Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

SMS-üzenetekben támadó zsarolóvírusra figyelmeztetnek szakértők

2019. augusztus 4. 12:02 // Forrás: MTI
Új zsarolóvírus-családot fedeztek fel a szakemberek, amely a névjegyzékben szereplő embereknek küld rosszindulatú linkeket SMS-ben - hívták fel a figyelmet az ESET IT-biztonsági szakemberei.

A zsarolóvírust eredetileg felnőtt tartalmak fórumain terjesztették a Reddit oldalain. Mielőtt a vírus elkezdené a fájlok titkosítását, több szöveges üzenetet küld az áldozat névjegyzékében szereplőknek, akiket arra ösztönöz, hogy kattintsanak egy linkre, amely azonban a vírus telepítőprogramjához vezet.

Az azonban feltűnő lehet a címzetteknek, hogy az üzenetek fordítása több nyelven kifejezetten gyenge, sokszor zagyva, értelmetlen - írták.

Az ESET szerint felkeltheti a figyelmet az is, hogy az Android/Filecoder.C jelenlegi verziójában a készítők a titkosításban is hibáztak, a vírus nem zárja le a képernyőt, hogy blokkolja a felhasználó hozzáférését a készülékhez, valamint a kért váltságdíj sem egységes.

Szakértők szerint a zsarolóvírusok ellen az a leghatékonyabb, ha az Androidos eszközök használói automatikusan frissítik készülékeiket és kizárólag megbízható forrásból vásárolnak, illetve töltik le az alkalmazásokat.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.