2019. december 7. // Ambrus névnap

Bizalommal gyógyítani

2019. július 4. 4:02
Csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták a Dubniczay-palotában a veszprémi egészségügyi ellátásban kiemelkedő tevékenységet végző orvosok díjazására létrejött Perlaky-díjat, melyet idén dr. Benedek Adrien üzemorvos vehetett át.

A Perlaky József egykori kitűnő veszprémi orvos tiszteletére, a helyi egészségügyi dolgozók munkájának elismerésére létrejött kitüntetést hagyományosan a Semmelweis-naphoz igazodva adja át minden évben az önkormányzat, köszönetet mondva azoknak a személyeknek, akik hozzájárulnak Veszprém biztonságának megtartásához.

Porga Gyula polgármester szerint a díjnak ugyanis ez a lényege. „Hajlamosak vagyunk mindössze a nagy, látványos sikereinkről beszélni, pedig valójában ezeket csak akkor tudjuk igazán megélni, ha a város alapküldetése, a városi szolgáltatások, a helyiek biztonsága rendben van. És ezalatt nem csupán a közbiztonságot értem, hanem mindazokat a szolgáltatásokat, amelyeket a város nyújt. Ez azonban soha nem lehetne sikeres az orvosok munkája nélkül. Ők azok, akik miatt elmondhatjuk: Veszprémben sosem vagy egyedül, ha baj ér, számíthatsz valakire” – fogalmazott a polgármester.

Persze mindig van valami, amin lehetne javítani, lehetne újabb és újabb eszközöket beszerezni. De sosem az eszközök az alapok. Az orvoslás még mindig az ember és ember közötti kapcsolatról szól, hiszen adott esetben nem a korszerű eszköz fog megnyugtatni minket, hanem a szakértelemmel bíró, gyógyítást végző személy. Ő az, aki bizalmat tud ébreszteni bennünk, akinek a mosolya, kedves szava néha többet jelent, mint a legkorszerűbb diagnosztika.

Veszprémben szerencsére rengeteg olyan orvos van, aki ezt a bizalmat meg tudja adni nekünk, a díjat azonban évente csak egy személy kaphatja meg – idén ez az orvos dr. Benedek Adrien üzemorvos lett.

Dr. Benedek Adrien pontosan 50 évvel ezelőtt végzett a Pécsi Tudományegyetemen belgyógyászként. Pályája kezdetén, 1969 és 1975 között a dombóvári kórházban dolgozott, mielőtt visszatért volna szülővárosába, Veszprémbe. Munkáját a szakmában is elismerték, 1975 és 1988 között az Országos Orvos Szakértői Bizottságban szakértőként dolgozott. 1995-től a mai napig üzemorvosi szakfeladatot látott/ lát el többek között a Volán, a VKSZ, a Petőfi Színház, a Magyar Államkincstár, a Ring Autó Kft., az Interspar és az Aldi intézményeknél és cégeknél. Az üzemorvosi feladatok ellátása mellett nagy hangsúlyt fektetett az egészségügyben dolgozók utánpótlásának kinevelésére, 1975 és 1995 között a Kállai Éva Gimnázium Egészségügyi Szakközépiskola és Szakiskolában egészségügyi és belgyógyászati ismereteket tanított.

Türelmes, megértő, alapos szakember, aki időt és energiát nem kímélve végzi feladatait, amit nem csupán munkának, hanem hivatásnak tekint. Precíz, pontos, megbízható munkavégzés jellemzi. Szakmai munkája mellett belgyógyászati előadásokat tart, valamint szervezett formában elsősegély nyújtási ismeretekkel segíti a polgárokat. Jótékonysági programokban aktívan részt vesz, szívesen nyújt segítséget karitatív eseményeken.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?
Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?
Számos okból fontos, hogy megtanítsd és ösztönözd gyermekedet az egészséges táplálkozásra.
Együtt könnyebb: a Diabétesz világnapját ünnepelték Veszprémben
Együtt könnyebb: a Diabétesz világnapját ünnepelték Veszprémben
Magyarországon az elmúlt tíz évben a diabéteszesek száma a duplájára nőtt. A megelőzés, a helyes életmód és a korai felismerés fontosságára hívta fel a figyelmet a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület programjaival szombaton.
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Csütörtökön megvolt az első vizit a Csolnoky Kórház gyerekosztályán, ezúttal nemcsak az egészségügyi dolgozók kopogtattak be az osztály ajtóin, hanem két piros orrú is.
A szobanövények nem javítják hatékonyan a beltéri levegőminőséget
A szobanövények nem javítják hatékonyan a beltéri levegőminőséget
Az otthonokban és irodákban elhelyezett cserepes növények nem javítják hatékonyan a levegőminőséget - állapították meg a philadelphiai Drexel Egyetem kutatói, akik több évtizednyi kutatási eredményt átvizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy egy egyszerű szellőztetés messze túlszárnyalja a szobanövények teljesítményét, ha a beltéri levegő megtisztításáról van szó.
A jövő héten érkezik az influenza elleni védőoltás
A jövő héten érkezik az influenza elleni védőoltás
A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.
2019. december 7. // Ambrus névnap