Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Heti álhírünk: Módosuló adózási szabályok

2008. május 6. 15:35
Hétfőtől gyökeres változások lesznek az adózásban. Az APEH – megelégelve az eddig tapasztalt fegyelmezetlenséget – merőben új adófizetési rendszert dolgozott ki egy tahiti minta alapján, ám igazodva a hazai körülményekhez. A Parlament – szinte példátlan egyetértésben – 99% igen, 1% nem szavazattal el is fogadta vasárnapi rendkívüli ülésén a Pénzhiány-kezelési Bizottság előterjesztését.
 

Eszerint havi rendszerességgel – akárcsak régebben a villanyóra-leolvasók – személyesen keresnek fel minden adózót az APEH képviselői. A hivatal vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a visszaélések elkerülése érdekében számos megkülönböztető jellel, igazolvánnyal látják el munkatársaikat. Igazolványukon ott lesz az azonosító szám, az aurafotó és az ujjlenyomat. Ez utóbbit a csengőgombról levett azonosító mintával ellenőrizhet mindenki, akihez bekopogtatnak (pontosabban becsöngetnek) az ellenőrök. Az egyszer használatos ellenőrző matrica minden kereskedelmi egységben már kapható egységes húszezer forintos áron (aki a tizenkét darabos, tehát egész éves tömböt választja, ötszáz forintos kedvezményben részesül).

Az ellenőrök e-mailben előre jelzik érkezésüket (akinek még nincs számítógépe, esetleg internetes előfizetése, összecsukható zsebszámítógépet vásárolhat 100 ezer forintos jelképes áron, mely összeg 2%-a levonható az adóalapból). Újdonság, hogy a férfi vállalkozókhoz korban hozzájuk illő hölgyek, a hölgyekhez pedig urak jelentkeznek be (a hermafroditák kívánságuknak megfelelő nemű adóellenőrt kérhetnek címükre). Minden esetben virágcsokorral, édességgel, vagy egy üveg márkás borral indulnak el az ellenőrök. Függetlenül az időjárástól fürdőnadrágban, illetve tangában jelennek meg. A hajléktalanok esetében utcai megjelenésre kell számítani, de ekkor a felszerelés kiegészül egy kalappal, melybe a jámborszándékú járókelők helyezhetik el hozzájárulásukat.

Az adózásra kötelezettek egységesen jövedelmük 15%-át kötelesek leróni. Ennek két lehetősége is van: a legegyszerűbb és a leggyorsabb a készpénzes átadás-átvétel. Az erről kapott nyugta az év végi összegzésig megőrzendő, és az egyéb bevételek, valamint a költségek összevetése után könnyen kikalkulálható, mennyi is a visszatérítendő vagy éppen a befizetendő összeg. A másik lehetőség a terményleadás. A talicskával érkező ellenőr napi árfolyamon megvásárolja a tojást, szalonnát, kolbászt, zöldséget, majd ugyanazt értékesíti az APEH valamelyik piacán. Az áruval jól sáfárkodó ellenőr így juthat legális pluszbérhez. Az új rendszer engedélyezi a műszaki jellegű cikkek ilyetén kereskedelmét is. Tehát ha valaki házi készítésű egérfogókat ad át az ellenőrnek, akkor annak tőzsdei árát is beszámítják.

Külön érdekesség a szellemi javakkal történő adókiegyenlítés. Jó példa erre a költészet. Aki hibátlanul el tud mondani egy verset, ötezer, aki egy teljes drámát, az 20 ezer Ft-ot takaríthat meg. Hasonló szabályok vonatkoznak az éneklésre is. A „Csipkés kombiné” (zenekar kísérete nélküli) előadása tízezer Ft, míg például Bánk áriája 3 ezer Ft (mégiscsak különbséget kell tenni a kategóriák között!!!).

A munkaviszonnyal is rendelkező diákok esetében is szigorú az APEH. Nekik az egyszeregyet és az ábécét kell elmondani hibátlanul. Idegen nyelvet tanulóknak Oleg Kosevoj és Sztahanov életrajzából kell szanszkrit fordításban számot adni.

Kedvező a nyugdíjasok elbírálása is. Ők egyszerű tornamutatványok prezentálásával is csökkenthetik adójukat. Minél nagyobbat és hosszabbat tudnak ugrálni (nyugdíjuk függvényében), annál többet írhatnak le adójukból. A szakértők által összeállított táblázat szerint a 90 év felettieknél az ugrás távolságát 2 méterben minimalizálják, s a magasságot méltányosságból elengedik.

Többgyermekes családoknál mérséklő tényező lehet a szárítókötélre kitett pelenkák, illetve alsóneműk száma.

A bevezetett adózási forma tapasztalatairól országos fórumon számolnak be a tárgyév leteltével az APEH szakemberei. 
Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.