Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C

Az egyik legismertebb magyar képzőművész kiállítása nyílt meg Veszprémben

2019. június 29. 20:14
A Munkácsy- és Kossuth-díjas Tót Endre mini retrospektív tárlata szombat este nyílt meg a Vass László Gyűjteményben.

Tót Endre (1937, Sümeg) nemzetközi színtéren az egyik legismertebb magyar képzőművész, Kossuth-díjas és Munkácsy-díjas, Sümeg díszpolgára.

Tanulmányait Magyar Iparművészeti Főiskola murális tanszakán végezte a hatvanas években, majd 1970-ben felhagyott a festészettel, a radikális változás évei jöttek el számára. A konceptuális művészet felé fordult:

a SEMMI, az ESŐ, az ÖRÖM, a ZERO témája lett a művészi védjegye.

Nagyon korán kipróbált, úgynevezett „nem művészi” anyagokat, mint a gumibélyegző, távirat vagy xerox. Ekkor készítette el gumibélyegzővel művészi sorozatát.

Vass László és Tót Endre a szombat esti kiállításmegnyitónVass László és Tót Endre a szombat esti kiállításmegnyitón

Alkotásait bemutatták a Párizsi Biennálén, Wroclawban, Genfben, Kölnben, Nyugat-Berlinben, New Yorkban. Később ösztöndíjat kapott Németországban, 1980-ban Kölnbe költözött.

1987-ben visszatér a festészethez, Magyarországon 1989-től mutatják be műveit egyéni és csoportos kiállításokon, legutóbb Budapesten és Veszprémben a két IPARTERV kiállításon.

Alkotásai megtalálhatóak Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika jelentős gyűjteményeiben.

Mini retrospektív tárlata az 1971-2006 között keletkezett alkotásokból szombat este nyílt meg a Vass László Gyűjteményben, ahol régi barátja, András Ferenc Kossuth-díjas és Balázs Béla Díjas filmrendező a fentiekhez képest részletesebben és szórakoztatóbban, lírai hangnemben emlékezett vissza közös sümegi élményeikre és festővé válására.

A Művészetek Háza Veszprém igazgatója, Hegyeshalmi László úgy fogalmazott, a TÓTalZÉRÓK& TÓTalÖRÖMÖK című tárlat egy fantasztikusan izgalmas kiállítás.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében kiemelte, kuriózum, hogy Veszprémben, a művész jelenlétében nyithatják meg a megye szülöttének tárlatát, az pedig külön öröm, hogy a városban közönsége is van az effajta művészeti alkotásoknak.

Porga Gyula szerint kuriózum, hogy ilyen neves alkotót állít ki VeszprémbenPorga Gyula szerint kuriózum, hogy ilyen neves alkotót állít ki Veszprémben

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címmel kapcsolatban megjegyezte, nem az a fontos, hogy mi fog történni 4 év múlva, hanem hogy mi lesz utána, és a város tud-e élni a lehetőségeivel.

– Ha létrejönnek olyan találkozások, mint a mostani, biztosak lehetünk abban, hogy 2024-ben és 2025-ben is boldogabbak leszünk

- mondta.

A kiállítás megtekinthető 2019. október 26-ig. naponta 10-18 óráig a Vass László Gyűjteményben.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.