2023. február 7.
//
Tódor névnap

Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt

2019. szeptember 16. 4:04
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.

Kinek a mulatós, kinek a modern zene. Kinek szolid elegancia, kinek a habos-babos menyasszonyi ruha. És akkor eljutottunk a nászajándék kérdéséhez is: edénykészlet, kenyérpirító, kávéfőző, vagy pedig egy diszkrét boríték a kalapba.

Ahány pár, annyi különböző felfogás, de lényegében hasonló sztenderdeket követnek a jegyespárok az esküvő szervezése során.

Az egyik ilyen állandó elem a köszönőajándék kérdése az asztalra kihelyezve, az ültetőkártya mellé. Egy kedves gesztus, egy apró emlék a közös fotókon kívül a pár nagy napjáról. Egy egyedi bonbon, egy apró virág, kis ital, vagy lekvár, az ötlettárház szinte kimeríthetetlen.

Bátrabb felfogás szükséges viszont akkor, amikor az ifjú pár úgy dönt, hogy eltér a köszönőajándékok hagyományos intézményétől.

A közelmúltban hivatalos voltam és volt szerencsém részt venni kedves barátaim nagy napján. Mint a legtöbb jól megszervezett lakodalmon, itt is minden apró részletre figyeltek, mégis volt egy átlagtól eltérő pontja az estének.

Mégpedig az, amikor elfoglaltuk helyünket az asztalnál az ültetőkártya alapján. Köszönőajándéknak viszont hűlt helye sem volt, erre a magyarázatot pedig a kártya hátoldala adta meg.

A XXI. század esküvő-szervezési szokásai közé kezd begyűrűzni a jótékonykodás is. Van rá példa, amikor a menyasszonytáncból befolyó összeget fordítja az ifjú pár egy számukra fontos jótékony cél támogatására, de hallottunk már olyanról is, hogy a pár által hozott tárgyakra licitálhatott a násznép, és az ebből befolyt összeget fordították jótékony célokra.

Mindezt természetesen az ifjú pár lehetőségeihez mérten kell értékelnünk és nem erkölcsi kérdést kreálva abból sem, ha valaki a saját életét szeretné megalapozni a menyasszonytáncból befolyt pénzből.

Persze mindenki szereti a hollywood-i történeteket, azt, hogy olyan esküvője legyen mint a romantikus filmekben. Ha a mostani történethez hozzáteszem azt, hogy a férj anno koraszülötten jött világra, most pedig közel 30 év elteltével házas emberként, feleségével kezdi el építeni családja alapjait, a történet, ha nem is válik hollywoodi-vá, de egy nagyon kedves és igaz magyar esetet ír le.

Hajas Bálint

További cikkek

MEGVALÓSULT A „MOZDULJ KÖZÉP-DUNÁNTÚL!” CÍMŰ PROJEKT
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.