2020. február 17. // Donát névnap

Népszerű a Magyar Falu Program Veszprém megyében

2019. augusztus 18. 11:30
Veszprém megye 1. sz. választókerületében a 24 érintett település közül 16-nak már van nyertes pályázata: a programmal kapcsolatos információkról és az aktuális eredményekről számolt be szombaton Gyopáros Alpár kormánybiztos és Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

- A Magyar Falu Program egy 150 milliárd forint értékű támogatási rendszer, amely lényegében három pilléren áll: a falusi CSOK, a mellékút hálózatok fejlesztése és az életminőséget javító pályázatok - foglalta össze Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar Falu Program alapjait.

A kormánybiztos elmondta, hogy a cél a kisebb településeken az elmúlt 15 évben fennálló népességcsökkenés folyamatának megszüntetése. A falusi CSOK közvetlen támogatást kínál a fiataloknak: a CSOK-hoz hasonlóan gyermekvállalástól, gyerekszámtól függően különböző kategóriákban juthatnak támogatási összeghez, ezzel megkönnyítve a letelepedést az adott településen.

Gyopáros Alpár kiemelte: ahhoz, hogy a népesség csökkenése megszűnjön, stagnáljon vagy növekedjen a települések lakossága, nem lehet elég a falusi CSOK, hanem szükség van az életminőség javítására is.

Például a települések megközelíthetőségét és infrastruktúrális adottságait is fejleszteni kell, hogy a fiatal párok, családok számára szimpatikussá váljanak, alkalmassá egy otthon kialakítására.

- Az országban járva láthatjuk, hogy autópályák, gyorsforgalmi utak épülnek: zajlik egy középtávú gyorsforgalmi és autópálya fejlesztési program, amelynek köszönhetően minden magyarországi megyei jogú város bekapcsolódik a hazai autópálya vérkeringésbe, illetve azok a megyei jogú városok, amelyek mögött határátkelők fekszenek, ott a határátkelőket is el fogják érni a gyorsforgalmi utakkal, autópályákkal - mondta a kormánybiztos az útfejlesztésekkel kapcsolatban, majd hozzáfűzte, hogy az említett út típusokon kívül a mellékutak is fejlesztésekre szorulnak.

A Magyar Falu Program keretében a falukat falukkal vagy városokkal összekötő mellékutak, útszakaszok fejlesztésére van lehetőség: összesen két év alatt 100 milliárd forintból közel 900 kilométer újulhat meg, az idei évben több mint 400 kilométernyi felújított útról beszélhetünk.

Harmadik pillérként, az életminőséget javító pályázatokat 18 célterületre oszthatjuk, összesen 65 milliárd forintos ráfordítható összeggel, amelyből eddig négy pályázat típus zárult le.

Bakonynána kettő sikeres pályázatot benyújtva új eszközökkel szerelheti fel részben felújított orvosi rendelőjét, illetve megkezdhetik a közösségi terek felújítását.

- Ez az első ciklusom polgármesterként és rá kellett jönnöm, hogy az igényeket és a lehetőségeket érdemes összehangolni és erre a Magyar Falu Program megoldást tud nyújtani - jegyezte meg Bierbaum Adrienn Bakonynána polgármestere.

Hozzáfűzte, hogy a Falusi CSOK, a családtámogatás pozitív hatásait már most tapasztalják: "évek óta nem épültek új házak Bakonynánán és most újra megindult az építkezés, telepednek ide a fiatalok, gyerekkel, illetve gyereket tervezve."

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a Magyar Falu Program olyan fejlesztések megvalósítására adhat lehetőséget kisebb településeknek, amelyeket önerőből hosszú évek alatt, nehezen tudtak volna megvalósítani. Kiemelte, hogy a választókörzet települései felismerve a program előnyeit nagyon aktívak és igényes, átgondolt pályázatokat nyújtottak be, így a 24 érintett településből 16-nak már van nyertes pályázata.

Sulyok Georgina
Szalai Csaba

További cikkek

Évet értékelt Orbán Viktor
Évet értékelt Orbán Viktor
Ma, száz évvel a trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem önöknek, hogy élünk, és Magyarország még mindig megvan - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap, Budapesten.
Kiengedték a karanténból a hazatért magyarokat
Kiengedték a karanténból a hazatért magyarokat
Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból - közölte a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa vasárnap.
Családjukat rajzolták le
Családjukat rajzolták le
A családom a csapatom. Ezzel a mottóval hirdettek rajzpályázatot gyerekeknek a házasság hetéhez kapcsolódóan, melynek eredményhirdetését szombat délelőtt rendezték meg a Petőfi Színházban.
Európában is ölt a koronavírus
Európában is ölt a koronavírus
Egy koronavírussal fertőzött kínai turista meghalt Franciaországban, ő a járvány első halálos áldozata Ázsián kívül – adta hírül a BBC.
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A reál- és természettudományok fiatal kutatóié lesz a főszerep két napon át Veszprémben. Idén a Vetési Albert Gimnáziumban rendezik a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját, amelyre száznál is több középiskolás diák érkezett Veszprémbe.
2020. február 17. // Donát névnap