2022. május 25.
//
Orbán névnap

Előkészítették a várliftet, támogatták a kapitányt

2019. június 27. 8:20
A Várlifttel kapcsolatos telekcseréről, az új városi rendőrkapitányról és energetikai pályázatok visszavonásáról döntött csütörtökön Veszprém önkormányzatának közgyűlése.

Telkeket cserél az önkormányzat és a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. A cserére a várlift megépítése érdekében van szükség, az elnyert támogatást ugyanis csak akkor hívhatja le az önkormányzat, ha a leendő lift a saját tulajdonú telkén épül meg. A tervezett beruházásban érintett terület egy része azonban a VKSZ Zrt. tulajdonában van. Az önkormányzat a saját tulajdonában lévő, Tüzér utcai régi sporttelepet adja át a VKSZ-nek a Deák utcai ingatlanokért cserébe – a csereügylet során a két fél így értékarányos ingatlanokat vált.

A pályázat keretében egyébként a vár észak-keleti oldalán egy 2x20 fő befogadóképességű liftet és egy hozzá tartozó fogadóközpontot alakítanak ki, amely érkezési pontként fogadja a látogatókat. Ezen felül a veszprémi várfal, illetve a Hősök Kapuja, Szent Imre Piarista- és Helyőrségi-templom, Szent Mihály bazilika, Érseki palota, volt várbörtön, volt piarista gimnázium épületeinek díszkivilágítását is tartalmazza a projekt.

Nem áll minden pályázatával ilyen jól az önkormányzat: csütörtökön hármat is vissza kellett vonniuk: a Városháza, a Laczkó Dezső Múzeum illetve a Cserhát lakótelepi orvosi rendelő energetikai megújítását célzókat. Az ok ugyanaz, amivel sok család is küzd: az építőipari árak olyannyira elszálltak a pályázat benyújtásának időpontja óta, hogy a többletköltségek már vállalhatatlanul nagy terhet rónának a városra. Porga Gyula polgármester a napirend tárgyalása során kijelentette: ez nem azt jelenti, hogy végleg lemondanának a fejlesztésekről, de a jelenlegi feltételek mellett nem lehet belevágni a beruházásokba.

Rausz IstvánRausz István

Személyi kérdések is felmerültek: a képviselőknek a Veszprémi Rendőrkapitányságot megbízottként vezető Rausz István kinevezését kellett előzetesen véleményezniük. Rausz ezredes 1998-ban végzett a Kossuth Lajos Katonai Főiskola harckocsizó parancsnoki szakán, majd 1998 és 2013 között több rendészeti képzést is teljesített. Rendőri munkáját 1997-ben kezdte a Veszprémi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, Élet- és Ifjúságvédelmi Alosztályán. 2005 óta lát el vezetői beosztást a rendőrség állományában, 2012 óta a Tapolcai Rendőrkapitányság vezetője volt. Kapitányi kinevezését a Veszprémi Rendőrkapitányság élére a megyeszékhely képviselő-testülete támogatta.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Interpelláció, kérdések és felszólalás is elhangzott napirend előtt az önkormányzat közgyűlésének áprilisi ülésén.
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Beszámolót nyújtott be a Veszprémi Rendőrkapitányság tavalyi évéről Rausz István rendőr ezredes, a kapitányság vezetője a veszprémi képviselő-testület áprilisi ülésére.
Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén
Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén
Tarnów segítséget kért, Mosttal most fűznénk szorosabbra a viszonyt. Összefoglalónk a képviselő-testület márciusi üléséről.
Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket
Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket
Adománygyűjtéssel, jótékonysági koncerttel segít az önkormányzat az ukrán menekülteken, pénteken pedig arról is döntött a képviselő-testület, hogy szállásokat is biztosítanak a bajba jutott családoknak.