Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden mezőgazdasági út Nemesvámosra vezet

2019. szeptember 20. 15:11
Új agrárlogisztikai csarnokot avattak fel Nemesvámoson pénteken. A beruházás az alapjaiban szervezheti át a térség mezőgazdaságát.

Nemesvámos határában, a víztorony tőszomszédságában épült meg az a 830 négyzetméter alapterületű agrárlogisztikai csarnok, amely nem csak a nemesvámosi gazdáknak nyújt segítséget termelői munkájukban, hanem a térség településeinek is nagy segítséget jelent, hogy kiaknázzák lehetőségeiket.

A csarnok mellett továbbá átadtak egy hűtőházat, valamint kialakítottak parkolóhelyeket, vásárteret és megcsinálták az ide vezető mezőgazdasági utakat is.

Az ünnepélyes csarnokavatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő méltatta a település önkormányzatának és polgármesterének munkáját. Elmondta, hogy az elmúlt egy évben 2,5 milliárd forintból valósultak meg fejlesztések a településen, továbbá kiemelte, hogy Nemesvámos nemcsak a térségben, hanem mára országosan is egy elismert és követendő falu lett.

Ovádi Péter és Sövényházi BalázsOvádi Péter és Sövényházi Balázs

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében szintén Nemesvámos vezetését méltatta és rávilágított arra, hogy minden település egyenlő esélyekkel indul, csak magukon múlik, hogy mennyire lesznek sikeresek.

Az ünnepségen részt vett Dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy már többször járt Nemesvámoson, és minden alkalommal egy újabb fejlesztéssel, újdonsággal találkozott. Szerinte Nemesvámos kiváló példája a Vidékfejlesztési Program hatékonyságának. A kormányzat célja, hogy a tízezer főnél alacsonyabb lélekszámú települések is versenyképesek maradjanak, fejlődjön az infrastruktúra és munkahelyek jöjjenek létre.

Dr. Viski JózsefDr. Viski József

Kiemelte, hogy Nemesvámosnak - az egymásra épülő fejlesztéseknek köszönhetően - egy stabil és hosszú távú jövőképe van.

Szintén az egymásra épülő fejlesztések fontosságáról beszélt Sövényházi Balázs polgármester is. Az agrárlogisztikai csarnok kapcsolódik a korábbi óvoda- és bölcsődefejlesztésekhez, amelyekben saját konyhát alakítottak ki, hogy helyi alapanyagok felhasználásával főzhessenek a gyermekekre. A mostani fejlesztés megteremti a lehetőséget a gazdáknak, hogy modern körülmények között tárolják és dolgozzák fel terményeiket, amelyekből utána többek közt ezekben a konyhákban is elkészülhetnek az ételek. Véleménye szerint fontos, hogy a hasonló adottságokkal rendelkező települések együtt gondolkodjanak, összefogjanak és kihasználják azokat a lehetőségeket, amelyikkel most Nemesvámos is élt.

A projektre TOP-os forrásokból és a Vidékfejlesztési Programból összesen 274 millió forintot nyert el a Nemesvámos Község Önkormányzata, a teljes beruházás értéke a csarnokkal, hűtőházzal, vásártérrel, mezőgazdasági utakkal együtt 477 millió forint volt.

Sövényházi Balázs végezetül kiemelte, hogy szeretné, ha a megyében, majd országosan is elterjedne az ő stratégiájuk, amelyben egymásra logikusan épülő és egymást jól kiegészítő fejlesztések megvalósításával lépdel előre egy-egy település, miközben együttműködik a szomszédos falvakkal.

Most szombaton rendezik meg első alkalommal a Nemesvámosi Vigasságokat a ma átadott csarnokban. A település termelői vásárral, népi gyermekjátékokkal, bemutatókkal is készül a közösségi eseményre, amelyre akár lovaskocsival is lehet érkezni. A részletes programról a település honlapján tájékozódhat mindenki.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. tegnap 13:24 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.