2019. október 16. // Gál névnap

Megújuló energia a Pannon Egyetemen

2019. július 27. 4:34
Napelemes rendszer kialakításával váltja ki villamosenergia felhasználásának egy részét az egyetem.

A “Fotovoltaikus rendszer kialakítása a Pannon Egyetemen” című projekt, amelyhez az intézmény 143 421 250 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, az egyetem napelemes rendszerének kivitelezésére irányul, kiváló minőségű és hatásfokó modulokból. Cél az egyetem épületeihez és épületrészeihez kapcsolódó villamosenergia fogyasztás részbeni kiváltása megújuló energiaforrással működő termelőberendezéssel.

Az egyetemen, amely nemcsak alaptevékenységéről (oktatás, kutatás), hanem projekt tevékenységeiről is híres, jelenleg is több projekt van folyamatban, amelyek nagyobb része ugyan közvetlenül kapcsolódik az oktatáshoz, ám vannak olyanok is, amelyek főként az infrastruktúrális fejlesztésekhez köthetők. De ezeket sem válaszhatjuk el élesen az alaptevékenységtől, hiszen a jelenlegi projekt is a következő évek eredményeivel bizonyítani fogja, hogy hatékonyan járul hozzá az intézmény működéséhez - fogalmazott dr. Kovács Gyula kancellár.

A Pannon Egyetem veszprémi épületeinek tetőszerkezetére kerülő 230 kW teljesítményű napelemes kiserőmű segítségével kívánja fedezni jelentős részét a villamosenergia felhasználásnak. A Pannon Egyetem A, B, J, M, N épületeit, az Aula épületét és a Jedlik Ányos Szakkolégiumot érinti a fejlesztés: az elhelyezéssel kapcsolatos döntéseket szimulációk előzték meg - mondta el dr. Fodor Attila egyetemi docens, tanszékvezető.

A kivitelezés során az előzőleg kialakított tartószerkezetekre a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező 872 db polikristályos napelemet szerelt fel, figyelembe véve a helyszínen felmerülő jelentős szélterhelést is. Megvalósul továbbá a megfelelő hálózati engedélyezés által jóváhagyott inverterek beépítése, a napelemekhez közel.

A projekt hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez. Dr. Gelencsér András rektor hozzáfűzte, hogy az egyetem feladata az oktatáson kívül a szemléletformálás is, amelyhez kapcsolódik egy környezettudatósabb látásmód kialakítása. Elmondta, hogy webkamerákat a folyamatos megfigyeléshez ugyan természetesen nem telepítenek, de az új rendszerrel kapcsolatos adatokat folyamatosan a hallgatók rendelkezésére bocsájtják.

Sulyok Georgina
Domján Attila
2019. október 16. // Gál névnap