Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
23°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
23°C

Egészségváros: Több mint hatmillió forintot gyűjtöttek a megyei kórháznak

2019. szeptember 14. 14:33
Az egészség sugárútjává változott szombaton a Kossuth utca: a Richter Egészségváros jóvoltából egész napos ingyenes szűrővizsgálatokkal, játékos vetélkedőkkel, informatív előadásokkal és koncertekkel várták a veszprémieket, akik jelenlétükkel a kórháznak is segíthettek adományt gyűjteni.

Éppen tíz éve, hogy a Richter Gedeon Nyrt. elindította jótékonysági egészségügyi szűrőprogramját, az Egészségvárost, amelynek keretében egész egyszerűen, már a részvételünkkel segíthetjük a cég által kiválasztott kórházat. Minden szűrővizsgálaton, előadáson való jelenlétünk egy-egy pontot ért, amelyek után a cég pontonként 300 forintot ajánlott fel a megyei kórház javára a napindító kétmilliós alapadományon túl egy gyermekkardiológiai ultrahangkészülék megvásárlásához.

A sikeres és bőséges pontgyűjtéshez a Richter rendkívül gazdag kulturális és egészségügyi programkínálattal készült. A napot a kórháztól a Kossuth utcáig tartó séta indította – nem véletlenül. A séta a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: napi 10000 lépés megtételével már 4-5 évvel meghosszabbíthatjuk a várható élettartamunkat, erősíthetjük a szívünket, a csontjainkat, és jó eséllyel a krónikus betegségek ellen is védve leszünk.

A Kossuth utcára felérve a sétálókat és az arra járókat aztán tényleg egy komplett mini egészségváros fogadta. Az egészségtudatos érdeklődök mintegy 25 szűrésen és tanácsadáson vehettek részt a csontritkulás méréstől kezdve az asztmaszűrésen és bőrgyógyászati vizsgálaton át a depresszióval, vagy éppen a táplálkozással kapcsolatos tanácsadásig.

Érdemes volt betérni az Agora sátor előadásaira is, ahol Radványi Dorottya vezetésével zajlottak kerekasztal beszélgetések többek között a memóriazavar, a bőrgyógyászat vagy éppen a nőgyógyászati problémák kapcsán, de Porga Gyula polgármester és dr. Szántó Tamás, a Csolnoky Ferenc Kórház megbízott főigazgatója is beszélt a városi és megyei ellátásról.

A főigazgató a beszélgetés során megjegyezte, Veszprémben alapvetően egészségtudatosabb a lakosság, mint másfelé: a kórházi vizsgálatokra általában felkészülten, konkrét kérdésekkel jönnek. De az odafigyelést jól mutatja az is, hogy anno éppen a városból indult a Richter kezdeményezése, az egyes standoknál pedig ismét tömött sorok voltak.

Porga Gyula szerint a példaértékű ellátásért és az egészséges életmód hirdetéséért a város is tesz. Bár a kórház állami fenntartású, így a fekvőbeteg ellátás minőségéért is elsősorban az állam felel, sz önkormányzat igyekszik minél jobbá tenni az alapellátást, biztonságra törekedni, ami természetesen szoros összefüggésben van a kórház ellátóképességével is aztán. Így aztán nemcsak a kórházban zajlottak nagyon fontos infrastrukturális fejlesztések az elmúlt egy évtizedben, de számos orvosi rendelő is megújult a városban, a megelőzés lépéseként évi két-három egészséggel kapcsolatos kampánnyal biztosan találkozhatnak a veszprémiek, de a sportolásra, a mozgásra, mint az egészség megőrzésének egyik alappillérére is nagy hangsúlyt fektet a városvezetés futóversenyek indításával, illetve a szabadtéri sportolás lehetőségének biztosításával.

A beszélgetőpartnerek kiemelték a sürgősségi ellátást is, amely akár országos példává is válhatna: Veszprémben a kórházi és a háziorvosi ügyeletet ugyanott érhető el, a kettőt egymástól gyakorlatilag csak egy ajtó választja el, így ha komolyabb, vagy fordítva, enyhébb a probléma, amivel a páciensek az orvos felé fordulnak, csak egy ajtóval kell tovább küldeni a beteget, ahelyett hogy hosszas procedúrát igényelne a vizsgálat. De fontos kiemelni az önkéntesek munkáját is, akik tíz éve nyújtanak elsősorban lelki segítséget a kórházi betegnek – nyugdíjasok és egyetemisták egyaránt.

Dr. Szántó Tamás szerint ez utóbbi, a lélek gondozása legalább olyan fontos, mint a testé, és nem csak már a betegség idején. Az egészséges étkezés és a testmozgás mellett, a szűrővizsgálatokra járás mellett a prevenció részének kellene lennie a stressz csökkentésének is, hiszen ha nem figyelünk a szellemünk és a lelkünk rezdüléseire, az ugyanúgy pszichoszomatikus betegségekhez vezethet. A szakorvos szerint ebben, a megelőzésben a teljes lakosságot tekintve azért még lenne mit javítani az emberek attitűdjén.

Az előadásokon és a vizsgálatokon túl ehhez az Egészségváros többek között egészségmegőrző tornákkal és minőségi kikapcsolódást nyújtó kísérőprogramokkal is készült: Jaksity Kata főleg a nőket érintő, de tulajdonképpen bárki számára releváns témákról – a közösségi média világáról, a 40 feletti újrakezdésről, a kiégésről – beszélgetett ismert médiaszemélyiségekkel, valamint fellépett a Petőfi Színház, gyermeksarok várta a családosokat és zenélt a Groovehouse is.

A nap fénypontja persze az adomány átadása volt, a veszprémiek pedig ezúttal is bizonyítitták, hogy ha összefogásról van szó, nem kell kétszer szólni nekik. A Richter Gedeon Nyrt. felajánlásával és a résztvevők pontjaival együtt végül kiemelkedően magas összeget, 6 149 300 forintot sikerült összegyűjteni a megyei kórház javára.

Galéria
Richter Egészségnap
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.