2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

„Veszprémben a jövőd” - szakképzettséget szerző fiatalok kaptak mentori segítséget

2019. július 5. 9:02
2019 júniusával zárult a „Veszprémben a jövőd” nevet viselő mentorprogram, amelyet szolnoki mintára – „Szolnokon a jövőd” - pilot projekt jelleggel, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának finanszírozásával indított útjára a „Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktum”. A program a JOST Hungária Kft. és a Savencia F&D Zrt. vállalati partnerségével, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum közreműködésével valósult meg. A mentori feladatok az Életet Segítő Alapítvány látta el, a program elindítását és megvalósulását a Pro Veszprém NP Kft. koordinálta.

A tapasztalatokról Korona Vivient, a program veszprémi koordinátorát kérdeztük.

Mi indokolta a Foglalkoztatási Paktum keretein belül egy Mentorprogram elindítását?

A Foglalkoztatási Paktum egy munkaerő-piaci folyamatokat segítő- és támogató kereslet vezérelt projekt, amely országos és lokális szinten is az adott térség munkáltatói igényeit feltárva, azokra érdemben reagálva igyekszik orvosolni a legégetőbb munkaerő-piaci nehézségeket. Veszprém városában és a térségben munkáltatóként könnyű eljutni addig a felismerésig, hogy az 1 % körüli munkanélküliségi ráta már nem teszi lehetővé, hogy a szabad piacon találjunk megfelelő munkaerőt. Ezért a fókusz egyre inkább a meglévő állomány megtartására helyeződik, különös tekintettel a pályakezdő „Z” generációs munkavállalók esetében, akiknek 70 %-a a munkavállalás első 3 hónapjában hagyja el munkahelyét.

Ha munkaerő-hiány és folyamatosan növekvő fluktuáció esetén úgy képzeljük el szervezetünket, mint egy léket kapott „hajót”, amelyet sorra hagynak el legénységünk tagjai, avagy a munkavállalóink, két lehetőség közül választhatunk. Az egyik, hogy ugyanarra a léket kapott hajóra próbálunk új legénységet toborozni, miközben a lék eredetét nem tártuk fel, azt nem szüntettük meg, csak tudomásul vettük. A másik lehetséges megoldás feltárni az okokat, megérteni az elvándorlás okát – különös tekintettel az egyik legszenzitívebb munkavállalói körre, a pályakezdő „Z” generációs munkavállalókra – és együttes erővel megszüntetni a „léket a hajón’”. Ez a vízen maradás záloga, amelynek kiváló eszköze lehet vállalati mentoring rendszer bevezetése.

(archiv) a mentorprogramban résztvevők az együttműködési megállapodás aláírásakor(archiv) a mentorprogramban résztvevők az együttműködési megállapodás aláírásakor

Hogyan épült fel a Mentorprogram?

A koncepció lényege abban állt, hogy a Veszprémben és vonzáskörzetében szakképzettséget szerző fiatalokat mentori segítségnyújtással és ösztöndíjjal támogassuk helyben történő munkaerő-piaci elhelyezkedésükben. A program kiemelt célja volt továbbá, hogy a középfokú oktatásból versenyképes szaktudással kilépő fiataloknak jó alapokat biztosítson a folyamatosan változó 21. századi munkaerő-piacon való eligazodáshoz, nem utolsó sorban pedig az „inkubátor szervezetek” (JOST Hungária Kft., Savencia F&D Zrt.) vállalati kultúrája erősödjön, fluktuációs mutatóik csökkenjenek, a generációk közti kommunikáció hatékonyabbá váljon kollektívájukban.

Közel fél éves előkészítő munkát követően a szakmai kritériumoknak minden tekintetben megfelelő Életet Segítő Alapítvánnyal kidolgoztuk a program szakmai tartalmát, amelyet Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése 2017 őszén jóváhagyott. Ezt követően kezdhették meg a programban részt vevő vállalati partnerek a 2017/18-as tanévben szakképzettséget szerző fiatalok toborzását a Veszprémi Szakképzési Centrum támogatásával. 2018 júniusában 7 pályakezdő fiatal kezdte meg mentorálással kísért munkaviszonyát a JOST Hungária Kft. és a Savencia F&D Zrt alkalmazásában. A fiatalokat szakszerű felkészítésben részesült belső vállalati mentorok, valamint egy külső mentor segítette 1 éven keresztül a zökkenőmentes munkahelyi beilleszkedésben, szakmai- és életútbeli fejlődésben.

Melyek a program legfontosabb eredményei és tapasztalatai?

