2020. október 29.
//
Nárcisz névnap

Előkészítették a várliftet, támogatták a kapitányt

2019. június 27. 7:20
A Várlifttel kapcsolatos telekcseréről, az új városi rendőrkapitányról és energetikai pályázatok visszavonásáról döntött csütörtökön Veszprém önkormányzatának közgyűlése.

Telkeket cserél az önkormányzat és a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. A cserére a várlift megépítése érdekében van szükség, az elnyert támogatást ugyanis csak akkor hívhatja le az önkormányzat, ha a leendő lift a saját tulajdonú telkén épül meg. A tervezett beruházásban érintett terület egy része azonban a VKSZ Zrt. tulajdonában van. Az önkormányzat a saját tulajdonában lévő, Tüzér utcai régi sporttelepet adja át a VKSZ-nek a Deák utcai ingatlanokért cserébe – a csereügylet során a két fél így értékarányos ingatlanokat vált.

A pályázat keretében egyébként a vár észak-keleti oldalán egy 2x20 fő befogadóképességű liftet és egy hozzá tartozó fogadóközpontot alakítanak ki, amely érkezési pontként fogadja a látogatókat. Ezen felül a veszprémi várfal, illetve a Hősök Kapuja, Szent Imre Piarista- és Helyőrségi-templom, Szent Mihály bazilika, Érseki palota, volt várbörtön, volt piarista gimnázium épületeinek díszkivilágítását is tartalmazza a projekt.

Nem áll minden pályázatával ilyen jól az önkormányzat: csütörtökön hármat is vissza kellett vonniuk: a Városháza, a Laczkó Dezső Múzeum illetve a Cserhát lakótelepi orvosi rendelő energetikai megújítását célzókat. Az ok ugyanaz, amivel sok család is küzd: az építőipari árak olyannyira elszálltak a pályázat benyújtásának időpontja óta, hogy a többletköltségek már vállalhatatlanul nagy terhet rónának a városra. Porga Gyula polgármester a napirend tárgyalása során kijelentette: ez nem azt jelenti, hogy végleg lemondanának a fejlesztésekről, de a jelenlegi feltételek mellett nem lehet belevágni a beruházásokba.

Rausz IstvánRausz István

Személyi kérdések is felmerültek: a képviselőknek a Veszprémi Rendőrkapitányságot megbízottként vezető Rausz István kinevezését kellett előzetesen véleményezniük. Rausz ezredes 1998-ban végzett a Kossuth Lajos Katonai Főiskola harckocsizó parancsnoki szakán, majd 1998 és 2013 között több rendészeti képzést is teljesített. Rendőri munkáját 1997-ben kezdte a Veszprémi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, Élet- és Ifjúságvédelmi Alosztályán. 2005 óta lát el vezetői beosztást a rendőrség állományában, 2012 óta a Tapolcai Rendőrkapitányság vezetője volt. Kapitányi kinevezését a Veszprémi Rendőrkapitányság élére a megyeszékhely képviselő-testülete támogatta.

Söge
Domján Attila