2020. április 7. // Herman névnap

Megújul a Szentgált Úrkúttal összekötő útszakasz

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett országos közúthálózaton a napokban megindították a Magyar Falu program első ütemében szereplő beruházásokat, köztük a Szentgált Úrkúttal összekötő szakasz régóta várt felújítását.

- A Magyar Falu Program keretében éves szinten országosan 50 milliárd forint értékben 89 szakaszon valósulhatnak meg teljeskörű útfelújítási projektek. Régóta szerettük volna, ha ez a szakasz is a 21. századnak megfelelő burkolatot kap: a települések polgármesterei folyamatosan keresték a lehetőségeket, hogy megújulhasson az út, ezzel megfelelő infrastruktúrát biztosítva a településeknek - mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Ovádi Péter kiemelte, hogy az elmúlt egy évben számos bekötő út újult meg, például a Nemesvámost Veszprémmel összekötő szakasz, a Tésre vezető út, a Herendet Csehbányával vagy éppen Szentgállal összekötő rész.

- Sokszor elmondom, hogy elsődlegesen nem településeket vagy településrészeket kötünk össze, hanem embereket: a megfelelő infrastruktúra biztosításával könnyebben elérhető az iskola, óvoda vagy munkahely mindenki számára - fűzte hozzá.

Fülöp Zoltán Gyuláné, Úrkút polgármestere elmondta: nagy öröm számukra, hogy a kérések után megújulhat a korábban rendkívül rossz minőségű útszakasz. A polgármester szerint a gyorsabb és biztonságosabb közlekedésen kívül az új út a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési és fenntartási feladatait is megkönnyíti majd.

A felújítás Úrkút település külterület/belterület határától 7308 j. és 73115 j. utak csomópontjáig tart.

- A meglévő rossz burkolatra átlag 7 cm zúzottkövet és cementet terítünk, majd az egészet 18 cm vastagságban bedaráljuk és tömörítjük. Az így kapott új alaprétegre 2x4 cm aszfaltburkolat készül. A kis sugarú ívekben aszfalt burkolatú burkolt padka kerül kialakításra, illetve két külterületi buszperon is megújul. - fogalmazott Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatója.

A beruházás bruttó költsége 326 millió forint, az átadás november közepén várható. A felújítással érintett 2419 méteres szakaszon jelenleg lámpás irányítással haladhat félpályán a forgalom.

A jobb megközelíthetőségen kívül a Magyar Falu program óriási segítséget ad a kistelepüléseknek. Ovádi Péter továbbra is arra bíztatja a településeket, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen jelenleg 10 pályázat van nyitva, amely során a kistelepüléseknek lehetősége van például a polgármesteri hivatal felújítására, falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatására vagy akár óvodaudvar megújítására.

- Eddig a választókerület 16 települése több mint 500 millió forintot nyert el a program keretén belül - mondta az országgyűlési képviselő, és hozzáfűzte: örül, hogy a választókerületben aktív, agilis polgármesterek dolgoznak, akik nyitott szemmel járnak és élnek a kormány és az állam nyújtotta lehetőségekkel.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

További cikkek

Lezárja a parkolóit Tihany a turistaáradat miatt
Lezárja a parkolóit Tihany a turistaáradat miatt
Tihany polgármestere felhívást tett közzé a tömegesen hozzájuk érkező kirándulók miatt.
Bértámogatással, képzéssel, forrásokkal segíti a gazdaságot a kormány
Bértámogatással, képzéssel, forrásokkal segíti a gazdaságot a kormány
Bejelentették a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részleteit kedd délelőtt.
MÁV: 80 százalékkal esett vissza az utasszám az előző évhez képest
MÁV: 80 százalékkal esett vissza az utasszám az előző évhez képest
A koronavírus-járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest - mondta Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kedd reggel a Kossuth rádióban.
Így védhetjük a közterületen dolgozókat
Így védhetjük a közterületen dolgozókat
Csupán az amúgy is érvényes szabályok betartásával most sokat segíthetünk a hulladékszállításban dolgozóknak.
Van olyan igazság, ami erőt ad és van olyan, ami megbénít
Van olyan igazság, ami erőt ad és van olyan, ami megbénít
A kialakult járványhelyzet komoly kihívás elé állította azokat a hívő vallásgyakorlókat is, akik minden vasárnap eljártak szentmisére. Dr. Takáts István atyával, a Veszprémi Érsekség általános helynökével beszélgettünk húsvéthoz közeledve, hogy ő, mint Isten szolgája és a hívek hogyan élik meg ezt a nehéz időszakot; szerettük volna megtudni azt is, milyen megoldások lehetségesek akkor, amikor hívek nélkül kell ünnepelni a szentmiséket és nem lehet szentáldozáshoz sem járulni.
2020. április 7. // Herman névnap