2019. november 14. // Aliz névnap

Előkészítették a várliftet, támogatták a kapitányt

2019. június 27. 8:20
A Várlifttel kapcsolatos telekcseréről, az új városi rendőrkapitányról és energetikai pályázatok visszavonásáról döntött csütörtökön Veszprém önkormányzatának közgyűlése.

Telkeket cserél az önkormányzat és a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. A cserére a várlift megépítése érdekében van szükség, az elnyert támogatást ugyanis csak akkor hívhatja le az önkormányzat, ha a leendő lift a saját tulajdonú telkén épül meg. A tervezett beruházásban érintett terület egy része azonban a VKSZ Zrt. tulajdonában van. Az önkormányzat a saját tulajdonában lévő, Tüzér utcai régi sporttelepet adja át a VKSZ-nek a Deák utcai ingatlanokért cserébe – a csereügylet során a két fél így értékarányos ingatlanokat vált.

A pályázat keretében egyébként a vár észak-keleti oldalán egy 2x20 fő befogadóképességű liftet és egy hozzá tartozó fogadóközpontot alakítanak ki, amely érkezési pontként fogadja a látogatókat. Ezen felül a veszprémi várfal, illetve a Hősök Kapuja, Szent Imre Piarista- és Helyőrségi-templom, Szent Mihály bazilika, Érseki palota, volt várbörtön, volt piarista gimnázium épületeinek díszkivilágítását is tartalmazza a projekt.

Nem áll minden pályázatával ilyen jól az önkormányzat: csütörtökön hármat is vissza kellett vonniuk: a Városháza, a Laczkó Dezső Múzeum illetve a Cserhát lakótelepi orvosi rendelő energetikai megújítását célzókat. Az ok ugyanaz, amivel sok család is küzd: az építőipari árak olyannyira elszálltak a pályázat benyújtásának időpontja óta, hogy a többletköltségek már vállalhatatlanul nagy terhet rónának a városra. Porga Gyula polgármester a napirend tárgyalása során kijelentette: ez nem azt jelenti, hogy végleg lemondanának a fejlesztésekről, de a jelenlegi feltételek mellett nem lehet belevágni a beruházásokba.

Rausz IstvánRausz István

Személyi kérdések is felmerültek: a képviselőknek a Veszprémi Rendőrkapitányságot megbízottként vezető Rausz István kinevezését kellett előzetesen véleményezniük. Rausz ezredes 1998-ban végzett a Kossuth Lajos Katonai Főiskola harckocsizó parancsnoki szakán, majd 1998 és 2013 között több rendészeti képzést is teljesített. Rendőri munkáját 1997-ben kezdte a Veszprémi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, Élet- és Ifjúságvédelmi Alosztályán. 2005 óta lát el vezetői beosztást a rendőrség állományában, 2012 óta a Tapolcai Rendőrkapitányság vezetője volt. Kapitányi kinevezését a Veszprémi Rendőrkapitányság élére a megyeszékhely képviselő-testülete támogatta.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Letették esküjüket a képviselők
Letették esküjüket a képviselők
A polgármester és a képviselők eskütételével megalakult a Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése csütörtök délelőtt.
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Az önkormányzati választások két hete lezajlottak, de jelen pillanatban még nincs hivatalosan felállt új közgyűlése Veszprémnek. Erre csütörtökön kerül sor, amikor megalakul az új testület. Rögtön az egyik legfontosabb pozícióban változás lesz.
Hivatalos a tizenhetedik is
Hivatalos a tizenhetedik is
Péntek délután vált jogerőssé a Helyi Választási Bizottság határozata, miszerint Czaun János visszalépését követően Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) ülhet be a városi közgyűlésbe.
A számok és ami mögöttük van
A számok és ami mögöttük van
11-7 arányban a kormánypárti képviselők kerültek többsége az ellenzékkel szemben a veszprémi közgyűlésben. Az arányok ismertek, viszont összehasonlítva a korábbi választásokkal, meglepő eredményeket kaptunk.
Nem fog szennyvíziszapot kezelni a királyszentistváni telep
Nem fog szennyvíziszapot kezelni a királyszentistváni telep
A képviselő-testület szeptemberi ülésén is a királyszentistváni hulladékkezelő telep adta az egyik fő témát a napirend előtt, de a fiatalok napja, a veszprémi fejlesztések és a Klímasztár díj is szóba került.
2019. november 14. // Aliz névnap