2022. június 26.
//
János névnap

A mozi, ahol a panelházak ablakában volt a VIP páholy

2019. szeptember 6. 11:30
Megtartották az első felvonását a „Filmek a falon” című rendezvénysorozatnak csütörtök este a Haszkovó lakótelepen. A különleges kertmozi élmény egyenesen Franciaországig repítette az érdeklődőket.

Régóta készült az Agóra Művelődési Központ az ősz első nagyobb dobására, amikor a mozi-élményt kiköltöztették a szabad ég alá. A mozivásznat viszont ebben az esetben a Stromfeld 5. társasház homlokzata helyettesítette. Az élmény majdnem ugyanaz volt, mint egy igazi moziban. Pattogatott kukorica, közös nevetések és romantikus összebújása a pároknak.

De mindez a Haszkovó lakótelep közepén, ahová népes filmszerető tábor gyűlt össze, illetve olyanok is, akiket csak a kíváncsiság hajtott. A végén egyik csoport sem csalódhatott.

Az Eszeveszett esküvő című francia film egy tapasztalt rendezvényszervező kálváriáját mutatta be, amikor egy tökéletesen megszervezett esküvő kártyavárként látszik összeborulni, miközben komikus és szürreális szituációkon keresztül igyekszik a főhősünk menteni a menthetőt.

Ez a könnyed európai vígjáték már önmagában is képes kizökkenteni a panelházak és a hétköznapok monotonitásából, hát még így, hogy az élményt pont ezeknek az épületeknek köszönhettük. A legszerencsésebbek talán azok voltak, akik otthonukból, az ablakon kikönyökölve élvezhették az ingyenes mozi-élményt.

A szervezők semmit nem bíztak a véletlenre. Az élményt különböző mintájú fényfestésekkel fokozták, méltó módon a 2023 Európa Kulturális Főváros projekthez, amely a Filmek a falon megvalósulását is támogatta.

Ha az időjárás is kegyes lesz, akkor ma és szombaton folytatódik a szabadban a filmvetítés.

A Mindenki tudja című spanyol-olasz filmben Penelopé Cruz főszereplésével rég elfelejtett titkokkal és drámákkal találkozhatunk péntek este.

Szombaton pedig a Szerelembe gurulva című francia romantikus vígjátékban élvezhetjük, ahogy a hősszerelmes főszereplő a saját elképesztő ötletei által keveredik egyre nagyobb bonyodalmakba.

A filmvetítések este 8 órakor kezdődnek, rossz idő esetén pedig az Agóra színháztermében vetítik le őket.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Országos sajtóérdeklődés mellett tartotta meg csütörtök délelőtt a Veszprémi Főegyházmegye azt az újságírói háttérbeszélgetést, amelyen részletesen bemutatták a veszprémi várnegyed felújításának minden részletét. Az egyházi és városvezető mellett a gigaprojekten dolgozó szakemberek is megszólaltak, akik választ adtak több vitatott kérdésre is, többek közt arra, mi indokolja, hogy fehérre meszeljék a székesegyház falait.
Hiszek az előadó és a néző közötti kölcsönhatásban
Hiszek az előadó és a néző közötti kölcsönhatásban
Kormos Anett új önálló estjét múlt pénteken láthatta a veszprémi közönség az Agórában. A műsor, melynek címe TOP LESZ, sokakat érdekelt: teltház és vastaps várta a standupost, akit fellépése után kérdeztünk az estről.
Alternatív zenei sztárokkal jönnek a 2022-es irodalmi romkoncertek
Alternatív zenei sztárokkal jönnek a 2022-es irodalmi romkoncertek
Ivan & The Parazol duó, Szűcsinger azaz Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián, Prieger Zsolt, valamint Vecsei H. Miklós és Balla Gergő a Platon Karatevből is fellép a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program irodalmi Romkoncert sorozatában idén nyáron.
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A Balatoni Borok Versenyén egy háromtagú, olasz borászok alkotta nemzetközi zsűri is értékelte a benyújtott mintákat. Egyikükkel, Giampaolo Chiettinivel a verseny során szerzett tapasztalatairól, valamint a magyar és olasz borkultúráról beszélgettünk.