2020. február 19. // Zsuzsanna névnap

Klíma- és környezetvédelmi bizottságot hozna létre az ellenzéki összefogás Veszprémben

Az ellenzéki összefogás szerint csökkenteni kellene a hulladék mennyiségét és növelni az újrahasználatot. Körültekintőbben járnának el a fásításnál is.

Rövid, kedd délutáni sajtótájékoztató keretében vázolta környezetvédelmi terveit az ellenzéki összefogás (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) Veszprémben.

A minden körzetben jelöltet állító összefogás polgármester-jelöltje, Katanics Sándor (DK) szerint vannak, akik még mindig tagadni próbálják, de a klímavészhelyzet tény, amin erkölcsi felelősség javítani. Mint mondta, a klímaváltozás megnehezíti mindennapi életünket, a jövőben pedig számos további kedvezőtlen hatásával kell szembenézni.

-A megelőzés és alkalmazkodás jelentős mértékben elősegítheti a megfelelő környezeti minőség és a környezeti potenciál megőrzését, a település élhetőségének biztosítását. A klímavészhelyzet Veszprémben is cselekvést igényel. Zöld, otthonos Veszprémért dolgozunk, megválasztásunk esetén klíma és környezetvédelmi bizottságot hoznánk létre az önkormányzatban- mondta.

benczik gabriella, katanics sándor és gerstmár ferencbenczik gabriella, katanics sándor és gerstmár ferenc

Az összefogás LMP-s képviselője, Gerstmár Ferenc szerint a városban mérsékelni kell a hulladék mennyiségét, növelni az újrahasználatot és az újrahasznosítást. Úgy látja, a szelektív gyűjtés és a lomtalanítást gyakorlata újragondolást igényel. Megválasztásuk esetén hulladékcsökkentési tervet dolgoznának ki, emellett bővítenék a zöldfelületeket, és a mostani városvezetésnél körültekintőbben járnának el a fásításnál.

Az összefogás 7. választókerületi civil jelöltje, Benczik Gabriella a levegő tisztaságának megőrzéséről és javításáról kifejtette, Veszprémben egyre többször emelkedik kifogásolható vagy egészségtelen szintre a légszennyezettség. Ennek fő kiváltó oka a tüzelőanyag-felhasználás, amin szerinte az javítana, ha az önkormányzat többet tenne azért, hogy az emberek hozzájussanak a megfelelő minőségű és mennyiségű tüzelőanyaghoz. Az energiahatékonyság érdekében szorgalmaznák továbbá azt is, ha az önkormányzat támogatná a lakóépületek hőszigetelését, energetikai felújítását.

Megjegyezte, az ellenzék szerint a közösségi közlekedést vonzóbbá kellene tenni, hogy tovább csökkenjen az autók által okozott légszennyezettség Veszprémben.

Ide kapcsolódik, hogy a jelenlegi városvezetés már korábban létrehozta a Zöldfelületi Munkacsoportot. Veszprémet klímasztár díjjal és az Entente Florale Europe versenyen arany minősítéssel, illetve elnöki különdíjjal is jutalmazták:

Készül a veszprémi zöldfelületi stratégia - vehir.hu

Megkezdte munkáját a Zöldfelületi Munkacsoport: a veszprémi zöldfelületi stratégia megalkotásához szükséges vizsgálatokról és a legfontosabb célokról számoltak be a Városházán kedden. - Veszprém jelentős zöldfelületekkel rendelkezik, amelyek színvonalas fenntartása és fejlesztése terén komoly hagyományokra tekint vissza.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Palkovics László tartott tudományos előadást a Pannon Egyetemen
Palkovics László tartott tudományos előadást a Pannon Egyetemen
A Politika csúcsformában című rendezvénysorozat negyedik állomásán prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott előadást a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről.
Évet értékelt Orbán Viktor
Évet értékelt Orbán Viktor
Ma, száz évvel a trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem önöknek, hogy élünk, és Magyarország még mindig megvan - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap, Budapesten.
A szélenergia kiaknázását és épületszigetelési programot sürget az LMP
A szélenergia kiaknázását és épületszigetelési programot sürget az LMP
A párt szerint előbbi környezetkímélőbb alternatívája lehetne az atomenergiának, míg utóbbi a fogyasztás csökkentésével járulna hozzá a bolygó védelméhez.
Merkel: közös úton jár Németország és Magyarország
Merkel: közös úton jár Németország és Magyarország
Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése előtt.
A Deák iskolával szemben építtetne kutyafuttatót Gerstmár Ferenc
A Deák iskolával szemben építtetne kutyafuttatót Gerstmár Ferenc
Az önkormányzati képviselő szerint a Görgey Artúr utca keleti, az iskolával átellenes oldalán található zöldterület alkalmas lenne kutyafuttató építésére.
2020. február 19. // Zsuzsanna névnap