2019. október 22. // Előd névnap

Kullancsveszélyre figyelmeztetnek a Balaton körül

2019. augusztus 6. 9:48
Július 8-14. között jelentős mértékben megnőtt a Lyme-kórral bejelentett betegek száma a korábbi időszakhoz képest - írja a Nemzeti Népegészségügyi Osztály tájékoztatója alapján a Blikk.

A heti jelentés szerint összesen 20%-kal több Lyme-kórral fertőzött beteget (összesen 89-et) regisztráltak a fertőzőbeteg-jelentő rendszerbe az előző heti számhoz képest. A számadatok több megyében sem túl megnyugtatóak, de a legmagasabb érték Veszprém megyében volt megfigyelhető, elsősorban a Balaton környékén: itt 17 megbtegedést jelentettek.

A Lyme-kór fő hordozói a kullancsok, amelyek nemcsak az erdőben, de akár a kertben vagy a strandon is megcsíphetik az embert. Célszerű ezért ezeken a helyeken a naptej mellett kullancsriasztóval is bekenni magunkat, fürdés után pedig alaposan átnézni a testünket, nem fedezünk-e föl magunkon élősködőt. Szerencsére nem minden kullancs fertőzödött egyébként Lyme-kórral, de érdemes óvatosabbnak lenni, hiszen a betegség hosszú évekig is lappanghat.

A Lyme-kór jellegzetes tünete a bőrpír, egy növekedő, kokárdaszerű folt. Kísérheti fejfájás és hányinger, ízületi gyulladásra utaló tünetek, vándorló fájdalom is jelentkezhet. Bár antibiotikummal lehet kezelni a Lyme-kórt, a legfontosabb 'gyógyszer' a megelőzés: legyen nálunk kullancskiszedő kanál és csipesz. A Lyme-kórnak olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a bénulás, a szívizomgyulladás, a látászavar és az idegrendszeri problémák” – mondta el dr. Bense Tamás orvos a Blikknek.

vehir.hu

További cikkek

Egészség, életmentés, új esély az aulában
Egészség, életmentés, új esély az aulában
Új névvel, ám a régi nemes célt szem előtt tartva rendezték meg a véradónapot a Pannon Egyetem aulájában szombaton.
Az ételek hatása hormonháztartásodra
Az ételek hatása hormonháztartásodra
A hormonháztartásod igen érzékenyen befolyásolja a tested működését, már kisebb hormonszint eltérés is hatalmas változást okozhat szervezetedben.
Sejtkutatásért hárman kapják az orvosi Nobel-díjat
Sejtkutatásért hárman kapják az orvosi Nobel-díjat
A sejtkutatás területén elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós, William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Lakossági visszajelzéseket is figyelembevevő egészségügyi alapellátást alakítana ki az ellenzéki összefogás
Lakossági visszajelzéseket is figyelembevevő egészségügyi alapellátást alakítana ki az ellenzéki összefogás
Az ellenzéki összefogás szerint változásokra és működő egészségügyi koncepcióra van szükség a minőségi betegellátáshoz.
„Kiskövetség” futóknak: megnyitott Veszprém első futó szakboltja
„Kiskövetség” futóknak: megnyitott Veszprém első futó szakboltja
Ha engem kérdeznek, Leé Diána és Németh Annamária személyes vállalása önmagában lenyűgöző: felnőtt koruk hajnaláig még ők is épp olyan „sport immunisak” voltak, mint a nagy többség, aztán gondoltak egyet és elkezdtek futni, most pedig már azon dolgoznak, hogy teljesítsék idei tervüket, miszerint – az évszámhoz igazodva – 2019 km-t futnak. A célszalag átszakításáig ugyan még hátravan néhány kilométerük, egy másik álmukat már megvalósították: FutóKaland néven létrehozták Veszprém első, futóknak szóló boltját.
2019. október 22. // Előd névnap