Büszkeséggel tudunk beszámolni arról, hogy mindazon célok, amelyeket a program elindításakor megfogalmaztunk, maradéktalanul teljesültek. Fiataljaink 1 éve folytatnak értékteremtő munkát a programban részt vevő vállalati partnereknél. Hisszük, hogy ebben jelentős szerepet játszott az az intenzív mentori támogatás, amely felkészítette Őket az első munkahellyel járó nehézségek sikeres leküzdésében, valamint felkészítette munkáltatóikat a „Z” generációs fiatalok iránti magasabb fokú nyitottságra. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy a tartós foglalkoztatás érdekében a munkáltatók felmérjék pályakezdő fiatal kollégáik egyéni motivációit, érzelmi szükségleteit. Az esetek döntő többségében ugyanis az ezen kérdésekre adott válaszoktól függ, hogy egy fiatal munkavállaló gyökeret tud-e ereszteni első munkahelyén.

Generációs sajátosság és kortünet egyszerre, hogy a „Z” generációs fiatalokban változatlanul él a vágy, hogy külföldön próbáljanak szerencsét. Döntési szempontjaik közt óriási szerepet játszik a külföldön elérhető bérszínvonal nagyságrendbeli különbsége a hazaihoz viszonyítva, valamint a korosztályra általánosságban jellemző kalandvágy, amelyet tényként kell elfogadnunk. A „Veszprémben a jövőd” Mentorprogram fiataljai mentori támogatással fel tudták tárni azon életcéljaikat, amelyek egyelőre itthon tartják őket. Legyen szó akár a jogosítvány megszerzéséről, munkatapasztalat-bővítésről vagy a támogató, biztonságos környezetről, a családi- és baráti kötelékek megőrzéséről.

Kardos Péter a JOST Hungária Kft. ügyvezetője hiszi, hogy "a program nagy lépés volt cégem életében a képzés és a belső karrierprogram fejlesztésében. Mindemellett a Mentorprogram által rengeteget tanultunk a „Z” generáció elvárásainak és viselkedésmintáinak megismerésében. Az Önkormányzat és a munkáltatók példátlan összefogással álltak a program mögé."

Kajdon Attila Savencia F&D Zrt. vezérigazgatója a mentorprogram zárását követően így nyilatkozott -

"Nagyon örülünk, hogy elindult ez a program az Önkormányzattal és a Szakképzési Centrummal. Célunk, hogy folyamatosan fiatalos, elhivatott csapat dolgozzon a vállalatunknál. Ez a program ebben segítséget nyújtott számunkra. Nagyon fontos , hogy a középiskolából kikerült diákokat végig támogassuk a kezdetektől a betanuláson át, egészen a jövőbeli elköteleződésig."

Korona Vivien (Pro Veszprém NP Kft. programkoordinátor)Korona Vivien (Pro Veszprém NP Kft. programkoordinátor)

A „Z” generációs fiatalokat sokszor éri az a „vád”, hogy társas kapcsolataik fellazultak, azok kizárólag az online térre korlátozódnak, mely attitűdöt első munkahelyükre is magukkal viszik. Amikor munkáltatóként ezzel az állítással élünk, kötelességünk és érdekünk is egyben kiegészíteni álláspontunkat azzal, hogy mi mit tehetünk értük. Legyen a törődés az első számú béren kívüli juttatás!

A „Veszprémben a jövőd” Mentorprogram sikere kitűnően példázza a szektorközi együttműködések létjogosultságát, benne pedig minden olyan kezdeményezését, amelyben a cél határozza meg az eszközt.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Fogalmazz meg célokat és érd el a közösséggel együtt, az este 9-es vonatig!
Fogalmazz meg célokat és érd el a közösséggel együtt, az este 9-es vonatig!
Adott egy feltörekvő nyughatatlan színész, aki 100 fokon ég, a nevével fémjelzett közösségi projektektől pedig hangos a sajtó. Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színművésze a veszprémi fiatalok vendége volt vasárnap este, a beszélgetés pedig hamar a felszínre hozta a legmélyebb filozofikus emberi érzelmeket. Figyelem, nem a legegyszerűbb gondolatok jönnek!
Ifjúsági ponttá alakult a Kossuth utcai turisztikai pavilon
Ifjúsági ponttá alakult a Kossuth utcai turisztikai pavilon
A Veszprémi Petőfi Színház kezdeményezésére átalakul a Kossuth utcai információs pavilon, új funkciók költöznek a létesítménybe.
Önkéntesek a pályán
Önkéntesek a pályán
Veszprémben is csatlakoztak a 72 óra kompromisszumok nélkül kezdeményezéshez.
A sport és a tanulás erősítik egymást
A sport és a tanulás erősítik egymást
Jó hangulatú beszélgetésen vehettek részt, akik szombaton kora délután a Vasas Sportpályára látogattak. A Fiatalok Napján sportról, karrierről és tanulásról beszélt Rasovszky Kristóf, Nagy László, Porga Gyula, Orbán Éva és Szentgyörgyi Rómeó.
Falatnyi jótékonyság a Kossuth utcán
Falatnyi jótékonyság a Kossuth utcán
Szerdán kora délután hivatalosan is kezdetét vette a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület (VVHHFE) második jótékonysági süteményvására a Főposta előtt.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap