2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap

Mobiltelefonnal a csimpánzokért és gorillákért

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, melyhez elsők között csatlakozott a Pannon Egyetem. A kampány célja a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonok begyűjtése, s azok újrahasznosítása.

Az akcióról a Veszprémünk.hu-n vezetett blogjában számolt be a Pannon Egyetem.

Miért pont a mobiltelefonok?

A mobilok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, mellyel élőhelyük drasztikusan megváltozott. Az erdők területe folyamatosan csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. A kezdeményezés ezt a folyamatot szeretné megfékezni.

Ennek érdekében egy gyűjtőpont került kihelyezésre az egyetem központi épületének aulájában, ahova bárki beviheti a régi elromlott telefonját. A zárt dobozokban összegyűlt használt telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft. fogja újrahasznosításra átvenni, ahol a telefonok egy zárt láncolaton keresztül kerülnek majd feldolgozásra, vagyis senki nem fogja tudni eltulajdonítani a készülékeket, vagy az abban lévő adatokat-olvasható a blogban.

vehir.hu

További cikkek

A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő gazdálkodási kara július 31-től a veszprémi Pannon Egyetemhez kerül át felsőoktatási törvény módosításával - közölte a fővárosi felsőoktatási intézmény az MTI-vel pénteken.
CNC gép programozó és kezelői tanfolyam indul a Pannon Egyetemen
CNC gép programozó és kezelői tanfolyam indul a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Gépészmérnöki Intézete „CNC gépek programozása és kezelése” témakörben tanfolyamot szervez Veszprémben. Az intenzív, heti 4+6 órás tanfolyamot a jelentkezők akár már augusztus végére sikeresen teljesíthetik.
Hétfőn indul a gyermekek hete
Hétfőn indul a gyermekek hete
A Pannon Egyetem hallgatóinak önkéntes szervezete, a CoolLaunch, a Nemzetközi Hét sikere után újabb tematikus héttel készül, ezúttal a gyermeknek szülőknek közvetítenek tartalmakat.
Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait
Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből.
Új karral bővülhet a Pannon Egyetem
Új karral bővülhet a Pannon Egyetem
Ovádi Péter és Vigh László parlamenti képviselők kezdeményezésére új karral bővülhet a Pannon Egyetem.
2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap