2023. február 7.
//
Tódor névnap

Tanévnyitó a Pannon Egyetemen

2009. szeptember 2. 19:31
megyeháza
Fennállása 60. évfordulóját ünnepli az egyetem ebben a tanévben, amely mérföldkőnek számít a kampusz életében.

- Idén 3444 hallgató kezdi meg tanulmányait a Pannon Egyetemen. Meghatározó szerepet töltünk be a hazai felsőoktatásban, ötödik helyen állunk a hazai rangsorban. Összesen hat helyszínen, négy képzési szinten, 121 szakon folyik az oktatás – összegezte dr. Rédey Ákos rektor beszédében, szerdán. Elmondta, célul tűzték ki, hogy meghatározó kutatás-fejlesztési központtá váljon az egyetem, és az Európai Unióban is rangja legyen az itt szerzett diplomának.

Elhangzott, hogy nagy eredménynek tekintik egyfelől azt, hogy jelenleg is a Közép-Dunántúl oktatási, kutatási, tudományos központjaként működnek, jól együttműködve többek között cégekkel, önkormányzatokkal, másfelől megőrizték eredményességüket a mostani kiélezett, válságos időszakban is. Idén 34 mesterképzés indul, és sikeres pályázatokat tudhatnak maguk mögött. Az uniós pénzekből közel 5,1 milliárdot önállóan, mintegy 1,8 milliárdot konzorciumban, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával, Veszprém megyével, Veszprémmel, és Székesfehérvárral együttműködve sikerült lehívniuk.

A tanévnyitón dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is részt vett.
- Kiemelten fontos a felsőoktatásban tanuló és ott dolgozó szakemberek, diákok felelőssége, mert ők felelnek a társadalomért, a közállapotokért, az ország-, és a Föld jövőjéért – hangsúlyozta beszédében.

Debreczenyi János polgármester azt kérte a hallgatóktól, hogy mutassanak példát Veszprémben, ahol közel tízezer diák tanul.

- Tegyék a mércét mindig magasabbra, legyenek a jövő meghatározó értelmisége! Törekedjenek arra, hogy megkülönböztessék az értékeset az értéktelentől, tiszteljék és ápolják a helyi, nemzeti kultúrát! – szólított fel beszédében Polgárdy Imre megyei alelnök. Hozzátette: a veszprémi kampusz túlélt politikai hullámveréseket, gazdasági kríziseket, miközben képes megújulni és folytatni azt a hagyományt, amely ezt az intézményt híressé tette.

Az ünnepi beszédek után díjakat, kitüntetéseket adtak át, majd az egyetem vezetői kézfogással avatták egyetemi polgárokká az elsőéveseket.

Az átadott elismerések, díjasok listája a csatolt fájlban.

Képek
vehir.hu

További cikkek

Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.