Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megújuló energia a Pannon Egyetemen

2019. július 27. 4:34
Napelemes rendszer kialakításával váltja ki villamosenergia felhasználásának egy részét az egyetem.

A “Fotovoltaikus rendszer kialakítása a Pannon Egyetemen” című projekt, amelyhez az intézmény 143 421 250 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, az egyetem napelemes rendszerének kivitelezésére irányul, kiváló minőségű és hatásfokó modulokból. Cél az egyetem épületeihez és épületrészeihez kapcsolódó villamosenergia fogyasztás részbeni kiváltása megújuló energiaforrással működő termelőberendezéssel.

Az egyetemen, amely nemcsak alaptevékenységéről (oktatás, kutatás), hanem projekt tevékenységeiről is híres, jelenleg is több projekt van folyamatban, amelyek nagyobb része ugyan közvetlenül kapcsolódik az oktatáshoz, ám vannak olyanok is, amelyek főként az infrastruktúrális fejlesztésekhez köthetők. De ezeket sem válaszhatjuk el élesen az alaptevékenységtől, hiszen a jelenlegi projekt is a következő évek eredményeivel bizonyítani fogja, hogy hatékonyan járul hozzá az intézmény működéséhez - fogalmazott dr. Kovács Gyula kancellár.

A Pannon Egyetem veszprémi épületeinek tetőszerkezetére kerülő 230 kW teljesítményű napelemes kiserőmű segítségével kívánja fedezni jelentős részét a villamosenergia felhasználásnak. A Pannon Egyetem A, B, J, M, N épületeit, az Aula épületét és a Jedlik Ányos Szakkolégiumot érinti a fejlesztés: az elhelyezéssel kapcsolatos döntéseket szimulációk előzték meg - mondta el dr. Fodor Attila egyetemi docens, tanszékvezető.

A kivitelezés során az előzőleg kialakított tartószerkezetekre a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező 872 db polikristályos napelemet szerelt fel, figyelembe véve a helyszínen felmerülő jelentős szélterhelést is. Megvalósul továbbá a megfelelő hálózati engedélyezés által jóváhagyott inverterek beépítése, a napelemekhez közel.

A projekt hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez. Dr. Gelencsér András rektor hozzáfűzte, hogy az egyetem feladata az oktatáson kívül a szemléletformálás is, amelyhez kapcsolódik egy környezettudatósabb látásmód kialakítása. Elmondta, hogy webkamerákat a folyamatos megfigyeléshez ugyan természetesen nem telepítenek, de az új rendszerrel kapcsolatos adatokat folyamatosan a hallgatók rendelkezésére bocsájtják.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban A Pannon Kultúrklub 3.0. eseménye A szépség filozófiája címet kapta. Az EKF támogatásával megvalósuló beszélgetéseket már harmadik éve szervezi a Pannon Egyetem, az új tanévben ez volt az első. A rendezvény vendégei Pataki Ági sztármodell, filmproducer, valamint Kajdi Csaba modellügynök, influenszer volt. A beszélgetést András Ferenc filozófus vezette. 2023. szeptember 20. 15:46 Huszadik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Huszadik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Ünnepélyes keretek között nyitották meg az új tanévet, az elmúlt évek legsikeresebb felsőoktatási felvételi időszakát koronázta meg a ceremónia, ami egyben központi évnyitó volt. Egyúttal megemlékeztek dr. Gaál Zoltán professzor emeritusról, s felavatták az egyetem korábbi rektorának szobrát. 2023. szeptember 11. 21:43 Istent nem lehet megismerni az ember nélkül Istent nem lehet megismerni az ember nélkül Csütörtök délelőtt megtartotta ünnepi tanévnyitóját a Veszprémi Érseki Főiskola. Idén összesen 177 új hallgató kezdi meg tanulmányait. 2023. szeptember 7. 22:02 Új üveg szakirányú továbbképzés indul a Pannon Egyetemen Új üveg szakirányú továbbképzés indul a Pannon Egyetemen A Glass Art NOW! magyar üvegművészetet ünneplő velencei kiállításának megnyitóján együttműködési keretszerződést írt alá a Pannon Egyetem és Bohus-Lugossy Alapítvány. A The Venice Glass Week keretében megvalósuló egyedülálló üvegművészeti kiállítás ingyenesen látogatható szeptember 15-ig. 2023. szeptember 6. 11:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.