2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Így lesz a néptánc kortárs műfaj

2019. augusztus 19. 4:00
Ma este ismét a néptáncé lesz a főszerep az Óváros téren: az Urban Verbunk különleges műsorával megmutatja, hogy a néptánc és a modern műfajok tudnak egységként működni.

Az 1992 óta működő és többszörösen kiválóan minősült Gödöllő Táncegyüttes jelenlegi vezetői szeretnének teret biztosítani a városi fiatalság számára is vonzó, modern, folklór-színpadi művészetnek. A csapat a hazai néptáncművészet kiemelkedő szereplője: a legrangosabb hazai és nemzetközi fórumok állandó vendége, hazai és nemzetközi sportesemények vendége. 2017- ben a Fina, Vizes Világbajnokságon, és a Judo VB nyitógáláin is jelen voltak.

fotó: urbanverbunk.hufotó: urbanverbunk.hu

hogy a múlt értékeit hitelt érdemlően csak akkor tudjuk közvetíteni, ha a jövő köntösébe bújtatva alkotjuk meg a saját korunk néptáncát. Kilépve a konvencionalitásból, merünk újat alkotni, ötvözve régit és korszerűt.
Célunk, olyan „modernkori hagyományőrzés”, amelyben a régmúlt értékei és a jelen kihívásai békében megférnek egymással, ahol a néptánc kortárs műfaj lehet!

Az Urban Verbunk hitvallása szerint a régmúlt értékei és a jelen kihívásai békében megférnek egymással: a néptánc kortárs műfaj lehet. Úgy gondolják, hogy a múlt értékeit hitelt érdemlően csak akkor lehet közvetíteni, ha a jövő köntösébe bújtatva alkotják meg a saját korunk néptáncát.

A magyar folklórkincs széles útjait járjuk, miközben az egyetemes tánckultúra sokszínűsége és változatos kifejezésformái folyamatosan elcsábítanak…
Hagyomány és korszerűség kettőssége foglalkoztat, a tiszta autentikus mozgáskincs olyan színpadi megformálása, amely az utca emberének is újra felkeltheti az érdeklődését: Ez az URBAN VERBUNK.

A DOBBANTÁS olyan rítusszerű táncelőadás, amiben karakteres férfiak és szenvedélyes nők állnak hol egymással szemben, hol párban, hol pedig elvágyódástól és szabadságvágytól függetlenül is egyetlen erős tömbben.Magával ragadó ritmusválogatás a magyar és a velünk élő nemzetiségek hagyományos tánckultúrájából, hazafias őserővel, és magas szintű tánctechnikai tudással. Hagyományos és a korszerű, múlt és jelen, magyarság és a nemzetiségek békéjére húzott határok, melyek nem szétválasztanak, hanem összekötnek: táncost, zenészt, és nézőt egyaránt.

Koreográfusok, rendezők: Tóth Judit és Moussa Ahmed

Helyszín és időpont: 2019. 08. 19. (hétfő) 21 óra Óváros tér

vehir.hu

További cikkek

Átadták a Hangvilla könnyűzenei díjat
Átadták a Hangvilla könnyűzenei díjat
A Hangvilla-díjat először tavaly adták át, méghozzá a Hangvilla ötödik születésnapja alkalmából. Akkor Csemer Boglárka vehette át, nézzük, idén hogy alakult…
Fogalmazz meg célokat és érd el a közösséggel együtt, az este 9-es vonatig!
Fogalmazz meg célokat és érd el a közösséggel együtt, az este 9-es vonatig!
Adott egy feltörekvő nyughatatlan színész, aki 100 fokon ég, a nevével fémjelzett közösségi projektektől pedig hangos a sajtó. Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színművésze a veszprémi fiatalok vendége volt vasárnap este, a beszélgetés pedig hamar a felszínre hozta a legmélyebb filozofikus emberi érzelmeket. Figyelem, nem a legegyszerűbb gondolatok jönnek!
Mi van a (tök)fejekben?
Mi van a (tök)fejekben?
Ártatlan móka, vagy az ördöggel való cimborálás? Miért lepik el a töklámpások a házak ablakait, miközben a temetőkben a mécsesek csonkig égnek? Túl vagyunk a halloween-on, de jövőre újra jön, ezért ideje lenne megbékélni.
Elkezdődött a tabudöntögető fiatal művészek fesztiválja
Elkezdődött a tabudöntögető fiatal művészek fesztiválja
Szombaton elstartolt a Pannon Unifest összművészeti ifjúsági fesztivál a Pannon Egyetemen. Az egész nap tartó produkciók bemutatása után este az okleveleket és díjakat adták át, de a fesztivál ezzel nem ért véget, vasárnap és a jövő héten folyamatosan lesznek előadások, kiállítások és workshop-ok.
Ülj le mellém, valamit mondok... kendőzetlenül beszélgettünk a Tankcsapdával
Ülj le mellém, valamit mondok... kendőzetlenül beszélgettünk a Tankcsapdával
Harminc éve formálják a magyar rockzenét, közben megszületett közel 200 dal és 14 album. Egymásról, a zenéről, a közönségről, a kritikusokról és a közelgő veszprémi nagy koncertről is faggattuk a Tankcsapda tagjait.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap