2021. május 18.
//
Erik névnap

Inspiráló női példa, aki ezrek tudatát nyitotta meg

2019. szeptember 10. 6:00
Szeptember 11-én a Hangvillában mutatják be a "Hannah - a buddhizmus útja Nyugatra" című, számos rangos nemzetközi filmfesztivált megjárt dokumentumfilmet, amely Hannah Nydahl életén keresztül mutatja be, hogyan jutott el a tibeti buddhizmus Nyugatra.

A Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra című filmet a Tibet Európa Alapítvány forgalmazásában mutatják be szeptember 11-én 19 órakor a Hangvilla nagytermében.

A film középpontjában egy egyedülálló és inspiráló szerelmi történet, a dán Hannah és Ole Nydahl története áll, akik 1968-ban első nyugati tanítványai lettek a tibeti buddhizmus Karma Kagyü iskola vezetőjének, a 16. Karmapának (Rangdzsung Rigpe Dordzse).

A „jógik királyaként” is emlegetett Karmapával való találkozás örökre megváltoztatta életüket. Hannah és Ole évekig Ázsiában maradt, hogy gyakorolják és tanulmányozzák a buddhizmust. Az 1970-es években Karmapa megkérte őket, osszák meg a buddhista módszereket a Nyugat független, kritikusan gondolkodó embereivel. Innentől kezdve töretlen odaadásukkal segítették a buddhista hagyományt Nyugatra hozni.

A buddhista központok alapítása a mai napig tartó folyamat. A Hannah és Láma Ole Nydahl által alapított Gyémánt Út buddhista Központok száma a világban ma eléri a hétszázat, melyből Magyarországon húsz található, egy közülük a veszprémi, melyet 1991-ben alapítottak.

A film Hannah életútját jeleníti meg egy forrongó világ színterén: elkísérjük Európából és Észak-Amerikából a közép-európai kommunizmus bukásán keresztül a dél-amerikai gerillákig. Szembesülünk a kérdéssel, szabad-e szentként kezelni valamit, csak azért, mert tibeti; és megtapasztaljuk, hogyan tud a tetteinkben megnyilvánuló buddhista szabadságvágy válasz lenni a világ aktuális kérdéseire.

Az alkotók bejárták Indiát, Nepált, a Távol-Keletet és Európát azért, hogy interjúkat készítsenek, valamint rekonstrukciókon keresztül létrehozzanak egy élő dokumentumfilmet, amely Hannah és Ole több mint 35 éves aktivitását mutatja be. Ám mindenekelőtt ennek az egyedülálló nőnek az erejét és inspirációját szeretnék átadni. A veszprémi vetítés apropója, hogy Láma Ole Nydahl a hónap végén három napon keresztül ad tanításokat Budapesten.

A film magyar vonatkozása még egyrészt a Nydahl-házaspár alapította magyarországi buddhista centrumok, másrészt a film rendezője, az erdélyi származású Kessler-György Márta, aki a kilencvenes években találkozott Hannah-val Magyarországon. A rendező az Origonak egy tavalyi interjúban elmondta,

kezdettől tudta, hogy„igazi" dokumentumfilmet akar. Nem valami belterjes, csak a követőknek szóló dolgot. De nem is mozgóképes hittérítést, amely a buddhizmust reklámozza.

A filmet tavaly Magyarországon a budapesti Aréna Plázában mutatták be teltház előtt. Írt róla cikket többek közt az Origo, a Marie Claire, de az Echo Tv is egy egész műsort szentelt neki. A magyar rendezővel a Kossuth Rádió, és a Jazzy is interjúzott.

Nemzetközi sikerek

A Hannah: A buddhizmus útja Nyugatra című filmet világszerte több rangos dokumentumfilm fesztivál is beválogatta programjába. A hollywoodi ARPA filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm közönségdíját vitte el, Indiában a legjobb dokumentumfilm nagydíjasa lett a mumbai Indian Cine filmfesztiválon, többször vetítették a Vancouveri Nemzetközi Filmfesztiválon, a New York-i Rubin Művészeti Múzeumban, a mexikóvárosi Docsdf filmfesztiválon. 2016 februárjában mutatták be a londoni nemzetközi filmesek világfesztiválján (International Film Maker Festival of World Cinema), ahol a legjobb egész estés dokumentumfilm díját nyerte el. 2018-ban Ausztriában és Németországban a film bekerült az Art mozihálózatba, Németországban eddig 33 ezren nézték meg.

A 2018-as premier előtti vetítés után Veszprémben szeptember 11-én 19 órától látható a dán-angol-magyar kooprodukcióban készült feliratos Hannah-a buddhizmus útja Nyugatra című dokumentumfilm a Hangvilla nagytermében.

vehir.hu

További cikkek

69 Veszprém megyei templom újulhat meg
69 Veszprém megyei templom újulhat meg
A Magyar Templom-felújítási Program a Kárpát-medencében összesen 1800 templom felújítását támogatja mintegy egymilliárd forint értékben – ebből hatvankilenc Veszprém megyei. A program megyénket érintő projektjeit szerdán mutatták be Ajkán. 
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe
Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe
Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját
A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját
Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása nyerte el vasárnap a legjobb film díját a 93. Oscar-gálán Los Angelesben. A tízezer tagot számláló amerikai filmakadémia vasárnapi gáláján több nőt és nem fehér alkotót díjaztak, mint valaha.
Ma van a Föld napja: 5 filmet ajánlunk a Greendex jóvoltából
Ma van a Föld napja: 5 filmet ajánlunk a Greendex jóvoltából
2009-ben az ENSZ hivatalosan is április 22-ét jelölte meg a Föld nemzetközi napjaként. Sajnos a koronavírus – némelyek szerint épp a Föld üzeneteként – még mindig köztünk van, ezért egy ideig még biztosan több időt töltünk a négy fal között. A Greendex filmajánlója, hogy ebben a helyzetben is gyönyörködhessünk bolygónk csodálatos világában.