Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Shakespeare-től a robotépítésig: nyári táborok a Pannon Egyetemen

2019. július 3. 4:00
Nyáron iskolába járni régebben a lusta nebulók büntetése volt, egy pár napos szünidei egyetemi program ma már azonban sokkal inkább az élményszerű ismeretszerzésről és a barátkozásról szól. A Pannon Egyetem a nyáron több nyári tábort is indít középiskolások számára, akik így a szórakozás mellett bepillanthatnak kicsit a jövőjükbe is.

Megvan a Nulladik óra (The Breakfast Club) című klasszikus? Az 1985-ös amerikai filmben az öt fiatal kényszerből tölt el egy szombat délelőttöt az iskolában, a büntetés végére azonban nemcsak új barátságok és szövődnek közöttük, de toleranciáról és önmagukról is sokat tanulnak. Nem mellesleg arra is rájönnek, hogy néha a suli időn kívül bent lenni az iskolában egész jó buli is lehet, ha az ember kellőképpen leleményes.

Nem állítom, hogy részt venni egy nyári egyetemi „kurzuson” teljes mértékben ilyen élmény, de különösebb kötöttségek nélkül, új ismereteket magunkba szívni és belekóstolni a hallgatói életbe, kirándulásokon részt venni azért egyáltalán nem olyan rossz módja a július-augusztus eltöltésének.

A Pannon Egyetem évek óta szervez pár napos tehetséggondozó táborokat elsősorban a középiskolásoknak, ahol a fiatalok különböző szakterületeken próbálhatják ki magukat. A következő öt hónapban az intézmény négy kara szervez nyári egyetemeket az informatika vagy éppen a drámapedagógia, a színjátszás területén.

Képek: a karok Facebook oldalairólKépek: a karok Facebook oldalairól

Színház az egész világ

A Pannon Egyetem Kultúraszervező Csoportja immár 10. alkalommal szervezi meg Drámajáték és versmondó táborát felső tagozatosok, középiskolások és játékos kedvű egyetemisták számára. Az ötnapos tábor nem csupán arról szól, hogy verseket szavaljunk és mások bőrébe bújjunk: a drámajátékok bizonyítottan kiváló személyiségfejlesztők is, általuk olyan, a mindennapokban is fontos készségeseket és területeket tudunk javítani, mint a kommunikáció, a retorika, a tömegek előtti kiállás, de a pedagógiai célzatú játékok az önismeretben és az önbizalom növelésében is rengeteget segítenek.

Mikor? július 8-12.

Hol? Pannon Egyetem E épület kamaraterem (a tábor nem bentlakásos)

Klímaváltozástól az ökoturizmusig

Kevés aktuálisabb téma van ma, mint az éghajlatváltozás, aminek eredményeit ezekben a pillanatokban is pontosan érzékelünk a bőrünkön. Mindeközben a környezettudatos, fenntartható turizmus is egyre inkább porondra kerül a tömegturizmus sokkoló hatásai kapcsán. Nem árt, ha a fiatalok minél hamarabb releváns tudásra tesznek szert mindkét témában. A Georgikon Kar nyári egyeteme ugyanakkor a biológiai és a mezőgazdaság iránt mélyebben érdeklődőknek is igazi kuriózum, akik az állattenyésztési ismereteken túl a város és vidékszociológiáról, a borászatról játékos városismereti séták, szőlőlátogatások alkalmával is tanulhatnak. Mindezt Keszthelyen és a környéken megtapasztalva, egy kicsit megspékelt balatoni nyár részeként.

Mikor? július 8-12. // 2019. augusztus 12-16.

Hol? Keszthely, Georgikon Kar

Tőzsdézéstől a robotépítésig

Hogyan indulj el, ha van egy remek ötleted, de nem vagy otthon a kockázati befektetések világában? Hogyan építs fel és fejlessz egy weblapot? És hogy építs meg pár robotot, hogy mondjuk elvégezzék helyetted a házimunkát? Oké, utóbbi rejtelmeibe nem biztos, hogy be fognak avatni a Műszaki Informatikai Kar oktatói (legalábbis nem ilyen rövid idő alatt), a középiskola 10-11. évfolyamosainak meghirdetett táborukban viszont a fenti kérdések mindegyikére választ kaphatsz – és még egy csomó egyébre is, például az üzleti folyamatok tervezése vagy az egészség technológia területén. Az informatika és a villamosmérnöki munka iránt érdeklődőknek kötelező. Bónusz a programban a strandolás, bobozás, bográcsozás.

Mikor? július 8-12.

Hol? PE Műszaki Informatikai Kar, 8200 Veszprém, Egyetem utca 10.

Hogyan építsünk Forma 1-es autót?

Vagy mondjuk egy tetszetős utánzatot. Vagy egy jó kis robotkart. A Mérnöki Kar Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetének ötnapos, teljesen ingyenes táborában például ezekbe a területekbe is bepillantást nyerhetnek a középiskolás fiatalok, amellett, hogy átfogó képet kapnak a zalaegerszegi mechatronikai képzésről. Minden nap délelőtt szakmai előadások zajlanak az egyetem zalaegerszegi kampuszán, délutánonként pedig szakmai kirándulások, játékos csapatépítő tréningek és szórakoztató programok várják a részvevőket.

Mikor? augusztus 5-9.

Hol? Zalaegerszeg

vehir.hu
további cikkek
Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. 2024. március 19. 14:38 Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban Kabóca Bábszínház Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban A Kabóca Bábszínház fennállásának egyik fontos mérföldkövéhez érkezett decemberben, amikor új helyre költöztek a Deák Ferenc utcába, a vár lábához. Most már igazán otthonosan mozognak az új épületben, amit a közönségükkel együtt szeretnének felavatni márciusban.   2024. március 5. 21:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.