2022. november 28.
//
Stefánia névnap

Helyére kerül a belvárosi körforgalom új dísze

2019. június 6. 9:51
Csütörtök reggel kezdték el felépíteni az OTP előtti körforgalomba tervezett Herendi porcelánfát.

A márciusi közgyűlésen több új veszprémi alkotás kihelyezéséről is döntöttek. Az OTP előtti (Mindszenty-Brusznyai-Mártírok) körforgalom új díszét, a három és fél méter magas Herendi porcelán fa építését csütörtök reggel kezdték el.

Ez ugyanolyan lesz, mint az Aréna előtti, annyi különbséggel, hogy az új alkotást a Manufaktúra egyik legismertebb mintája, a Viktória-minta díszíti.

A Viktória-minta ma is az egyik legismertebb és legkedveltebb herendi díszítmény.

Az 1851-es londoni világkiállítás hozta meg a tervezőnek, Fischer Mórnak az első komoly sikereket. Erre az alkalomra készítették azt a kínai hatás alatt született, lepkés-virágos mintájú, gazdagon színezett étkészletet, melyet Viktória angol királynő a kiállításon megrendelt s amely azóta a "Queen Victoria" nevet viseli.

A műalkotás a felállítását követően is a Manufaktúra tulajdonában marad, a város birtokába határozatlan időre szóló letéti szerződéssel kerül. A szerződésben a tulajdonos vállalja, hogy egyedi gondozást igénylő tulajdonát karbantartja, szükség esetén javítja a jövőben is.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

MEGVALÓSULT A „MOZDULJ KÖZÉP-DUNÁNTÚL!” CÍMŰ PROJEKT
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.