2020. április 1. // Hugó névnap

Klíma- és környezetvédelmi bizottságot hozna létre az ellenzéki összefogás Veszprémben

Az ellenzéki összefogás szerint csökkenteni kellene a hulladék mennyiségét és növelni az újrahasználatot. Körültekintőbben járnának el a fásításnál is.

Rövid, kedd délutáni sajtótájékoztató keretében vázolta környezetvédelmi terveit az ellenzéki összefogás (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) Veszprémben.

A minden körzetben jelöltet állító összefogás polgármester-jelöltje, Katanics Sándor (DK) szerint vannak, akik még mindig tagadni próbálják, de a klímavészhelyzet tény, amin erkölcsi felelősség javítani. Mint mondta, a klímaváltozás megnehezíti mindennapi életünket, a jövőben pedig számos további kedvezőtlen hatásával kell szembenézni.

-A megelőzés és alkalmazkodás jelentős mértékben elősegítheti a megfelelő környezeti minőség és a környezeti potenciál megőrzését, a település élhetőségének biztosítását. A klímavészhelyzet Veszprémben is cselekvést igényel. Zöld, otthonos Veszprémért dolgozunk, megválasztásunk esetén klíma és környezetvédelmi bizottságot hoznánk létre az önkormányzatban- mondta.

benczik gabriella, katanics sándor és gerstmár ferencbenczik gabriella, katanics sándor és gerstmár ferenc

Az összefogás LMP-s képviselője, Gerstmár Ferenc szerint a városban mérsékelni kell a hulladék mennyiségét, növelni az újrahasználatot és az újrahasznosítást. Úgy látja, a szelektív gyűjtés és a lomtalanítást gyakorlata újragondolást igényel. Megválasztásuk esetén hulladékcsökkentési tervet dolgoznának ki, emellett bővítenék a zöldfelületeket, és a mostani városvezetésnél körültekintőbben járnának el a fásításnál.

Az összefogás 7. választókerületi civil jelöltje, Benczik Gabriella a levegő tisztaságának megőrzéséről és javításáról kifejtette, Veszprémben egyre többször emelkedik kifogásolható vagy egészségtelen szintre a légszennyezettség. Ennek fő kiváltó oka a tüzelőanyag-felhasználás, amin szerinte az javítana, ha az önkormányzat többet tenne azért, hogy az emberek hozzájussanak a megfelelő minőségű és mennyiségű tüzelőanyaghoz. Az energiahatékonyság érdekében szorgalmaznák továbbá azt is, ha az önkormányzat támogatná a lakóépületek hőszigetelését, energetikai felújítását.

Megjegyezte, az ellenzék szerint a közösségi közlekedést vonzóbbá kellene tenni, hogy tovább csökkenjen az autók által okozott légszennyezettség Veszprémben.

Ide kapcsolódik, hogy a jelenlegi városvezetés már korábban létrehozta a Zöldfelületi Munkacsoportot. Veszprémet klímasztár díjjal és az Entente Florale Europe versenyen arany minősítéssel, illetve elnöki különdíjjal is jutalmazták:

Készül a veszprémi zöldfelületi stratégia - vehir.hu

Megkezdte munkáját a Zöldfelületi Munkacsoport: a veszprémi zöldfelületi stratégia megalkotásához szükséges vizsgálatokról és a legfontosabb célokról számoltak be a Városházán kedden. - Veszprém jelentős zöldfelületekkel rendelkezik, amelyek színvonalas fenntartása és fejlesztése terén komoly hagyományokra tekint vissza.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Veszprémben a Deák Ferenc Általános Iskola udvarán forgatta az Alma Együttes legújabb videóklipjét a ZöldForgó című dalukhoz. A zeneszám mondanivalójában a gyerekek nyelvén igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és a túlfogyasztás veszélyeire.
Gyűjtést szerveztek a szocialisták
Gyűjtést szerveztek a szocialisták
675 ezer forintot ajánlottak fel Veszprém megyében a koronavírus elleni küzdelem segítésére az MSZP helyi szervezetei.
Pozitív mellékhatás a jobb levegőminőség
Pozitív mellékhatás a jobb levegőminőség
A koronavírus elleni óvintézkedések miatt kevesebb a jármű és csökkent az iparüzemeltetés , így közben a Föld fellélegezhet.
A közösség immunrendszere is vizsgázik
A közösség immunrendszere is vizsgázik
Rendkívüli közgyűlést tartottak péntek reggel a Városházán, amelyen több technikai jellegű döntés is született, valamint a polgármester új adatokat is közölt a Veszprémben elrendelt hatósági karanténokról.
Munkavállalókat védő intézkedésekre szólította fel a kormányt Varga-Damm Andrea
Munkavállalókat védő intézkedésekre szólította fel a kormányt Varga-Damm Andrea
A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet felmérhetetlen károkat okoz a nagyvállalatoknak, a dolgozók érdekében felmondási tilalmat vezetne be.
2020. április 1. // Hugó névnap