2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

Beiktatták az új veszprémi érseket

A keresztény identitás és Krisztus akaratának megerősítését tartja fő feladatának Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye új érseke, aki 22 év után váltja a nyugdíjba vonuló Márfi Gyulát.

A veszprémi Szent Mihály Székesegyházban szombat délelőtt több mint 400 meghívott vendéggel, útlezárásokkal és ünnepi szentmisével iktatták hivatalba a Veszprémi Főegyházmegye új érsekét, a Pécsről érkező Udvardy Györgyöt.

Udvardyról itt írtunk részletesebben:

Szombaton iktatják be hivatalába az új érseket - vehir.hu

Ferenc pápa július 12-én nevezte meg dr. Márfi Gyula veszprémi érsek utódját: a főegyházmegye vezetését Udvardy György veszi át. Az új érseket szombaton iktatják be hivatalába, a szertartás előtt ismerkedjünk meg a megye új főpásztorával! Udvardy György 1960. május 14-én született Balassagyarmaton. Tanulmányait Szécsényben és Esztergomban folytatta, 1985-ben végzett az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, ekkor szentelték pappá.

Erdő Péter bíboros, megyés püspökök, polgármesterek, állami szereplők, valamint a tudományos és a társadalmi élet képviselőinek jelenlétében tette le esküjét, és iktatták hivatalba az egyházmegye új érsekét. A több órás program alatt többen köszöntötték és üdvözölték Udvardy Györgyöt új pozíciójában.

A vendégek egy része kivetítőn nézhette a székesegyházban zajló szertartástA vendégek egy része kivetítőn nézhette a székesegyházban zajló szertartást

Ferenc pápa levelében azt írta: Európa evangelizálásra szorul, az egyház pedig igyekszik közösségeinek élére bölcs elöljárókat rendelni. Meggyőződése, hogy Udvardy jártasságának köszönhetően új tisztségét jól látja el, és tisztelettel fogadják őt a Veszprémi Főegyházmegye élén.

A veszprémi főegyházmegye új érseke, udvardy györgyA veszprémi főegyházmegye új érseke, udvardy györgy

Udvardy György a beiktatáskor úgy fogalmazott, tisztelettel fogadta Ferenc pápa kinevező bulláját, hogy a gazdag kultúrával rendelkező Veszprémi egyházmegyét szolgálja. Mint mondta, bátran bízza rá magát az egyház lelkének vezetésére, feladatának pedig Krisztus akaratának megújítását és a keresztény identitás megerősítését tartja.

– Az egyházban ismerhetjük fel magunkat és ismerhetjük fel az emberi élet méltóságát. Boldog, méltó életet szeretnék hirdetni azzal a bizonyossággal, hogy az evangélium nyelvtől és kultúrától függetlenül mindenkinek képest boldogságot okozni

-mondta.

Márfi Gyula 22 év után távozik az egyházmegye éléről. Leköszönő beszédében háláját fejezte ki mindazoknak, akik mellette voltak papi és püspöki évei alatt. -Köszönöm az örömöket, de a kudarcokat a megpróbáltatásokat is. Ugyanakkor elnézést kérek mindenkitől, akiknek fájdalmat okoztam, vagy megbántottam- zárta gondolatait, majd arra kérte a híveket, imádkozzanak az egyházmegyéért, az új főpásztorért és érte is.

Az új érsek beiktatására azért volt szükség, mert Márfi Gyula tavaly betöltötte 75. évét, és ekkor a szokásjog alapján lemondott a tisztségéről. Ugyanezen szokásjog alapján Udvardy György akár 2035-ig vezetheti a főegyházmegyét.

Márfi Gyula 22 évig volt az egyházmegye érsekeMárfi Gyula 22 évig volt az egyházmegye érseke

A teljes 2,5 órás beiktatási szertartás és szentmise a YouTube-on nézhető vissza: