Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Porga: Veszprém jól sáfárkodott a lehetőségeivel

2019. szeptember 19. 20:08
Az elmúlt 9 évben olyan sikeres beruházások és fejlesztések történtek Veszprémben, melyek alapjaiban határozzák meg a város mai identitását és pozícióját. Van még feladat- mondta Porga Gyula polgármester egy csütörtök esti választási fórumon.

Csík Richárd és Kovács Áron fideszes városrészi önkormányzati képviselőjelöltekkel tartott választási fórumot csütörtök este Porga Gyula polgármester a Botev iskolában.

Félórás bevezetőjében a folytatásra készülő Porga Gyula a város sorsfordító eseményeit és sikeres időszakait taglalva emelte ki, hogy Volkra Ottó iskolaalapítása és a 20. századi polgárosodás időszaka után Veszprém most ismét fordulópont előtt áll: eldőlhet, hogy a 21. század első lépéseit megtéve folytatódik-e az a fejlődési sorozat Veszprémben, ami az elmúlt 9 évben folyamatosan tapasztalható volt. Az országos felmérések ugyanis rendre azt hozzák ki, hogy élhetőség szempontjából Veszprém évek óta az országos TOP 3-ban szerepel.

Kovács Áron, Porga Gyula és Csík Richárd a csütörtök esti fórumonKovács Áron, Porga Gyula és Csík Richárd a csütörtök esti fórumon

Ez többek közt a beruházásoknak,- pl.: belvárosi rehabilitáció, Hangvilla és az Agóra felújítása, állatkerti fejlesztések, orvosi rendelők és óvodai felújítások, útépítések, intézményi felújítások-, másrészt a szolgáltatásoknak, a jó gazdasági környezetnek és az itt élők összefogásának eredménye.

-Az EKF 2023-as pályázattal ez folytatódhat, hisz egy soha vissza nem térő alkalom nyílik arra, hogy Veszprém hosszabb távon legyen sikeres, és határozza meg a 21. századi identitását- mondta.

Porga Gyula kiemelte, minden beruházás azonban csak eszköz, mert a cél az, hogy aki itt él, büszke legyen a városára, legyen lehetősége biztonságos anyagi és fizikai körülmények közt családi életet élni, és ne vágyakozzon el máshová. „Olyan közösségeket kell építeni, hogy ne érezzük, hogy egyedül vagyunk, és mindig lehessen egy kicsit előre lépni és jobban élni.”

Úgy érzi, polgármestersége ideje alatt tisztességgel használták ki az adódó lehetőségeket és a rájuk bízott feladatokat. „Ez nem egyszemélyes teljesítmény, hanem csapatmunka. A civil szervezeteké, a vállalkozásoké és a kollégáké.”

Nincs azonban vége, ugyanis tervek és megoldandó feladatok is akadnak: 2023-ig például épületeket kellene felújítani. Hangsúlyozta, a gyermekkórház, a vasútállomás és a buszpályaudvar sem maradhat ilyen, és a várban sem lehetnek funkció nélküli épületek, ha büszke európai város szeretnénk lenni.

A fórumon szóba jött a város jelenlegi közlekedési helyzete is. Az utóbbi négy évben 4000-rel több autó jelent meg a városban. Úgy látja, a mostani közlekedési helyzetet nem egy körforgalom, egy aluljáró, és az új kerékpárutak fogják megoldani, hanem a közösségi közlekedés vonzóbbá tétele és generális intézkedések olyan sorozata, mely összehangoltan kezeli a helyzetet. Ez is megoldandó feladat. A helyzeten javíthat egyébként az új Aranyosvölgyi völgyhíd, mely jelenleg tervezés alatt ál.

Porga kiemelte azt is, hogy a város évek óta a legbiztonságosabb megyeszékhely, hogy európai szinten is elismerték a város zöldfelületi gazdálkodását (Entente Florale), valamint hogy Veszprém Európa Klímasztár díjjal is rendelkezik. „Az alapok rendben vannak, erre lehet építkezni”- mondta.

Ge. Á.
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.