2020. február 24. // Mátyás névnap

Rétvári: Bízni kell a veszprémi emberekben

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára látogatott Veszprémbe kedden, és a Hangvillában tartott előadást. Az államtitkár a kormányzati munka mellett az önkormányzati választások tétjéről és Porga Gyula munkásságáról is beszélt.

Több mint száz érdeklődő előtt Rétvári Bence egy rövid történeti áttekintést adott az elmúlt kilenc évről, amelyben érintette a magyar gazdaság teljesítményét, a családvédelmi akciótervet és az önkormányzatok helyzetét.

Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2019-ben a GDP 5% felett bővül, 2010 óta pedig 10%-kal csökkent az államadósság. Ez a magyar kormány gazdaságélénkítő tevékenységének is köszönhető, amelyben a hangsúlyt a magyar vállalkozások támogatása kapja, szemben a korábbi baloldali kormányok elhibázott gazdaságpolitikájával, amikor kulcsfontosságú gazdasági ágazatokat árusítottak ki.

Rétvári elmondta, hogy a gazdaság élénkítése mellett ugyanolyan fontos a magyar családok támogatása is a kormány számára. A családvédelmi akciótervnek köszönhetően ma már két és félszer többet költenek a családtámogatásra, mint 2010-ben.

Előadásában szót ejtett az önkormányzatok helyzetéről is. Visszatekintve a 2002-2010 közötti szocialista kormányok tevékenységére, ebben az időben a magyar települések eladósodtak, amin a 2010-es kormányváltás segített, amikor is az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát, a jól gazdálkodó települések pedig többletforráshoz jutottak.

Rövid európai kitekintésében elmondta, hogy az Európai Bizottság leköszönő vezetőiben óriási a bosszúszomj Magyarországgal szemben, hiszen a magyarok a saját érdekeiket szem előtt tartva megakadályozták, hogy a migrációt támogató érdekcsoportok kerüljenek hatalomra az Unióban. Rávilágított arra a paradox helyzetre, hogy a demokratikus értékeket oly sokszor hangoztató európai politikusok most azért támadják Magyarországot, mert hazánk ugyanezen demokratikus módon emeli fel a hangját az elhibázott európai migrációs politikával szemben.

Visszatérve Magyarországhoz, kiemelte, hogy szinte nem volt olyan intézkedése a kormánynak, amelyet az ellenzéki pártok ne támadtak volna. Véleménye szerint a baloldali és liberális politikusoknak hű pártkatonaként csak az fontos, hogy mindig és mindenhol felemeljék a hangjukat a kormány ellen, a magyar emberek érdeke egyáltalán nem fontos számukra.

Az ilyen politikusi mentalitás tökéletes ellenpéldája Porga Gyula, jelenlegi polgármester, aki Rétvári szerint az elmúlt két ciklusban óriási eredményeket ért el Veszprémnek, amelyek közül csak az egyik az Európa Kulturális Fővárosa cím, ami korszakos lehetőség Veszprémnek.

Jelenleg az egész ország egy felívelő korszak elején jár, ennek sikeréhez pedig olyan polgármesterekre van szükség, akik tudnak és akarnak is együttműködni a kormánnyal. Elmondta, hogy az országgyűlési választáson az emberek már kifejezték bizalmukat a Fidesz-KDNP iránt. Továbbra is bízni kell az emberekben és dolgozni a magyar emberekért – zárta gondolatait.

Az államtitkár előadása után Porga Gyula osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, aki elmondta, hogy örülni kell és büszkének kell lenni a közös sikerekre. A 2010 utáni magyar kormány támogatása nélkül most Veszprém is sokkal nehezebb helyzetben lenne, ezzel szemben a gazdasági helyzet most stabil és fejlődő városunkban. Ugyanakkor véleménye szerint egy polgármester feladata nem csak a gazdaság fejlesztése, hanem a közösségépítés is, a veszprémiek pedig kiváló közösséget alkotnak.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Külügyminisztérium: alapos megfontolás javasolt az észak-olaszországi utazás előtt
Külügyminisztérium: alapos megfontolás javasolt az észak-olaszországi utazás előtt
Az észak-olaszországi utazást tervezőknek a koronavírus-járvány miatt azt javasoljuk, hogy a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel.
Szombat este báloztak a nyugdíjasok
Szombat este báloztak a nyugdíjasok
Két olasz tartományban rendeltek el karantént a koronavírus miatt
Két olasz tartományban rendeltek el karantént a koronavírus miatt
Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait; az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda - jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve sajtótájékoztatón szombat éjszaka.
Először kolbászoltak Kádártán
Először kolbászoltak Kádártán
De talán nem utoljára. Hagyományteremtő céllal rendezett kolbásztöltő versenyt a Közösség Kádártáért Egyesület szombaton. Nem a versengésről, a szórakozásról szólt a nap.
Pro Meritis díjat kapott Samu Imre nyugállományú ezredes
Pro Meritis díjat kapott Samu Imre nyugállományú ezredes
Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere a városi közéletben, valamint a veszprémi nyugdíjasok érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Samu Imre részére Pro Meritis díjat adományozott.
2020. február 24. // Mátyás névnap