Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Társasjáték fesztivál lesz a Hangvillában

2019. június 20. 11:00
Születésnapi Társasjáték Fesztivállal ünnepli június 22-én három éves évfordulóját a veszprémi Családi Társasjáték Egyesület, és az alapítása óta havi rendszerességgel megrendezett Családi Társasjáték Délután.

A Családi Társasjáték Egyesület három évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy támogassa a társasjátékok iránt érdeklődök körét és bővítse azok táborát, akik szívesen csatlakoznának, ehhez a nem mindennapi társas kikapcsolódáshoz és hobbihoz. Ennek két fő oka van: az egyszerűbbik, hogy szeretnék az emberek fejében újraírni a társasjátékokról alkotott régi sztereotípiákat (gyerekeknek való és hosszú/unalmas, mint a Gazdálkodj okosan! vagy a Ki nevet a végén?) .

fotó: Szabó Dánielfotó: Szabó Dániel

A másik ok pedig, hogy egyre csökken (főleg a fiatalok körében) a valódi minőségi, személyes kapcsolatok száma: a modern kor digitális eszközei hiába kötnek össze egymástól távol élő embereket, ha közben az egy lakásban élőket eltávolítják egymástól.

A társasjátékozás hús-vér embereket hoz össze egy asztal körül. Barátságokat teremt és kikerülhetetlenül generál interakciókat, miközben még fejleszti is a játékosokat.

Manapság a társasjátékok és a társasjáték kultúra ismét virágkorát éli: megközelítőleg 2000 db új társasjáték jelenik meg évente. Az egyesület önkéntesei számos programon, céges családi napokon, városi rendezvényeken, karitatív eseményeken terjesztik a társasjátékozás kultúráját és élményét.

fotó: Szabó Dánielfotó: Szabó Dániel

Az egyesület minden hónapban megrendez egy ingyenes eseményt Családi Társasjáték Délután néven. A délutánokon közel 200 társasjáték közül választhatják ki a résztvevők a hozzájuk legközelebb álló játékot. A kiválasztott játékot felkészült segítők, úgy nevezett játékmesterek tanítják be a játékosoknak, ezáltal a szabályismertetés és a játékmechanikák megismerése órák helyett percekre csökkenek: a játékmesterek, ha szükséges élő szabálykönyvként folyamatosan moderálják és segítik a játék menetét.

fotó: Szabó Dánielfotó: Szabó Dániel

Az önkéntes játékmesterek között középiskolások, egyetemisták, fejlesztőmérnökök, anyukák, és apukák egyaránt megtalálhatók: ők alkotják az egyesület gerincét. Nélkülük szinte lehetetlen lenne megvalósítani hónapról hónapra ezt az eseményt. Folyamatosan képezve magukat, újabb és újabb játékokat ismernek meg, játékszabályokat sajátítanak el. Van olyan játékmester, aki több mint 400 különböző játék szabályát ismeri kívülről.

fotó: Szabó Dánielfotó: Szabó Dániel

A délután célja mindig is az volt, hogy minél több emberrel ismertesse meg ezt az élvezetes kikapcsolódást. Az ötlet sikerét bizonyítja, hogy az eleinte 20-40 résztvevő, mostanra 200-300 fős vendégsereggé növekedett.

„Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.”

George Bernard Shaw drámaíró

Mi mással ünnepelhetné egy játékokért létrejött közösség harmadik születésnapját, mint egy hatalmas közösségi játékélménnyel: ebből az alkalomból rendhagyó programokkal készülnek a szervezők. Június 22-én szombaton délután a Hangvillában még több társasjátékkal és izgalmas meglepetésekkel várnak mindenkit: a játékmesterek közel 200 játékból segítenek választani, majd a szabályok elsajátítása után játszani a résztvevők ízléséhez legközelebb álló játékokkal.

fotó: Szabó Dánielfotó: Szabó Dániel

A Családi Társasjáték Egyesület kiemelt célja, hogy más társegyesületek felé is nyisson. A szervezők ezért több klubot, társasjáték csoportot, bloggert, és youtubert hívtak meg az ország különböző pontjairól, hogy részt vegyenek az esemény előtti kerekasztal beszélgetésen, ahol megosztják egymással tapasztalataikat.

fotó: Szabó Dánielfotó: Szabó Dániel

Az egyesület tagjai büszkék rá, hogy úttörői voltak annak az útnak, amit azóta számos társasjáték csoportosulás és egyesület követ. Ma már szinte minden városban vannak elszigetelt társaságok, az egyesület azonban szeretné elérni, hogy ezek között elkezdődjön egyfajta kommunikáció, tapasztalatcsere és kölcsönös támogatás.

fotó: Szabó Dánielfotó: Szabó Dániel

Az Egyesület újonnan megválasztott Elnökségének nem titkolt célja, hogy eseményeik a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szerves részévé váljanak: szeretnék, ha az elkövetkezendő időszakban Veszprém mellett a régióban is kiterjeszthetnék tevékenységüket.

Születésnapi Társasjáték Fesztivál

Időpont: 2019. június 22. szombat
Helyszín: Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, 8200 Veszprém, Brusznyai Árpád u. 2,

PROGRAM


9.45 Meghívott vendégek fogadása (társszervezetek, klubok képviselői)
10.00 Meghívott vendégek képviselőinek bemutatkozása (5-10 percben)
Kerekasztal beszélgetés a magyarországi társasjáték kultúra minőségi fejlesztését célzó együttműködés lehetőségeiről
12.00 Ebédszünet
13.00 – 19.30 Születésnapi Társasjáték Délután
17.00 Születésnapi köszöntés, torta
19.00 Tombolasorsolás és az esemény zárása

Bővebb információ:

https://www.facebook.com/Csaladitarsasjatek/
http://www.csaladitarsasjatek.hu
e-mail: hello@csaladitarsasjatek.hu
telefon: 0630/3479194

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.