2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Jön a tizedik Bujtor István Filmfesztivál!

2019. augusztus 15. 4:00
A szombaton kezdődő filmfesztivál Balatonszemesen kerül megrendezésre, ahol független/amatőr filmesek is megmutathatják tudásukat, a filmrendező emléke előtt tisztelegve.

Az eseményen színházi előadások, koncertek, ételkóstolók és hajókirándulások is tarkítják a programot, amikor éppen nem filmvetítés van. A fesztivál szinte belakja majd egész Szemest, a szabadtéri moziban majd sorrendben vetítik le az Ötvös Csöpi-filmeket. Eközben jelen lesz a művész özvegye, Bujtor Judit, aki egyébként a fesztivál védnöke, és a filmes alkotók is, akikkel Takács Bence előadóművész, tévés műsorvezető beszélget a filmes blokkok között.

A zsűri soraiban lesz: Kalász József rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség dunántúli küldötte, Kiss László Csokonai-díjas rendező, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművész, Verebes Linda színművész és Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke.

Fotó: FeminaFotó: Femina

A fesztivál versenyprogramjának díjátadója után tűzshowt és tűzjátékot láthatnak az odalátogatók. A Filmfesztivál tíz évvel ezelőtt, Kiss László kezdeményezésében, rögtön a művész halála után indult el. Bujtor Istvánnak, a veszprémi Petőfi Színház egykori igazgatójának az emlékét nemcsak a Balatonszemesen megrendezésre kerülő fesztivál őrzi, elég csak a Latinovits-Bujtor Játékszínre gondolni, melyet 2010. szeptember 25-én kereszteltek az említett névre, őrizve a testvérpár emlékét.

A fesztivál részletei itt olvashatók!

Szabó Eszter

További cikkek

Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Sós kürtős lett az év strandétele
Sós kürtős lett az év strandétele
Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.