2020. augusztus 10. // Lörinc névnap

Inspiráló női példa, aki ezrek tudatát nyitotta meg

2019. szeptember 10. 6:00
Szeptember 11-én a Hangvillában mutatják be a "Hannah - a buddhizmus útja Nyugatra" című, számos rangos nemzetközi filmfesztivált megjárt dokumentumfilmet, amely Hannah Nydahl életén keresztül mutatja be, hogyan jutott el a tibeti buddhizmus Nyugatra.

A Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra című filmet a Tibet Európa Alapítvány forgalmazásában mutatják be szeptember 11-én 19 órakor a Hangvilla nagytermében.

A film középpontjában egy egyedülálló és inspiráló szerelmi történet, a dán Hannah és Ole Nydahl története áll, akik 1968-ban első nyugati tanítványai lettek a tibeti buddhizmus Karma Kagyü iskola vezetőjének, a 16. Karmapának (Rangdzsung Rigpe Dordzse).

A „jógik királyaként” is emlegetett Karmapával való találkozás örökre megváltoztatta életüket. Hannah és Ole évekig Ázsiában maradt, hogy gyakorolják és tanulmányozzák a buddhizmust. Az 1970-es években Karmapa megkérte őket, osszák meg a buddhista módszereket a Nyugat független, kritikusan gondolkodó embereivel. Innentől kezdve töretlen odaadásukkal segítették a buddhista hagyományt Nyugatra hozni.

A buddhista központok alapítása a mai napig tartó folyamat. A Hannah és Láma Ole Nydahl által alapított Gyémánt Út buddhista Központok száma a világban ma eléri a hétszázat, melyből Magyarországon húsz található, egy közülük a veszprémi, melyet 1991-ben alapítottak.

A film Hannah életútját jeleníti meg egy forrongó világ színterén: elkísérjük Európából és Észak-Amerikából a közép-európai kommunizmus bukásán keresztül a dél-amerikai gerillákig. Szembesülünk a kérdéssel, szabad-e szentként kezelni valamit, csak azért, mert tibeti; és megtapasztaljuk, hogyan tud a tetteinkben megnyilvánuló buddhista szabadságvágy válasz lenni a világ aktuális kérdéseire.

Az alkotók bejárták Indiát, Nepált, a Távol-Keletet és Európát azért, hogy interjúkat készítsenek, valamint rekonstrukciókon keresztül létrehozzanak egy élő dokumentumfilmet, amely Hannah és Ole több mint 35 éves aktivitását mutatja be. Ám mindenekelőtt ennek az egyedülálló nőnek az erejét és inspirációját szeretnék átadni. A veszprémi vetítés apropója, hogy Láma Ole Nydahl a hónap végén három napon keresztül ad tanításokat Budapesten.

A film magyar vonatkozása még egyrészt a Nydahl-házaspár alapította magyarországi buddhista centrumok, másrészt a film rendezője, az erdélyi származású Kessler-György Márta, aki a kilencvenes években találkozott Hannah-val Magyarországon. A rendező az Origonak egy tavalyi interjúban elmondta,

kezdettől tudta, hogy„igazi" dokumentumfilmet akar. Nem valami belterjes, csak a követőknek szóló dolgot. De nem is mozgóképes hittérítést, amely a buddhizmust reklámozza.

A filmet tavaly Magyarországon a budapesti Aréna Plázában mutatták be teltház előtt. Írt róla cikket többek közt az Origo, a Marie Claire, de az Echo Tv is egy egész műsort szentelt neki. A magyar rendezővel a Kossuth Rádió, és a Jazzy is interjúzott.

Nemzetközi sikerek

A Hannah: A buddhizmus útja Nyugatra című filmet világszerte több rangos dokumentumfilm fesztivál is beválogatta programjába. A hollywoodi ARPA filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm közönségdíját vitte el, Indiában a legjobb dokumentumfilm nagydíjasa lett a mumbai Indian Cine filmfesztiválon, többször vetítették a Vancouveri Nemzetközi Filmfesztiválon, a New York-i Rubin Művészeti Múzeumban, a mexikóvárosi Docsdf filmfesztiválon. 2016 februárjában mutatták be a londoni nemzetközi filmesek világfesztiválján (International Film Maker Festival of World Cinema), ahol a legjobb egész estés dokumentumfilm díját nyerte el. 2018-ban Ausztriában és Németországban a film bekerült az Art mozihálózatba, Németországban eddig 33 ezren nézték meg.

A 2018-as premier előtti vetítés után Veszprémben szeptember 11-én 19 órától látható a dán-angol-magyar kooprodukcióban készült feliratos Hannah-a buddhizmus útja Nyugatra című dokumentumfilm a Hangvilla nagytermében.

vehir.hu

További cikkek

Bejelentették a Filmpiknik helyszíneit
Bejelentették a Filmpiknik helyszíneit
Veszprémben a Hangvilla, az Expresszó és a Szentháromság tér ad otthont szeptember elején az első Veszprém-Balaton Filmpikniknek
Meghalt Ennio Morricone
Meghalt Ennio Morricone
91 évesen elhunyt az Oscar-díjas zeneszerző, Ennio Morricone.
Ismét felpörög a veszprémi és balatoni kulturális élet
Ismét felpörög a veszprémi és balatoni kulturális élet
Az elmúlt évekhez képest kicsit csendesebben zajlik a veszprémi nyár – legalábbis júliusig. Augusztustól kezdve aztán az ősz közepéig programok tömkelege vár bennünket a városban és a régióban, amelyek már a 2023-as évet is előkészítik.
A Pajtás tragédiájára emlékeztek
A Pajtás tragédiájára emlékeztek
A SzeretFilm stúdió rendezésében veszprémi színészek és művészek egy performanszt adtak elő május 30-án, Balatonfüreden, a hajóállomáson és a Tagore sétányon. Az előadással a Pajtás sétahajó tragédiájára kívántak emlékezni, ugyanakkor beszélgettek, beszéltek a stúdió új filmtervéről, a MÁJUS 30. munkacímű játékfilmről.
Eric Robertssel forgat természetfeletti thrillert a veszprémi függetlenfilmes
Eric Robertssel forgat természetfeletti thrillert a veszprémi függetlenfilmes
Az Oscar-díjra és három alkalommal Arany Glóbuszra jelölt Eric Roberts Gallai József 2021-ben vászonra kerülő filmjében tűnik fel. A helyi illetőségű rendezővel interjúztunk.
2020. augusztus 10. // Lörinc névnap