Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Életpálya-modellel és eszközfejlesztéssel modernizál a Honvédség

2019. augusztus 28. 3:57
A honvédelemről és a haderő fejlesztéséről tartott előadást dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedd délelőtt a Megyeházán.

A Zrínyi 2026 nevű átfogó haderőfejlesztési programot, egy modern, erős Magyar Honvédség megteremtésének folyamatát mutatta be veszprémi előadásán a miniszter. Hangsúlyozta: szeretteinket, értékeinket, hazánkat védi a Honvédség. Bár úgy érezzük, hogy békében és biztonságban élünk, ez a béke nagyon törékeny — erre mutatott rá a délszláv válság, ami történelmi léptékben nézve még nem fejeződött be, a viszonylagos nyugalmat az ott állomásozó békemisszió katonái biztosítják.

De időben még közelebbi példa az Ukrajna és Oroszország között egy pillanat alatt kialakult hibrid háború. A miniszter szerint a Krím példája is bizonyítja: területeket lehet elcsatolni egy országtól légicsapások, harckocsik, rakéták nélkül is. A kibertér megfoghatatlannak tűnik, de körülvesz minket, a számítógépeken keresztül is lehet támadást intézni. Az informatika átszövi az egész életünket, a közlekedéstől az államigazgatáson át az otthonainkig mindenütt jelen van. Szintén újfajta kihívások elé állít minket a népvándorlás és a terrorizmus.

Története során Magyarország 163 felkelésben, forradalomban, háborúban vett részt ezer év alatt. A béke a legfőbb értékünk, meg kell tennünk mindent, hogy gyermekeink, unokáink, dédunokáink, a jövő nemzedéke számára minél élhetőbb világot hagyjunk hátra.

A Zrínyi terv egyrészt a honvédelem fejlesztéséről, az emberről, a katonáról szól. Ezen a területen az elsődleges az életpálya modell biztosítása a katonai pályára lépők számára. Fontos, hogy a tudást, a felkészültséget, az elhivatottságot kell megfizetni, nem a rendfokozatot. Segíteni kell a katonák és családjuk lakhatásának támogatását - ezt elsősorban nem bérlakásokkal, hanem a saját tulajdonú lakáshoz jutás támogatásával szeretnék elérni. Az emberi tényező harmadik eleme az egészség biztosítása és az egészségében károsodott katonákról való gondoskodás.

A haderő, vagyis a technikai eszközök fejlesztése sem elhanyagolható. A légierőt a meglévő helikopterek felújításával és 36 új helikopter beszerzésével kezdik, de vásároltak Airbus csapatszállító repülőket, kettő Falcon speciálisan felszerelhető szállító repülőt és 3 teherszállító gép beszerzése is folyamatban van. Ezek üzemeltetéséhez 120-130 pilóta kiképzésére van szükség.

A miniszter megjegyezte: a katonák több mint 130 elemből álló felszerelésének nagy részét a magyar ipar képes előállítani. Ebben fontos szerepet játszik a kutatás-fejlesztés, amelyben a magyarság mindig a világ nagyjai közé tartozott. A légierő mellett a szárazföldi hadnem fejlesztése is a tervek között van, a legkorszerűbb Leopard harckocsikat rendelte meg a Honvédség.

A modern hadsereg működtetése elképzelhetetlen modern logisztikai kiszolgáló bázis nélkül, ezt Szentkirályszabadján fogják kialakítani 20 ezer négyzetméteren.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. 2024. június 19. 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.