Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így lesz a néptánc kortárs műfaj

2019. augusztus 19. 4:00
Ma este ismét a néptáncé lesz a főszerep az Óváros téren: az Urban Verbunk különleges műsorával megmutatja, hogy a néptánc és a modern műfajok tudnak egységként működni.

Az 1992 óta működő és többszörösen kiválóan minősült Gödöllő Táncegyüttes jelenlegi vezetői szeretnének teret biztosítani a városi fiatalság számára is vonzó, modern, folklór-színpadi művészetnek. A csapat a hazai néptáncművészet kiemelkedő szereplője: a legrangosabb hazai és nemzetközi fórumok állandó vendége, hazai és nemzetközi sportesemények vendége. 2017- ben a Fina, Vizes Világbajnokságon, és a Judo VB nyitógáláin is jelen voltak.

fotó: urbanverbunk.hufotó: urbanverbunk.hu

hogy a múlt értékeit hitelt érdemlően csak akkor tudjuk közvetíteni, ha a jövő köntösébe bújtatva alkotjuk meg a saját korunk néptáncát. Kilépve a konvencionalitásból, merünk újat alkotni, ötvözve régit és korszerűt.
Célunk, olyan „modernkori hagyományőrzés”, amelyben a régmúlt értékei és a jelen kihívásai békében megférnek egymással, ahol a néptánc kortárs műfaj lehet!

Az Urban Verbunk hitvallása szerint a régmúlt értékei és a jelen kihívásai békében megférnek egymással: a néptánc kortárs műfaj lehet. Úgy gondolják, hogy a múlt értékeit hitelt érdemlően csak akkor lehet közvetíteni, ha a jövő köntösébe bújtatva alkotják meg a saját korunk néptáncát.

A magyar folklórkincs széles útjait járjuk, miközben az egyetemes tánckultúra sokszínűsége és változatos kifejezésformái folyamatosan elcsábítanak…
Hagyomány és korszerűség kettőssége foglalkoztat, a tiszta autentikus mozgáskincs olyan színpadi megformálása, amely az utca emberének is újra felkeltheti az érdeklődését: Ez az URBAN VERBUNK.

A DOBBANTÁS olyan rítusszerű táncelőadás, amiben karakteres férfiak és szenvedélyes nők állnak hol egymással szemben, hol párban, hol pedig elvágyódástól és szabadságvágytól függetlenül is egyetlen erős tömbben.Magával ragadó ritmusválogatás a magyar és a velünk élő nemzetiségek hagyományos tánckultúrájából, hazafias őserővel, és magas szintű tánctechnikai tudással. Hagyományos és a korszerű, múlt és jelen, magyarság és a nemzetiségek békéjére húzott határok, melyek nem szétválasztanak, hanem összekötnek: táncost, zenészt, és nézőt egyaránt.

Koreográfusok, rendezők: Tóth Judit és Moussa Ahmed

Helyszín és időpont: 2019. 08. 19. (hétfő) 21 óra Óváros tér

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.