2022. augusztus 9.
//
Emőd névnap

Megerősítette testvérvárosi kapcsolatát Veszprém és Rovaniemi

Testvérvárosi kapcsolatának 45. jubileumát ünnepelte pénteken Veszprém és Rovaniemi. A két település polgármesterei a Városházán ünnepi záradék aláírásával erősítették meg városaik kapcsolatát.

Az ünnepséget Markku Virri, Finnország budapesti nagykövetének üzenetével nyitották meg. A nagykövet levelében rámutatott: Magyarországon kitartóan ápolják a finn kapcsolatot, és ebben fontos szerepet játszanak a testvérvárosok. A Veszprém és Rovaniemi közti híd alapjait 45 éve rakták le, és azóta is rendszeres, kétirányú forgalom zajlik rajta. Napjaink megváltozott társadalmi környezetében, bármennyire is erősödik az online világ, egyre erősebb az igény a közösségi alkalmakra, a személyes találkozásokra, ma is szükség van tehát a közösen fenntartott hidakra.

Porga Gyula veszprémi polgármester azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt 45 ereje leginkább abban mérhető, hogy nem maradt pusztán protokolláris szinten a két város kapcsolata, hanem számos intézményi, civil kapcsolat, személyes barátság alapozta meg a hosszútávú együttműködést. A polgármester külön köszönetet mondott a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület részéről Tímár Vera tiszteletbeli elnöknek és Szoboszlai András elnöknek.

Porga GyulaPorga Gyula

Az elmúlt évtizedekben Rovaniemi nagyon sok lakója ismerhette meg a veszprémiek barátságát és egyedülálló vendégszeretetét — jegyezte meg Esko Lotvonen polgármester. Hozzátette: városainkat összekötik hasonló adottságaik: a hasonló lélekszám, a dinamikus fejlődés, az egyetemi városi és megyeszékhelyi feladatok; de persze sok különbséget is felfedezhetünk Veszprém és Rovaniemi között. A fennálló különbségek azonban nem akadályozták, hanem elősegítették az együttműködést. A finn polgármester megjegyezte: Rovanieminek 14 testvérvárosa van szerte a világban, de egyértelműen a magyarokkal a legszorosabb a kapcsolatuk.

Esko LotvonenEsko Lotvonen

Az ünnepség fénypontjaként a két polgármester jubileumi záradékot írt alá, az alábbi szöveggel:

A finnországi Rovaniemi városának képviseletében Esko Lotvonen polgármester, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Porga Gyula polgármester ünnepélyesen kinyilvánítjuk, hogy az 1974-ben aláírt testvérvárosi szerződésünket megerősítjük.

Testvérvárosi kapcsolataink ápolása során olyan nagyszerű eredményeket értünk el közösen, amelyek a megkezdett munka folytatására késztetnek minket.

Hiszünk benne, hogy a Rovaniemi és Veszprém közti testvérvárosi kapcsolat nem csak e két város számára hordoz további lehetőségeket, hanem elősegíti a finn és a magyar népek közti, történelmi gyökerekkel bíró barátság ápolását is.

Rovaniemi és Veszprém városának nevében e „Jubileumi Záradékban” rögzítjük elhatározásunkat, hogy városaink személyes és intézményi kapcsolatait tovább erősítjük. Ápoljuk országaink és közös európaiságunk örökségét, amelynek megőrzéséért felelősséget érzünk.

A testvérvárosi kapcsolataink kialakítása óta eltelt 45 esztendő tapasztalata nyomán tovább gondozzuk barátságunkat és együttműködésünket, amely mára történelmi léptékűvé vált.

Az ünnnepség fényét emelte a Veszprém-Bakony Táncegyüttes műsora. Dr. Szoboszlai András, a VEMAFI elnöke az egyesület elmúlt években elért eredményeiről számolt be.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
A lakosság visszatérhet otthonába, az üzemeltetők és a szolgáltatók folytathatják tevékenységüket.
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket!
Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
A nyugalmazott érsek vasárnap délután mutatta be búcsúmiséjét a Károly-templomban a hívek előtt.
Ma kiürül a belváros, az egyetemnél tűzszerészek dolgoznak
Ma kiürül a belváros, az egyetemnél tűzszerészek dolgoznak
Cikkünkben folyamatosan követjük az eseményeket és mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a belváros kiürítéséről és az egyetemnél talált bomba hatástalanításáról.