2020. július 4. // Ulrik névnap

Kullancsveszélyre figyelmeztetnek a Balaton körül

2019. augusztus 6. 9:48
Július 8-14. között jelentős mértékben megnőtt a Lyme-kórral bejelentett betegek száma a korábbi időszakhoz képest - írja a Nemzeti Népegészségügyi Osztály tájékoztatója alapján a Blikk.

A heti jelentés szerint összesen 20%-kal több Lyme-kórral fertőzött beteget (összesen 89-et) regisztráltak a fertőzőbeteg-jelentő rendszerbe az előző heti számhoz képest. A számadatok több megyében sem túl megnyugtatóak, de a legmagasabb érték Veszprém megyében volt megfigyelhető, elsősorban a Balaton környékén: itt 17 megbtegedést jelentettek.

A Lyme-kór fő hordozói a kullancsok, amelyek nemcsak az erdőben, de akár a kertben vagy a strandon is megcsíphetik az embert. Célszerű ezért ezeken a helyeken a naptej mellett kullancsriasztóval is bekenni magunkat, fürdés után pedig alaposan átnézni a testünket, nem fedezünk-e föl magunkon élősködőt. Szerencsére nem minden kullancs fertőzödött egyébként Lyme-kórral, de érdemes óvatosabbnak lenni, hiszen a betegség hosszú évekig is lappanghat.

A Lyme-kór jellegzetes tünete a bőrpír, egy növekedő, kokárdaszerű folt. Kísérheti fejfájás és hányinger, ízületi gyulladásra utaló tünetek, vándorló fájdalom is jelentkezhet. Bár antibiotikummal lehet kezelni a Lyme-kórt, a legfontosabb 'gyógyszer' a megelőzés: legyen nálunk kullancskiszedő kanál és csipesz. A Lyme-kórnak olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a bénulás, a szívizomgyulladás, a látászavar és az idegrendszeri problémák” – mondta el dr. Bense Tamás orvos a Blikknek.

vehir.hu

További cikkek

Szerdán kapják meg a bruttó félmilliós jutalmat az egészségügyi dolgozók
Szerdán kapják meg a bruttó félmilliós jutalmat az egészségügyi dolgozók
170 ezer egészségügyi dolgozó kapja meg bruttó 500 ezer forintos juttatását a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért szerdán, illetve a napokban; az egyszeri rendkívüli jutalomra a kormány 101 milliárd forintot biztosít - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.
Nagyszerű emberek járnak Semmelweis nyomában
Nagyszerű emberek járnak Semmelweis nyomában
Semmelweis Ignác születésének 202. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget kedd délután a Csolnoky Ferenc Kórházban.
Speciális lélegeztetőgépet adományoztak a kórháznak
Speciális lélegeztetőgépet adományoztak a kórháznak
A Rotary Club Veszprém felajánlásának köszönhetően egy nagy áramlású oxigénadagoló készülékkel gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Intenzív Osztálya. A kétmillió forint értékű készüléket kedden vette át dr. Lippai Norbert főigazgató.
A városi parkokat is érinti a kullancsveszély
A városi parkokat is érinti a kullancsveszély
Nemcsak a természetben, hanem a városi parkokban is sok a kullancs, ezért érdemes elővigyázatosnak lenni: ha időben eltávolítják a kullancsot, jelentősen csökkenthető a megbetegedés esélye.
Karantén utáni testi-lelki felfrissülést kínálnak a Lélekszikrák
Karantén utáni testi-lelki felfrissülést kínálnak a Lélekszikrák
A veszélyhelyzet végével ideje lassan, de tudatosan visszarázódni a mindennapi kerékvágásba. Akiknek ez fizikailag és lelkileg nehezebben megy, azoknak próbál segíteni a Lélekszikrák csapata.
2020. július 4. // Ulrik névnap