Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyáron sem pihent a kormányhivatal

2019. szeptember 18. 11:56
Nyári szezonzáró sajtótájékoztatót tartott a Veszprém Megyei Kormányhivatal szerdán délelőtt.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal kiemelt témái között a kormányablak buszról, a nyári megnövekedett ügyfélforgalomról, az új ügykörökről, a diákmunka program sikereiről és a közigazgatási ösztöndíj programról is beszélt Takács Szabolcs kormánymegbízott.

- A nyári turisztikai szezonban rendszeresen megnövekszik a Veszprém megyei kormányablakok ügyfélforgalma: az év eleji 37-38 ezres ügyfélszámhoz képest július-augusztusban 50-55 ezer ügyfelet fogadtak az ügyfélszolgálatok - mondta a kormánymegbízott, majd hozzáfűzte, hogy a megnövekedett számok azonban nem befolyásolták a várakozási időt, 10 percen belüli ügyintézésre számíthattak az érkezők.

Takács Szabolcs kiemelte: nemcsak a forgalom növekedett, hanem július 1-től újabb ügykörökkel is bővült a kormányablakokban intézhető ügyek száma. A hivatalokban külön hívógomb megnyomásával intézhetők a kormány Családvédelmi akciótervének elemei, illetve igényelhető az Európai Egészségbiztosítási Kártya. A kártya segítségével az arra jogosultak az Európai Unió bármely tagállamában a magyar egészségbiztosítás terhére vehetik igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat. Augusztus 31-ig már 5100-an igényelték Veszprém megyében az okmányt.

A Családvédelmi akciótervvel kapcsolatban mostanáig csaknem 4 ezren indítottak ügyet vagy érdeklődtek a kormányablakban: a konkrét ügyintézések száma július 1-től szeptember 13-ig 1570 volt, babaváró hitelt 716-an igényeltek, a Családi Otthonteremtési Kedvezményt 371-en vették igénybe, a Nagycsaládosok személygépkocsi támogatását pedig 325-en kérték.

A nyári időszakban is a legnépszerűbb a személyi igazolvánnyal és útlevéllel kapcsolatos ügyintézés: a személyi igazolvány ügyintézések száma a januárihoz képest duplájára nőtt nyáron, útlevelet a január-áprilisi időszak átlagosan havi 1300-as számához képest, nyáron havonta 2000 ügyfél igényelt vagy újított meg a Veszprém megyei kormányablakokban.

Az egy éve üzembeállított kormányablak busz a megszokott menetrenden túl a nyár folyamán tizenkét helyszínen könnyítette az ügyintézést. A kormányablak busz egy mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat, amelyben ugyanazok az ügyek elindíthatók, elintézhetők, mint a kormányablakokban.

forrás: glusiness.comforrás: glusiness.com

Az ügyfeleknek rugalmasabb, gyorsabb ügyintézést nyújtó, könnyen megközelíthető, már-már “házhoz jövő” szolgáltatáshoz hasonlító busz a nyári frekventált helyszínekre központosulva a fürdőzőknek, strandolóknak, fesztiválozóknak is lehetőséget biztosított például okmányaik megújítására, igénylésekre, ügyfélkapu regisztrációra és egyéb kormányablak szolgáltatások helyszíni megoldására.

Balaton-parti strandokon, illetve rendezvényeken, fesztiválokon teljesített szolgálatot a jármű. A kormánymegbízott szerint a rendkívüli kormányablak-szolgáltatás jól kihasznált volt, az ügyfelek megismerték, megkedvelték a helybeni ügyintézés lehetőségét.

"Azt javasolták menjek le a strandra holnap és el is intézhetem."

- hangzik el a kormányablak buszt bemutató hosszabb filmben.

Ha esetleg valaki még nem ismerné a szolgáltatást a Veszprém Megyei Kormányhivatal egy rövid kisfilmben mutatja be a nyári szezonban is népszerű mobil ügyfélszolgálatot.

A kormányablak busz őszi menetrendjéről a kormányhivatal honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

A nyári szezon a munkaerőpiaci helyzetre is hatással volt - fogalmazott Takács Szabolcs.

A Veszprém megyei munkaadók és a fiatalok körében is rendkívül népszerű volt az idei Nyári diákmunka program, amelyre több száz munkáltató nyújtott be igényt a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál. Idén 267 foglalkoztatónál, közel 1200 diáknak sikerült elhelyezkednie megyei szinten több mint 200 millió forint összegű kormányzati támogatással.

A program a Balaton partján az idegenforgalmi szezonban komoly segítséget jelentett a munkaadóknak, hiszen lehetőség volt a mezőgazdaság, turizmus és a vendéglátás területén is diákok foglalkoztatására a néhány napostól a két hónapos időintervallumig - számolt be a program sikereiről a kormánymegbizott, majd elmondta, a nyári hónapokban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és kereskedelem területének volt meghatározó a munkaerőpiaci kereslete, így több mint 2 ezer munkakereső kiközvetítése valósult meg eredményesen.

A tájékoztató utolsó témájaként Takács Szabolcs a közigazgatási ösztöndíj programról beszélt: a kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy a magasan képzett és idegen nyelveket beszélő tehetséges pályakezdő fiatalok a diplomaszerzés után vonzó karrierlehetőségként tekintsenek a közigazgatásra, ezért a 2020-as évfolyamra is meghirdették a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramot, amelyre 2019. szeptember 5-től lehet jelentkezni a www.mkop.hu, illetve az osztondijjelentkezes.kormany.hu oldalon.

A felvételt nyert ösztöndíjasok 2020. január elsejétől 10 hónapos (7 hónap belföld, 3 hónap külföld) szakmai gyakorlaton vehetnek részt. Az ösztöndíj havi belföldi összege 250 ezer forint, amely adó- és járulékmentes. A kormánymegbízott kiemelte, hogy mivel az idei évfolyamon hétszeres volt a túljelentkezés, a Miniszterelnökség a 2020-as évfolyamta felvehető ösztöndíjasok számát ötven főről, hatvan főre emelte.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. tegnap 13:24 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.