2019. október 15. // Teréz névnap

Sikeres évadot zár a Pannon Várszínház

2019. június 18. 15:06
"A színház egy egész életet követel." Így hangzik Máté Gábor színész, érdemes művész gondolata. Ha nem is egy egész életről, de egy kiemelkedően sikeres, eseménydús évadról számolt be Vándorfi László a 2018-19-es évad értékelő rendezvényén kedden, ahol a szakmai díjak átadását követően a gazdag nyári programról is részletes tájékoztatást kaptunk.

Az évértékelőt Vándorfi László színházigazgató nyitotta: elmondta, hogy a Pannon Várszínház az eddigi évadokhoz képest előadás- és nézőszám tekintetében is kiemelkedő évadot zárt.

A színház a TAO támogatás megszűnésével egy teljesen új helyzettel találta szemben magát, amelyet jelenleg bizakodva, ám sok kérdőjellel kezel. Vándorfi László hozzáfűzte, hogy a korábbi teljesítmény és jegybevétel arányos támogatási formától eltérően, most pályázatok benyújtására van szükség.

- Ennek ellenére, amikor értesültünk arról, hogy mi lesz a TAO-val, akkor sem csökkent a hatékonyságunk, a társulat alkotóereje és az irántunk való érdeklődés sem, ezért ebben a pillanatban is alkotunk: egy nagy produkció kiállítása és egy programokban rendkívül gazdag nyár előtt állunk - emelte ki.

A 2017-18-as évadban 190 saját előadást és 23 vendégelőadást állított színpadra a Pannon Várszínház, ám idén június 2-ig, 10 hónap alatt 193 saját és 12 vendégelőadás várta az érdeklődő közönséget, július 31-ig, az évad végéig számolva pedig 236 előadás. Június 2-ig az előző év 72 ezer fizető nézőjéhez képest, idén 10 hónap alatt 77.500 nézőt érdekelt a műsor, amelyhez még hozzátartozik a két nyári hónap előadásainak fizető nézőszáma.

Némedi Lajos alpolgármester szerint a legfontosabb, amire érdemes fókuszálni, hogy Veszprém és a város környékén szeretik a Pannon Várszínházat és nagyon sokan érkeznek az előadásokra, amelyet az elhangzott számok is bizonyítanak. Az alpolgármester elmondta, hogy egy ilyen sokszínű, gazdag repertoár egyértelműen elismerést érdemel.

- Alsóörs és a Pannon Várszínház nagyon jól együttműködik már évek óta, hiszen a társulat minden évben remek felnőtt és gyerek előadásokat hoz Alsóörsre, amelyeket mindig nagyon várunk - mondta Ferenczi Gábor Alsóörs alpolgármestere, majd hozzáfűzte, hogy a következő évadra elkészülő új amfiteátrum még jobb körülményeket biztosít majd az érkező előadásoknak.

Vándorfi László az évértékelő gondolatok zárásaként megjegyezte, hogy a színház továbbra is mindent elkövet, hogy színesítse Veszprém és környéke kultúrális életét, hiszen az EKF cím elnyerésével ez kiemelt feladattá vált: "bekerülni egy olyan környezetbe, amelyben európai rangos fővárosok és kultúrvárosok vannak, kihagyhatatlan lehetőség."

A szám adatok böngészése és a nyári előadások bemutatását követően örömteli pillanatok következtek: Vándorfi László és Bakonyi József a színház örökös támogatója átadták a 2018-19-es évadra vonatkozó közönség díjakat és a színház szakmai elismeréseit.

Az évad legjobb előadásának járó díjat a nézők a Boeing, Boeing-Leszállás Párizsban című előadásnak ítélték: Szelle Dávid a darab rendezője vehette át az elismerést a Pannon Várszínház legsikeresebb idei produkciójáért.

A legkiválóbb színészi alakításokért járó közönségdíjakat Papp Lívia, Oravecz Edit és Molnár Ervin kapta.

Színészi teljesítményéért szakmai elismerést vehetett át: a Béke presszóban nyújtott kiemelkedő énekes- musical színészi munkájáért Kovács Ágnes Magdolna és a Csinibabában mutatott epizód alakításáért és felkészültségéért Szelle Dávid.

A titkársági dolgozók közül pedig a színész egyeztetéseket végző Székely-Szügyi Zsuzsanna munkáját jutalmazták.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Nemcsak a természet, de a kulturális élet is egyre több színét mutatja meg az egyébként is pezsgő kínálatból. Szombat délután nyílt kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban, Kincsek utak mentén - Takácsi címmel.
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
Kezdjünk el lecsendesedni!
Kezdjünk el lecsendesedni!
Beköszöntött az ősz, és miközben az egész természet lenyugvásra int, a vakációkról hazatérve mi általában ilyenkor kezdjük el megint ezerrel taposni a mókuskereket. Pedig régóta halljuk, nagy szükségünk lenne a csendre, a lassításra. A jubileumi, 10. alkalommal jelentkező Csendnapok a Művészetek Háza Veszprém és az ITTMOST Egyesület szervezésében ismét remek alkalom erre.
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Saját magát kísérletező embernek tartja, miközben magánéletében és a munkában is stabilitásra és nyugalomra törekszik. Egy ezeréves várost menedzsel a XXI. század kihívásai közt közel egy évtizede. Porga Gyulával, a lépcsők városának, Veszprémnek a polgármesterével beszélgettünk.
Veszprém is bekerült Európa kulturális és kreatív városai közé
Veszprém is bekerült Európa kulturális és kreatív városai közé
Hat magyar város, Budapest, Győr, Veszprém, Pécs, Szeged és Debrecen is bekerült harminc európai ország legtöbb kreatív és kulturális lehetőséget rejtő 190 városa közé - közölte az Európai Bizottság kedden.
2019. október 15. // Teréz névnap