Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Minden mezőgazdasági út Nemesvámosra vezet

2019. szeptember 20. 15:11
Új agrárlogisztikai csarnokot avattak fel Nemesvámoson pénteken. A beruházás az alapjaiban szervezheti át a térség mezőgazdaságát.

Nemesvámos határában, a víztorony tőszomszédságában épült meg az a 830 négyzetméter alapterületű agrárlogisztikai csarnok, amely nem csak a nemesvámosi gazdáknak nyújt segítséget termelői munkájukban, hanem a térség településeinek is nagy segítséget jelent, hogy kiaknázzák lehetőségeiket.

A csarnok mellett továbbá átadtak egy hűtőházat, valamint kialakítottak parkolóhelyeket, vásárteret és megcsinálták az ide vezető mezőgazdasági utakat is.

Az ünnepélyes csarnokavatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő méltatta a település önkormányzatának és polgármesterének munkáját. Elmondta, hogy az elmúlt egy évben 2,5 milliárd forintból valósultak meg fejlesztések a településen, továbbá kiemelte, hogy Nemesvámos nemcsak a térségben, hanem mára országosan is egy elismert és követendő falu lett.

Ovádi Péter és Sövényházi BalázsOvádi Péter és Sövényházi Balázs

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében szintén Nemesvámos vezetését méltatta és rávilágított arra, hogy minden település egyenlő esélyekkel indul, csak magukon múlik, hogy mennyire lesznek sikeresek.

Az ünnepségen részt vett Dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy már többször járt Nemesvámoson, és minden alkalommal egy újabb fejlesztéssel, újdonsággal találkozott. Szerinte Nemesvámos kiváló példája a Vidékfejlesztési Program hatékonyságának. A kormányzat célja, hogy a tízezer főnél alacsonyabb lélekszámú települések is versenyképesek maradjanak, fejlődjön az infrastruktúra és munkahelyek jöjjenek létre.

Dr. Viski JózsefDr. Viski József

Kiemelte, hogy Nemesvámosnak - az egymásra épülő fejlesztéseknek köszönhetően - egy stabil és hosszú távú jövőképe van.

Szintén az egymásra épülő fejlesztések fontosságáról beszélt Sövényházi Balázs polgármester is. Az agrárlogisztikai csarnok kapcsolódik a korábbi óvoda- és bölcsődefejlesztésekhez, amelyekben saját konyhát alakítottak ki, hogy helyi alapanyagok felhasználásával főzhessenek a gyermekekre. A mostani fejlesztés megteremti a lehetőséget a gazdáknak, hogy modern körülmények között tárolják és dolgozzák fel terményeiket, amelyekből utána többek közt ezekben a konyhákban is elkészülhetnek az ételek. Véleménye szerint fontos, hogy a hasonló adottságokkal rendelkező települések együtt gondolkodjanak, összefogjanak és kihasználják azokat a lehetőségeket, amelyikkel most Nemesvámos is élt.

A projektre TOP-os forrásokból és a Vidékfejlesztési Programból összesen 274 millió forintot nyert el a Nemesvámos Község Önkormányzata, a teljes beruházás értéke a csarnokkal, hűtőházzal, vásártérrel, mezőgazdasági utakkal együtt 477 millió forint volt.

Sövényházi Balázs végezetül kiemelte, hogy szeretné, ha a megyében, majd országosan is elterjedne az ő stratégiájuk, amelyben egymásra logikusan épülő és egymást jól kiegészítő fejlesztések megvalósításával lépdel előre egy-egy település, miközben együttműködik a szomszédos falvakkal.

Most szombaton rendezik meg első alkalommal a Nemesvámosi Vigasságokat a ma átadott csarnokban. A település termelői vásárral, népi gyermekjátékokkal, bemutatókkal is készül a közösségi eseményre, amelyre akár lovaskocsival is lehet érkezni. A részletes programról a település honlapján tájékozódhat mindenki.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.