Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Megújul a Szentgált Úrkúttal összekötő útszakasz

2019. szeptember 24. 18:04
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett országos közúthálózaton a napokban megindították a Magyar Falu program első ütemében szereplő beruházásokat, köztük a Szentgált Úrkúttal összekötő szakasz régóta várt felújítását.

- A Magyar Falu Program keretében éves szinten országosan 50 milliárd forint értékben 89 szakaszon valósulhatnak meg teljeskörű útfelújítási projektek. Régóta szerettük volna, ha ez a szakasz is a 21. századnak megfelelő burkolatot kap: a települések polgármesterei folyamatosan keresték a lehetőségeket, hogy megújulhasson az út, ezzel megfelelő infrastruktúrát biztosítva a településeknek - mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Ovádi Péter kiemelte, hogy az elmúlt egy évben számos bekötő út újult meg, például a Nemesvámost Veszprémmel összekötő szakasz, a Tésre vezető út, a Herendet Csehbányával vagy éppen Szentgállal összekötő rész.

- Sokszor elmondom, hogy elsődlegesen nem településeket vagy településrészeket kötünk össze, hanem embereket: a megfelelő infrastruktúra biztosításával könnyebben elérhető az iskola, óvoda vagy munkahely mindenki számára - fűzte hozzá.

Fülöp Zoltán Gyuláné, Úrkút polgármestere elmondta: nagy öröm számukra, hogy a kérések után megújulhat a korábban rendkívül rossz minőségű útszakasz. A polgármester szerint a gyorsabb és biztonságosabb közlekedésen kívül az új út a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési és fenntartási feladatait is megkönnyíti majd.

A felújítás Úrkút település külterület/belterület határától 7308 j. és 73115 j. utak csomópontjáig tart.

- A meglévő rossz burkolatra átlag 7 cm zúzottkövet és cementet terítünk, majd az egészet 18 cm vastagságban bedaráljuk és tömörítjük. Az így kapott új alaprétegre 2x4 cm aszfaltburkolat készül. A kis sugarú ívekben aszfalt burkolatú burkolt padka kerül kialakításra, illetve két külterületi buszperon is megújul. - fogalmazott Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatója.

A beruházás bruttó költsége 326 millió forint, az átadás november közepén várható. A felújítással érintett 2419 méteres szakaszon jelenleg lámpás irányítással haladhat félpályán a forgalom.

A jobb megközelíthetőségen kívül a Magyar Falu program óriási segítséget ad a kistelepüléseknek. Ovádi Péter továbbra is arra bíztatja a településeket, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen jelenleg 10 pályázat van nyitva, amely során a kistelepüléseknek lehetősége van például a polgármesteri hivatal felújítására, falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatására vagy akár óvodaudvar megújítására.

- Eddig a választókerület 16 települése több mint 500 millió forintot nyert el a program keretén belül - mondta az országgyűlési képviselő, és hozzáfűzte: örül, hogy a választókerületben aktív, agilis polgármesterek dolgoznak, akik nyitott szemmel járnak és élnek a kormány és az állam nyújtotta lehetőségekkel.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.