Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A fesztivál nem kutyának való

2019. július 10. 4:00
Ha azt már tudjuk, hogy a szilveszteri petárda durrogtatás nem jó a kutyának, miért gondoljuk azt, hogy egy hangos, emberekkel teli fesztiváltér az lesz?

Néhány éve idehaza is egyre több olyan helyszín és rendezvény érhető el, ahol négylábú kedvenceinkkel is bátran megjelenthetünk, így aztán valahol érthető, ha azt szeretnénk, hogy még többen lépjenek be a kutyabarát helyek táborába. De vajon tényleg fair dolog – elsősorban az állattal szemben – minden esetben elvárni, hogy egy-egy rendezvényre velünk együtt a kutyánkat is beengedjék?

Szerkesztőségünkhöz a napokban több panasz is érkezett azzal kapcsolatban, hogy a javában zajló Rozé Rizling Jazz Napokra nem vihették be négylábú pajtijukat, ezért megkerestük Mészáros Zoltán fesztiváligazgatót, miért döntöttek úgy, hogy kizárják a kutyákat az Óváros térről.

Ez a tömeg nem a kutyáknak valóEz a tömeg nem a kutyáknak való

– Két évvel ezelőtt történt egy atrocitás a fesztiválon: egy szájkosár nélküli bull terrier megharapott egy kis méretű kutyát és a gazdáját a rendezvényen. Az esethez mentőt kellett hívni, kint volt a rendőrség is, a kiskutyára pedig komoly műtét várt. Akkor úgy döntöttünk, az állatvédőkkel egyeztetve és több kutyatartó véleményét is figyelembe véve, hogy nem engedjük be a négylábúakat a Rozéra. Ezt a házirendben is feltüntettük. Az Óváros tér egy relatíve kicsi, zárt tér, amely különösen csütörtökön, pénteken és szombaton nagyon hirtelen tud megtelni: fél óra alatt akár 500-1000 ember is bejön, hangos a zene, sokan összezsúfolódnak, ami könnyen megzavarhatja az állatokat – mondja.

Volt, aki szerint amíg még kevesen vannak a fesztiválon, be lehetne engedni a négylábúakat, de ez éppen a fenti ok miatt nem kivitelezhető, hiszen nem lehet olyan hamar kiengedni az állatokat a térről, mint amennyire hamar megtelik. „Nem arról van szó, hogy a kutyák ellen lennénk. Én kutyabarátnak vallom magam, az Olivában mind a hotelben, mind az étterem kerthelyiségében tartózkodhatnak négylábúak, hitünk szerint a Rozé Rizling Jazz Napok tere viszont nem alkalmas arra, hogy beengedjük őket.”

A kutya nem játékszer vagy mutogatnivaló darab /A fotó illusztrációA kutya nem játékszer vagy mutogatnivaló darab /A fotó illusztráció

A kérdést illetően megkerestük Böröczky Veronikát, a Veszprémi Állatvédő Egyesület elnökét is, szakemberként ő hogyan vélekedik a kutyák fesztiváloztatásáról.

– Lehet, hogy ma már több fesztiválra is beengedik az állatokat, de a hely adottságait mindig figyelembe kell vinni. Én magánemberként sem vinném be a kutyámat egy ilyen, viszonylag kis területű, de nagy tömeget befogadó fesztiválra – az állat és az emberek biztonsága miatt sem. Gondoljunk csak bele: rengeteg az ember, mindenki jön-megy, sokszor észre se vesszük a földön ülő állatot. Elég, ha figyelmetlenségünkben véletlenül rálépünk a lábára, ő ijedtségében automatikusan megvédi magát és megharapja az illetőt, és máris megvan a baj. Ráadásul a nagy tömeg és a zajok egy kisebb testű kutyát eleve nagyon megrémítenek. A kedvenceink érdekében is az a legjobb, ha a fesztivál idejére otthon hagyjuk vagy más őrizetére bízzuk őket.

Mert ami nekünk szórakozás, az nekik sokk lehet. De ha semmiképpen sem tudnánk elszakadni a pajtiktól, a Rozé Rizling Jazz Napok szervezői találtak köztes megoldást: a Városháza előtti chill teraszt részben azért alakították ki, hogy oda kutyussal is betérhessünk.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.