2020. augusztus 13. // Ipoly névnap

Grafikai nyomatok nyomában…

2019. július 15. 3:00
Julian Schnabelnek nyílt kiállítása a hétvégén a Művészetek Háza Csikász Galériájában, Grafikai nyomatok 1983-2018 címmel.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója köszöntötte a megjelenteket, és konferálta fel elsőként Kerekes Blanka fuvolaművészt, aki külön kérésre, Julian Schnabel alkotásaira komponált egy zeneművet,

amit ősbemutatóként hallhatott a közönség,

a hangulat tehát már adott volt a képzőművészeti alkotások befogadására.

A kiállítás kurátora, dr. Alexander Tolnay nyitotta meg a galériát, részletesen bemutatva a művész eddigi pályáját, munkásságát. Julian Schnabel a képzőművészet mellett a filmművészetben is enyhén szólva otthonra lelt,

hiszen egy Golden Globe-díjas filmrendezőről beszélünk.

Mégis közelebb érzi magát a festészethez, mivel abban az irányzatban azt a célt fogalmazta meg, hogy egy pillanatra képes legyen megállítani az időt, ehhez pedig a vászon jó alap.

Julian Schnabel az 1980-as évek nyugati megújulási hullám élvonalához tartozott. A veszprémi kiállításának címe – vagyis a grafikai nyomatok –, nem műfajjelölő cím – ahogy ezt hangsúlyozták a megnyitón –, de ahhoz, hogy ezt más is értse, saját szemmel kell látni a kiállítást.

A tárlat megtekinthető: 2019. október 5-ig.

Szabó Eszter
Domján Attila
2020. augusztus 13. // Ipoly névnap