2021. szeptember 24.
//
Gellért névnap

A város senkit nem hagy magára

A közösség erejét az mutatja meg, hogyan figyelünk azokra, akikre a leginkább szükséges a figyelmünket irányítani: az idősekre, akiknek a legtöbbet köszönhetjük – hangsúlyozta Porga Gyula polgármester csütörtökön a Völgyikút utcai Idősek Otthonában rendezett Alzheimer café eseményen.

Kávé, sütemény, családias hangulat – szeretet, s odafigyelés járta át csütörtökön délután a Völgyikút utcai Idősek otthonát, ahol a VKTT Egyesített Szociális Intézmény Alzheimer cafét tartott, melynek vendége városunk polgármestere Porga Gyula volt.

A közösség erejét az mutatja meg, hogyan figyelünk azokra, akikre a leginkább szükséges a figyelmünket irányítani: az idősekre, akiknek a legtöbbet köszönhetjük – fogalmazott Porga.

Majd hozzátette, hogy a demencia, illetve az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek, hanem családjának is komoly kihívást jelent.

Porga Gyula polgármesterPorga Gyula polgármester

– Egy közösségben, társaink történeteit megismerve rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodhatunk – mutatott rá a polgármester az esemény céljára, majd biztosította a megjelenteket, hogy a város senkit nem hagy magára.

Győri Piroska intézményvezetőtől megtudhattuk, terveik közé tartozik, hogy a közeljövőben városunknak demenciabarát címet szerezzenek: ismertessék a helyi fiatalokkal, hogy mit is jelent valójában a demencia, valamint a buszsofőröket is felkészítenék arra, hogyan ismerhetik fel, ha egy idős embernek esetleg segítségre van szüksége, anélkül, hogy ő jelezné azt.

Ugyanis a demenciával a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely viszont csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé.

A családias beszélgetés során az idősek mellett hozzátartozók is részt vettek: a felelevenített emlékek, tapasztalatok után sűrűn csaltak könnyeket egymás szemébe.

Simon Dani
Domján Attila

További cikkek

Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
A VEDAC és a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesület támogatásával létrejött fejlesztés célja az atlétika népszerűsítése és az egészséges életmódra nevelés.
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Megnövekedett hanghatással járó gyakorlatot tartanak a Magyar Honvédség Központi Lő- és Gyakorlóterén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Pénteken délelőtt elkezdődött a Fenntarthatóság MindenKor elnevezésű tematikus nap a lakótelepi Kálvin parkban. Az elsősorban kisgyermekeknek és családoknak szóló rendezvény szombaton is folytatódik számos interaktív, ismeretterjesztő foglalkozással.
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Október elsejétől már lehet pályázni a vállalati továbbképzési program első keretére. A részletekről és a 2021-27-es pályázati időszak forrásairól dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár adott tájékoztatást csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.