Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Hová lesz az, amit elfelejtünk? Olvasólámpa Szőcs Gézával

2019. június 16. 4:10
Megérte az Ünnepi Könyvhét első napjának utolsó programjára fölfutni a várba. Késve ugyan, de csütörtökön este, kicsivel hat óra után, Szőcs Gézának gyúlt fel az Olvasólámpa. A kellemes időjárásnak köszönhetően, a Dubniczay-palota udvarában került sor az irodalmi estre.

A Kossuth-díjas költőt és a megjelent versszeretőket elsőként – ahogyan az lenni szokott – Kilián László köszöntötte. Szőcs Géza beszélgetőtársa Tömöry Péter költő volt, aki rögtön egy kijelentéssel indította az estét, mégpedig azzal, hogy Szőcs Gézát a legtöbb irodalmi esten a politikáról faggatják, így a veszprémi „állomáson” igyekeztek kivételt tenni, hiszen Tömöry szerint ellenkező esetben kevés hangsúlyt kapnának versei.

Kissé gyermekdednek tűnhet a következő kérdése a szerző felé: „Hol írja a verseit?”, kérdezte, – valószínűleg válaszát már ismerve, hiszen, mint kiderült, nem túl szokványos helyen: Szőcs Géza versei nagy részben repülőgépen születnek, mivel rengeteget utazik, és a felhők feletti állapot egészen egyszerűen inspirálja őt.

A költő beszélt – többek között – arról is, hogy hangsúlyosnak tartja a fiatal tehetségek támogatását, ő személy szerint is segít másoknak, jelenleg nem költőknek ugyan, de például elmesélte, hogy nemsokára napvilágra kerül róla egy cikk, amelyben megmagyarázza, hogy mit keresett a Giro d’Italia eredményhirdetésén, az ünnepeltek között... De kitért arra is, milyen érzés az, amikor az emlékképek egyszerűen elfelejtődnek, vagy "csak" megváltoznak; ezzel kapcsolatban pedig egy egészen filozófikus és egyben költői kérdés merült fel benne: "Hová lesz az, amit elfelejtünk?"

Végül egy kis ízelítő Szőcs Gézától, hogy ma sem maradjunk versek nélkül:

Első szonett

- Látod: egymásnak szoruló fej szív fogsor

s szárnyverdesés és fog koccan egyszer sokszor

így így mi ketten s kövek a szívkamrában -

égő pintyek a telihold kőgyomrában

- Hova lett copfod az a haj hol a kontyod

nem nő meg többé már le se bontod -

mi lett vele, én soha nem simogattam!

szép hajcsatom van, neked adjam, ne adjam?

- Nézd, havazik bennünk, bronz-zöldre éget

összeforrasztva minket két szonettben;

ölelnélek tizennégy karral téged

ahogy ezek ölelkeznek ketten

lásd összeillenek a sziluettek

mert eggyé lettek teljes eggyé lettek

Szabó Eszter
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.