2022. június 26.
//
János névnap

Átadták a Dévai Bíró Mátyás díjat

2019. június 8. 19:43
Idén Pap Tamás kapta az elismerést, amelyet az kaphat meg, aki sokat tett Kádárta városrészért.

2011-ben adták át első alkalommal az első magyar reformátorról elnevezett Dévai Bíró Mátyás (1500-1545) díjat Kádártán. A hagyományosan falunapokon átadott elismerésben az részesülhet, aki sokat tett Kádárta városrész kulturális életének fellendítéséért, a közösségek formálásáért, fenntartásáért, a kádártati identitás erősítéséért, a városrész nevének öregbítéséért.

A helyi önkormányzat a lakossággal karöltve egyhangúlag úgy döntött, idén Pap Tamásnak adományozza a díjat, amit Czaun János, a városrész önkormányzati képviselője és Ovádi Péter országgyűlési képviselő adott át a szombati Gelemér utcai Forrás parkban tartott Kádártai Vigasságok nevű családi programon.

  • Pap Tamás 1972-ben született tősgyökreres kádártai családban. Általános iskolai tanulmányait a Kossuth iskolában végezte, majd a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában szakácsnak tanult. Ez után több neves veszprémi és balatonfüredi étteremben is dolgozott. Több mint tíz évig futballozott Veszprém és Balatonfüred fociklubjaiban. A sport szeretetét mindmáig megőrizte. 1998-tól 2015-ig a helyi sportpresszót üzemeltette valamint a Kerti-Szer Kft. tulajdonosa.

Czaun jános, pap tamás és ovádi péterCzaun jános, pap tamás és ovádi péter

  • Kádártáért végzett munkája sokrétű: aktívan részt vett a közösségi életben, több évig szervezője volt az eplényi vigasságokon szereplő csapatnak, valamint szerepet vállalt a település több rendezvényének szervezésében. Nevéhez fűződik a falu disznótor, a pünkösdi rendezvények és a Kihívás Napja.

  • Saját költségén több kirándulást is szervezett gyermekek részére, emellett több ügyességi versenyt is szervezett. A helyi rendezvényekre az ételek készítését volt, hogy térítésmentesen vállalta. Napjainkban a közösségi élettől kissé visszavonult, de helyi rendezvényeket továbbra is támogatja-állt laudációjában.

Ovádi Péter Kádártát és a díjat dicsérve úgy fogalmazott, egy településrész erejét az mutatja meg, hogy miként emlékezik meg azokról az emberekről, akik sokat tesznek a közösségükért. Kiemelte, Kádárta ilyen, hisz erős közösséggel rendelkezik.

A díjátadó után Somogyi András humorista, Fresh Andi, a Free Dance Tánccsoport és Pápai Joci is fellépett az idei Kádártai Vigasságokon.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Idén már élő formában rendezik meg a Pannon Unifestet
Idén már élő formában rendezik meg a Pannon Unifestet
A Pannon Egyetem hallgatói által elindított ifjúsági összművészeti fesztivált november 20-26 között rendezik meg Veszprémben.
Családi napot és jótékonysági főzőversenyt szerveznek a hátrányos helyzetű veszprémi fiatalokért
Családi napot és jótékonysági főzőversenyt szerveznek a hátrányos helyzetű veszprémi fiatalokért
A VVHHFE hagyományos rendezvényét a járványhelyzet miatt az VSZC Ipari Technikum udvarán rendezik meg június 26-án.
Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról
Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról
A borongós januárnak volt évről évre fénypontja a magyar kultúra napja koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi műsorokkal. Ez idén sem lesz másként, legfeljebb annyiban, hogy ezúttal a programokat a nappalinkból követhetjük figyelemmel. Válogatásunkban ezekből ajánlunk néhányat.
Ismét felpörög a veszprémi és balatoni kulturális élet
Ismét felpörög a veszprémi és balatoni kulturális élet
Az elmúlt évekhez képest kicsit csendesebben zajlik a veszprémi nyár – legalábbis júliusig. Augusztustól kezdve aztán az ősz közepéig programok tömkelege vár bennünket a városban és a régióban, amelyek már a 2023-as évet is előkészítik.
Először kolbászoltak Kádártán
Először kolbászoltak Kádártán
De talán nem utoljára. Hagyományteremtő céllal rendezett kolbásztöltő versenyt a Közösség Kádártáért Egyesület szombaton. Nem a versengésről, a szórakozásról szólt a nap.