Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C

A tánc nyelvén szólni egy egész településhez

2019. június 23. 4:00
Nem rátóti, mégis szívvel-lélekkel dolgozik a település közösségéért, a helyi kultúráért: Dékmárné Forgács Zsuzsannát tevékenységéért Hadnagy László-díjjal tüntették ki a 28. alkalommal megrendezett Gyulafirátóti falunapon.

Porga Gyula polgármester szerint Gyulafirátótra jönni mindig öröm, kiváltképp ha ünnepi arcát mutatja a városrész. Egy közösség arca ugyanis nemcsak a munkás hétköznapokon rajzolódik de, egy-egy ilyen alkalom legalább annyira megmutatja, milyenek is az itt élők.

Nos, a gyulafirátótiak minden bizonnyal szeretnek ünnepelni, közösségként együtt lenni. Erre pedig nagy szükség is van. „Sokan azt hiszik ugyanis, Veszprém a Balaton régióval közösen azért nyerhette el az Európa Kulturális Fővárosa címet, mert rendelkezik olyan nagy, világsztárokat felvonultató fesztiválokkal, mint például a VeszprémFest. De ez igazából csak a jéghegy csúcsa. Egy ilyen fesztivált csak akkor lehet megrendezni, ha erősek az alapok, ha léteznek olyan kisebb léptékű népünnepek, mint a falunapok, ha a kis közösségek is pezsegnek.”

Dékmárné Forgács Zsuzsanna, a település közösségéért sokat tevő Hadnagy László-díj idei díjazottja is éppen ezen dolgozik: hogy virágozzon a település kulturális élete. Ráadásul mindezt úgy, hogy a díj 13 éves történetében ő az első, aki mindezt nem rátótiként teszi – mondta el Czaun János városrészi önkormányzati képviselő, mielőtt Porga Gyulával átadták volna a díjat a díjazottnak.

Dékmárné Forgács Zsuzsanna néptáncoktató, a gyulafirátóti óvodás néptánccsoport, az iskolásokból álló Tikhegyi Gyöngycsibék, valamint a Tikhegyi Gyöngytyúkok Néptáncegyüttes vezetője és koreográfusa. Oktatói tevékenysége révén ezer szállal kötődik Gyulafirátóthoz, több mint tíz éve neveli a néptánc szeretetére csoportjait. Állandó résztvevője a település kulturális rendezvényeinek, több esetben a programok szerkesztője vagy épp kezdeményezője. Férje és három gyereke szintén gyakran segíti ebben.

Várpalotán született, tízéves kora óta táncol. Hosszú ideig a veszprémi Bakony Néptáncegyüttes tagja volt, és immár 29 éve tanít és koreografál. Gyulafirátóti táncoktatói munkáját 2004-ben kezdte óvodás és iskolás gyermekek tanításával, 2017-től a Tikhegyi Gyöngytyúkok megalakulásával már felnőtt néptánc felnőttegyüttessel is büszkélkedhet a település. Zsuzsanna 2008 óta állandó koreográfusa, szerkesztője a karácsonyi műsorok betlehemes műsorának. A rátóti szüreti mulatság, a májusfa kitáncoló ünnep, az óvodai rendezvények, a falunapi programok mellett koreográfiát készített a Német Nemzetiségi Tánccsoport részére is. 2019 márciusában kistérségi néptánctalálkozót szervezett Gyulafirátótra, melyre 15 tánccsoport érkezett, a település jóhírét pedig több mint 200 résztvevő vitte magával.

Dékmárné Forgács Zsuzsanna aktív résztvevője, formálója Gyulafirátót kulturális életének, tevékenysége révén sok-sok gyermek és család ismerkedik meg a hagyományokat tiszteletben tartó értékrenddel, a helyi programokba való bekapcsolódások révén erősödik identitásuk és kötődésük lakóhelyükhöz. A néptánccsoportokban komoly közösségformálás történik, fellépéseikkel a település hírnevét öregítik. Munkáját fáradhatatlan elhivatottsággal végzi, önzetlenül építi a települést, amit a gyulafirátótiak is elismernek.

A díjazott a díjat átvéve és megköszönve azért megjegyezte: mindez megfelelő háttérország nélkül nem menne. Családja is legalább annyira segíti, akárcsak a gyerekek, akik mindig figyelnek a szavára a próbákon, s a település, amely befogadta.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. tegnap 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. tegnap 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. tegnap 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.