2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Kullancsveszélyre figyelmeztetnek a Balaton körül

2019. augusztus 6. 8:48
Július 8-14. között jelentős mértékben megnőtt a Lyme-kórral bejelentett betegek száma a korábbi időszakhoz képest - írja a Nemzeti Népegészségügyi Osztály tájékoztatója alapján a Blikk.

A heti jelentés szerint összesen 20%-kal több Lyme-kórral fertőzött beteget (összesen 89-et) regisztráltak a fertőzőbeteg-jelentő rendszerbe az előző heti számhoz képest. A számadatok több megyében sem túl megnyugtatóak, de a legmagasabb érték Veszprém megyében volt megfigyelhető, elsősorban a Balaton környékén: itt 17 megbtegedést jelentettek.

A Lyme-kór fő hordozói a kullancsok, amelyek nemcsak az erdőben, de akár a kertben vagy a strandon is megcsíphetik az embert. Célszerű ezért ezeken a helyeken a naptej mellett kullancsriasztóval is bekenni magunkat, fürdés után pedig alaposan átnézni a testünket, nem fedezünk-e föl magunkon élősködőt. Szerencsére nem minden kullancs fertőzödött egyébként Lyme-kórral, de érdemes óvatosabbnak lenni, hiszen a betegség hosszú évekig is lappanghat.

A Lyme-kór jellegzetes tünete a bőrpír, egy növekedő, kokárdaszerű folt. Kísérheti fejfájás és hányinger, ízületi gyulladásra utaló tünetek, vándorló fájdalom is jelentkezhet. Bár antibiotikummal lehet kezelni a Lyme-kórt, a legfontosabb 'gyógyszer' a megelőzés: legyen nálunk kullancskiszedő kanál és csipesz. A Lyme-kórnak olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a bénulás, a szívizomgyulladás, a látászavar és az idegrendszeri problémák” – mondta el dr. Bense Tamás orvos a Blikknek.

vehir.hu