2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Grafikai nyomatok nyomában…

2019. július 15. 3:00
Julian Schnabelnek nyílt kiállítása a hétvégén a Művészetek Háza Csikász Galériájában, Grafikai nyomatok 1983-2018 címmel.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója köszöntötte a megjelenteket, és konferálta fel elsőként Kerekes Blanka fuvolaművészt, aki külön kérésre, Julian Schnabel alkotásaira komponált egy zeneművet,

amit ősbemutatóként hallhatott a közönség,

a hangulat tehát már adott volt a képzőművészeti alkotások befogadására.

A kiállítás kurátora, dr. Alexander Tolnay nyitotta meg a galériát, részletesen bemutatva a művész eddigi pályáját, munkásságát. Julian Schnabel a képzőművészet mellett a filmművészetben is enyhén szólva otthonra lelt,

hiszen egy Golden Globe-díjas filmrendezőről beszélünk.

Mégis közelebb érzi magát a festészethez, mivel abban az irányzatban azt a célt fogalmazta meg, hogy egy pillanatra képes legyen megállítani az időt, ehhez pedig a vászon jó alap.

Julian Schnabel az 1980-as évek nyugati megújulási hullám élvonalához tartozott. A veszprémi kiállításának címe – vagyis a grafikai nyomatok –, nem műfajjelölő cím – ahogy ezt hangsúlyozták a megnyitón –, de ahhoz, hogy ezt más is értse, saját szemmel kell látni a kiállítást.

A tárlat megtekinthető: 2019. október 5-ig.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Nemcsak a természet, de a kulturális élet is egyre több színét mutatja meg az egyébként is pezsgő kínálatból. Szombat délután nyílt kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban, Kincsek utak mentén - Takácsi címmel.
A Bakonyi Ház lett az év tájháza
A Bakonyi Ház lett az év tájháza
A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2019-ben a veszprémi Bakonyi Háznak ítélte az Év tájháza kitüntető címet.
Cifraszűr és pásztorbot
Cifraszűr és pásztorbot
A pásztorok sokszor letűntnek hitt, valójában még ma is élő világába vezet be a Laczkó Dezső Múzeum legújabb, szombaton, Szent Mihály-nap alkalmából megnyílt kiállítása.
Bemutatkozott a Laczkó Dezső Múzeum új igazgatója
Bemutatkozott a Laczkó Dezső Múzeum új igazgatója
Július 1-jétől Péterváry-Szanyi Brigitta tölti be a Laczkó Dezső Múzeum igazgatói posztját. Az intézmény új vezetője szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen számolt be terveiről a sajtó és a városi kulturális intézmények munkatársai előtt.
A közösségi szolgálatról tartottak fórumot a Laczkó Dezső Múzeumban
A közösségi szolgálatról tartottak fórumot a Laczkó Dezső Múzeumban
Kedden délelőtt kezdődött az iskolai közösségi szolgálat kérdése köré szerveződő szakmai fórum, ahol a veszprémi és Veszprém megyei múzeumi, és közművelődési szakemberek találkoztak.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap