Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Mozizz a csillagos ég alatt!

2019. augusztus 6. 12:01
A múlt század egyik legjobb találmányai voltak a filmélményt a szabadba vivő kertmozik, a teljes buborékhatást kínáló multiplexek térnyerésével viszont erősen megkopott előbbiek vonzereje. A valós utáni áhítozásunk azonban mostanra egyre több régi dologról törli le a port, újra pörögnek a bakelitlemezek, imádjuk a kopott ringliseket és a kertmozik is szépen ismét felélednek.

A legnagyobb szabadtéri moziláz talán Budapesten van most, ahol már egész szép csokornyi lehetőség közül mazsolázgathatunk, többek között a Rooftop Cinema vagy az Árkád tetőparkolójában megnyílt autósmozi kínálatából, a Balaton déli partján pedig sosem halt el igazán ez a műfaj, de az utóbbi években az északi part is beerősített. Összegyűjtöttük, hol tudtok ti is becsatlakozni, ha a klimatizált plázaterem helyett inkább a kabócák zümmögése mellett élveznétek a műsort.

Fövenyes Kertmozi /Fotó: FBFövenyes Kertmozi /Fotó: FB

Fövenyes Kertmozi

Balatonudvari klasszikus, színes műanyag széksorokkal beterített kertmozija nem véletlenül a balatoniak nagy kedvence évek óta. Igazából nem is csak egy egyszerű kertmozi ez: az aktuális sikerdarabok mellett szerdánként művészfilmeket vetítenek, szombatonként pedig a környezettudatosságra, a lassú élet szépségére és szeretetére nevelő gyerekprogramokkal (bábszínházzal, kézműves sarokkal, koncertekkel) várják a 3 és 14 év közti korosztályt. A tökéletes retró feelinghez meg a vidékbe való beleszerelmesedéshez ráadásul gyerekpáholy, az időben érkezőknek hintaágy, napozóágy, párnák és plédek is dukálnak, ja, és még a kutyádat sem kell otthon hagyni.

További információ ITT és ITT

Csopak Forrás Kertmozi

Hivatalosan az ország egyetlen autósmozija jelenleg a fentebb már említett Árkád autósmozi, de aki szeretne egy kicsit visszarepülni az 50-es évekbe, az a Balaton partján is megteheti ezt. A csopaki filmszínház nézőterének két oldala mellett 5-5 kocsi parkolhat, ebből kifolyólag pedig itt tényleg a régi, jó értelemben vett puritán kertmozi hangulat uralkodik. Jegyet és pattogatott kukoricát egy kis bódéban vehetünk, ha szeretnénk, pokrócot magunknak kell hozni a piros székekre, a filmkínálat pedig az aktuális premierekből áll össze. Egyszerű, de épp ez a flancnélküli, gyerekkorunkat idéző hangulat adja a báját.

További információ ITT

Csopakon a Grease-feeling is visszaköszönCsopakon a Grease-feeling is visszaköszön

Révfülöp Szigeti Kertmozi és Balatonakali Kertmozi

A fövenyesit működtető Pálffy család nem csak Balatonudvariban kínál alternatív moziélményt, de jóformán az egész füredi járásban, valamint Révfülöpön is. Balatonfüreden egy hagyományos, zárt termes mozit működtetnek, míg Balatonakaliban a Művelődési Ház kertjében alakítottak ki egy kellemes kis zugot, Révfülöpön pedig a strandon. A filmcsomag érthetően így itt is a premier és sikerdarabokból jön össze, és bár extra programok kevésbé vannak, hideg üdítők, popcorn, meleg fogadtatás és nosztalgia viszont igen. Mellesleg strandmozizás mellé mi extra kellene még?

További információk ITT és ITT

Vaszary Kertmozi

A Vaszary Galéria kiváló kezdeményezéséről egyszer már írtunk, akkor a júliusi műsorukat szemlélve, szerencsére az ötletük viszont nem csak az elmúlt hónapra szólt. Az impozáns villa udvarán, egy lépésre a Balatontól ismét négy alkalommal vetítenek a fősodorból kimaradó vagy éppen kultikus alkotásokat, amelyek nem csupán azért jók, mert a rendhagyó helyszín mellett a filmélmény is emelkedettebb, hanem azért is, mert a témájuknál fogva általában el is gondolkoztatnak. Elvégre is ki mondta, hogy a csillagos ég alá csak könnyű témák javasoltak?

További információ ITT

Fotó: Soós Bertalan, mozinezo.huFotó: Soós Bertalan, mozinezo.hu

Pegazus Kertmozi

Van az az érzés, amikor az ember megnézne a barátaival egy jó filmet, de közben szívesen meginna egy fröccsöt és esetleg némi harapnivalót is küldene mellé, de nem popcornt. A közösségi térként definiált, de romkocsmaként is felfogható szentbékkállai Pegazus éppen ezt az élményt adja meg. Itt mindig van valami érdekes program, a kicsiknek szóló papírszínháztól kezdve a recycling workshopig, és – ahogy azt már szintén jeleztük korábban – kertmozi is. Igazi művészfilmeket láthatunk itt, de az abszolút fogyasztható fajtából: japán animációs kalandfilmet vagy éppen az Oscar-díjas Hidegháborút, de ha ránk hallgattok, az egész egyszerűen csak Nyár címre hallgató orosz-francia zenés alkotást biztosan nem hagyjátok ki. Gitár, csajok, szovjet underground – kell ennél több egy augusztusi csillagfényes éjszakára?

További információ ITT

Bertalan Melinda
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.