2022. január 18.
//
Piroska névnap

Becsengettek: nyugdíjas egyetem indult Veszprémben

2019. június 26. 11:20
65 éves kor fölött sem áll meg az élet, az iskolapadba pedig bármikor vissza lehet ülni – ennek szellemében indult nyári egyetem a nyugdíjasoknak a Pannon Egyetemen a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet támogatásával.

A havi rendszerességgel jelentkező szabadegyetem gondolatával még áprilisban kereste meg az egyetemet a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet azzal a céllal, hogy minőségi kulturális, tudományos és közösségi programot biztosítsanak a nyugdíjas korosztálynak – mondta el Dolgos Attila, az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke a szerdai első alkalmon.

– Három kulcsszó mentén igyekeztünk felépíteni ezt a rendezvényt: hisszük, hogy tudás mindenkié, óvodástól nyugdíjasig bárki bármikor tanulhat valami újat. Nagyon fontos a motiváció, ami arra sarkall minket, hogy mindig legyünk kíváncsiak a világra, legyünk aktívak nyugdíjasként is. És az is, hogy új közösségeket alakítsunk ki – tette hozzá Kővári Edit, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársa.

Úgy tűnik, tudásszomjból, motivációból nem szenvednek hiányt a veszprémi nyugdíjasok, és a közösségi aktivitásokra is nagy igényük van, hiszen a szabadegyetem helyszínéül kijelölt E épület kamaraterme maradéktalanul megtelt már ezen az első alkalmon.

Porga Gyula polgármester szerint ezért mindenképpen gratuláció illeti a szervezőket és a résztvevőket is, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 évre készülő városnak éppen erre a mintára van szüksége, amit az idősebb korosztály mutathat a fiataloknak: hogy legyünk mindig egy kicsit nyughatatlanok, aktívan kapcsolódjunk be a városi vérkeringésbe. „Az élethosszig tartó tanulás ráadásul ma már a mindennapjaink része, ezeken az alkalmakon pedig olyan témákban juthatunk érdekes információkhoz, amelyek segítenek eligazodni sokszor zűrzavaros mai világunkban” – hangsúlyozta a polgármester.

A nyár során összesen három alkalommal jelentkező nyugdíjas egyetemen minden alkalommal egy-egy neves előadó előadását hallgathatják meg a résztvevők, emellett a szakmai napokon kulturális program is várja az érdeklődőket. Az első alkalommal dr. Gerencsér András, a Pannon Egyetem rektorának rövid „kurzusát” teljesíthették a hallgatók, aki előadásában a globális éghajlatváltozás tényeiről és tévedéseiről beszélt színesen és közérthetően, többek között olyan kérdésekre is kitérve, miért félrevezető a 70-es években felvetett üvegház modellből kiindulni és a globális felmelegedés kifejezést használni, vagy hogy miként „szállt versenybe” az ember a természetes éghajlat módosító tényezőkkel, erősen megnyerve a megmérettetést, nem éppen pozitív értelemben.

A nyugdíjas egyetem a nyáron még két alkalommal jelentkezik, július 31-én és augusztus 14-én, de a szervezők szeretnék majd az ősszel folytatni a megkezdett hagyományt. A szakmai napok minden esetben ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a www.nyugdijasegyetem.szomszedok.eu weboldalon lehet.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Kiválasztották a Pannon Egyetem hivatalos borát
Kiválasztották a Pannon Egyetem hivatalos borát
A szenátus a Pannon Egyetem borának a Bogáromi Borbirtok BalatonBort választotta 2021. december 17. napjától 2022. június 30. napjáig.
2021 nehéz, de eredményes év volt a Pannon Egyetem életében
2021 nehéz, de eredményes év volt a Pannon Egyetem életében
Navracsics Tibor és Gelencsér András az egyetem központi karácsonyi ünnepségén beszélt az elmúlt évről.
Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre
Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre
A Zöld város projekt lényege, hogy megszűnik a fizikai korlát az egyetem alsó kampusza és az Erzsébet-liget között, egy egybefüggő zöldövezet jön létre, a parkolóhelyek száma a kétszeresére nő, viszont eltűnnek a föld alatt, a Kálvária-domb pedig új szabadidős lehetőségeket kínál majd. Új kávézóval, játszótérrel, okospadokkal is találkozhatnak majd a veszprémiek hamarosan. A munkák a jövő héten indulnak.
Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.
Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.
A Pannon Egyetem és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. együttműködési megállapodást írt alá 2021. december 9-én, csütörtökön 11:30 órától a Pannon KözTéren.
Izgalmakkal teli futballmeccseket vívtak a veszprémi egyetemen
Izgalmakkal teli futballmeccseket vívtak a veszprémi egyetemen
A Pannon Egyetem idei kispályás labdarúgó-bajnokságának győztese a Büfészakosok csapata lett. Az esemény a felsőoktatási intézmény és a Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködésével valósulhatott meg.