

Porga szerint a világtörténelemben szinte példátlan trianoni békediktátum ugyan több részre szakította Magyarországot, de nem tudta elpusztítani nemzetünket.

Június 4-e nem gyásznap, hanem az ujjászületés napja

- fogalmazott.

- Kényszerű, a körülmények által kikényszerített újjászületés ez, amely azonban megmutatta a világnak: a magyarság nemcsak egységes nemzet, de életképes is, dacára a borzasztó, sokszor embertelen körülményeknek, amelyek a magyarságot 1920-tól kezdődően sújtják. Meggyőződésem, hogy nemzetünk életképessége összetartozásunkban, egységünkben rejlik.

Ez az összetartozás, ez az egység országhatárok fölött álló! Összetartozásunkat, egységünket nem vehetik el tőlünk sem nagyhatalmak, sem tragikus történelmi események- mondta.

A polgármester hangsúlyozta, „az újjászülető Magyarország hősei azonban azok a magyar testvéreink is, akik az anyaországtól elszakítva, a nemzeti megmaradás mindennapi küzdelmeiben helytállva, idegenben őrzik magyarságukat, és szolgálják ezzel a magyar nemzet fennmaradását”

A Fidesz-KDNP megemlékezésén Lukács Dániel, a Veszprémi Petőfi Színház színésze Juhász Gyula Trianon című versét szavalta:

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Aradi vértanúk - Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtt
Aradi vértanúk - Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtt
Katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján vasárnap reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.
A levegő hódítóira emlékeztek
A levegő hódítóira emlékeztek
Nagyboldogasszony napján koszorúztak a repülés áldozatainak emlékművénél.
Orbán: bátran kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk!
Orbán: bátran kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk!
Kilencvenkilenc évvel Trianon után "mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Sátoraljaújhelyen, a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen.
A Szent Korona védelmezőire emlékeztek
A Szent Korona védelmezőire emlékeztek
A koronaőrök 1944 novemberében tettek tanúbizonyságot példás helytállásukról, amikor a viharos idők, vagyis a háború pusztítása elől Veszprémbe helyezték a Szent Koronát.
Az ’56-os veszprémi deportáltakra emlékeztek
Az ’56-os veszprémi deportáltakra emlékeztek
Egykori deportáltak is részt vettek a hétfői megemlékezésen, ahol közösen idézték vissza a régmúlt történéseit, a veszprémi Törvényszék épületén elhelyezett emléktáblánál.
2019. október 15. // Teréz névnap