2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Ajánlott védőoltások gyermekeknek - felmérés

2009. augusztus 17. 11:46
Várai Ágnes

A szülők egyharmada nem adat be ajánlott védőoltást gyermekének még a halálos fertőző betegségek ellen sem

Egy Debrecenben és környékén végzett, Hajdú-Bihar megyei felmérés szerint csupán a szülők egyharmada tartja fontosnak és adatja be az ajánlott védőoltásokat gyermekének. Még az olyan veszélyes betegségek ellen is, amelyek halálhoz vezethetnek (mint a hepatitis B, a bárányhimlő, a penumococcus és a meningococcus) is igen kevesen oltatják be kisgyerekeiket. A felmérés szerint a megoldást az olcsóbb és ingyenes védőoltások jelentenék.

A debreceni Egyetem Családorvosi Tanszéke, az ANTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézete és egy debreceni házi gyermekorvos széleskörű felmérést végzett 1500 szülő körében az ajánlott gyermekkori védőoltásokkal kapcsolatban. Az értékelhető 1150 kérdőív válaszaiból kiderült, hogy csupán a szülők 31%-a tartja fontosnak az ajánlott védőoltások beadatását gyermekének egészségmegőrzés céljából. Más egészségre ható tényezőket sokkal fontosabbnak ítélnek: az egészséges táplálást 77,7%-uk, a vitaminok pótlását 87,7%-uk, a rendszeres testmozgást 36,7%-uk említette, mint lényeges szempontot. A beadott ajánlott védőoltások nagyon alacsony száma különösen annak tükrében elszomorító, hogy ezek a vakcinák olykor halállal végződő betegségeket előznek meg. Például 2007-ben pneumococcusz következtében 22 kisgyermek vesztette életét, 8 gyermek meningitisz miatt halt meg és még a bárányhimlő is 3 áldozatot követelt! Ezek a halálesetek megelőzhetőek lettek volna, mert ezen betegségek ellen létezik védőoltás.

A felmérésből kiderült, hogy a szülők leginkább a fertőző agyhártyagyulladások elleni védőoltást tartják a legfontosabbnak, közel 30%-uk nyilatkozott úgy, hogy beadatta vagy szívesen beadatná gyermekének. A megkérdezettek egyharmada, azaz 31%-a semmilyen ajánlott védőoltást nem tervez beadatni gyermekének. Az eléggé gyakori bárányhimlő fertőzést csupán a szülők 9,3%-a szeretné megelőzni vakcinával, a hepatitis elleni védőoltást a válaszadók 7,8%-a tartotta fontosnak. Amikor megkérdezték a szülőket arról, hogy miért nem kívánják beadatni az ajánlott védőoltásokat, akkor a negatív okok közül az anyagiakat említették a legtöbben.

A kutatásból további érdekes összefüggések is kiderültek, így például az egy gyermekes szülők általában több ajánlott védőoltást adattak be gyermeküknek, míg a négy vagy több gyermekesek nagyobb arányban nem adattak be gyermekeiknek egyetlen ajánlott védőoltást sem. A nagyvárosban több oltást adattak be bárányhimlő, kullancs, meningococcus és rotavírus ellen. Ennek oka, hogy a városiak számára sokkal erősebb befolyásoló tényező az orvos javaslata, illetve többen meg tudják fizetni a védőoltásokat. A legnagyobb arányban a vállalkozók védik gyermekeik egészségét választható védőoltásokkal, legkevésbé élnek ezzel a lehetőséggel a munkanélküli szülők. A közösségbe járó gyermekek szülei fontosabbnak tartják a vakcinációt, hiszen a bölcsődés gyermekek szülei adatták be a legnagyobb arányban az ajánlott védőoltásokat. Általánosan igaz, hogy az orvostól, védőnőtől és a médiából kapott információ hatására alkalmazzák legnagyobb arányban a gyermekek egészségvédelmére az ajánlott védőoltásokat.

vehir.hu