2020. február 21. // Eleonóra névnap

A mozi, ahol a panelházak ablakában volt a VIP páholy

2019. szeptember 6. 11:30
Megtartották az első felvonását a „Filmek a falon” című rendezvénysorozatnak csütörtök este a Haszkovó lakótelepen. A különleges kertmozi élmény egyenesen Franciaországig repítette az érdeklődőket.

Régóta készült az Agóra Művelődési Központ az ősz első nagyobb dobására, amikor a mozi-élményt kiköltöztették a szabad ég alá. A mozivásznat viszont ebben az esetben a Stromfeld 5. társasház homlokzata helyettesítette. Az élmény majdnem ugyanaz volt, mint egy igazi moziban. Pattogatott kukorica, közös nevetések és romantikus összebújása a pároknak.

De mindez a Haszkovó lakótelep közepén, ahová népes filmszerető tábor gyűlt össze, illetve olyanok is, akiket csak a kíváncsiság hajtott. A végén egyik csoport sem csalódhatott.

Az Eszeveszett esküvő című francia film egy tapasztalt rendezvényszervező kálváriáját mutatta be, amikor egy tökéletesen megszervezett esküvő kártyavárként látszik összeborulni, miközben komikus és szürreális szituációkon keresztül igyekszik a főhősünk menteni a menthetőt.

Ez a könnyed európai vígjáték már önmagában is képes kizökkenteni a panelházak és a hétköznapok monotonitásából, hát még így, hogy az élményt pont ezeknek az épületeknek köszönhettük. A legszerencsésebbek talán azok voltak, akik otthonukból, az ablakon kikönyökölve élvezhették az ingyenes mozi-élményt.

A szervezők semmit nem bíztak a véletlenre. Az élményt különböző mintájú fényfestésekkel fokozták, méltó módon a 2023 Európa Kulturális Főváros projekthez, amely a Filmek a falon megvalósulását is támogatta.

Ha az időjárás is kegyes lesz, akkor ma és szombaton folytatódik a szabadban a filmvetítés.

A Mindenki tudja című spanyol-olasz filmben Penelopé Cruz főszereplésével rég elfelejtett titkokkal és drámákkal találkozhatunk péntek este.

Szombaton pedig a Szerelembe gurulva című francia romantikus vígjátékban élvezhetjük, ahogy a hősszerelmes főszereplő a saját elképesztő ötletei által keveredik egyre nagyobb bonyodalmakba.

A filmvetítések este 8 órakor kezdődnek, rossz idő esetén pedig az Agóra színháztermében vetítik le őket.

Hajas Bálint
Domján Attila
2020. február 21. // Eleonóra névnap